Topul liceelor după mediile la Evaluarea Naţională. Performanţă deosebită la "Miron Costin"
Astfel, si în acest an primele trei licee din judet în functie de rezultatele de l (...)
citeste totmiercuri, 06.07.2022
Iaşul este ultimul oraş mare care încă nu are un sistem de monitorizare publică a traficului mijloacelor de transport. Aşa cum am mai relatat, mai multe centre urbane – în special din vestul ţării – au deja montate în staţii panouri care afişează în timp real perioada de aşteptare până la sosirea următorului tramvai sau autobuz care circulă pe traseele din zonă. La Timişoara, de exemplu, funcţionează de peste zece ani, iar sistemul a trecut deja printr-o fază de modernizare. Astfel, după fiecare staţie, se afişează în mijlocul de transport inclusiv numărul pasagerilor care s-au urcat şi câte călătorii au fost validate.
De doi ani, regia de transport local timişoreană are şi o aplicaţie pe mobil, în vreme ce la Cluj a fost lansată anul trecut. Înainte ca versiunile operatorilor de transport să fie lansate, călătorii se puteau ghida – aşa cum încă se face în Iaşi – după aplicaţiile pentru telefoanele smart create de programatori entuziaşti. Totuşi, predicţiile nu sunt precise întotodeauna. O asemenea aplicaţie se bazează pe reţeaua dispozitivelor GPS montate în staţii şi pe mijloacele de transport. Dacă societatea de transport local nu e de acord ca informaţiile transmise de dispozitivele sale să fie publice, o asemenea aplicaţie mai poate funcţiona doar pe baza localizării utilizatorilor: cu cât sunt mai numeroşi cei care au descărcat aplicaţia, cu atât durata de aşteptare în staţii este mai precisă.
Moş Crăciun s-a gândit la ieşenii care au stat cuminţi în staţii
Hotspoturile wifi instalate deja pe mijloacele Companiei de Transport Public Iaşi au deja o extensie GPS. Informaţiile furnizate de acest sistem trebuie să fie integrate în cel al aplicaţiei pe telefon prin care pasagerii ieşeni vor putea să ştie cât au de aşteptat în staţii. „Avem această comunicaţie cu datele GPS ale tuturor mijloacelor de transport şi sperăm să lansăm cât de curând o variantă demo a aplicaţiei, ca să avem şi feedback-uri de la călători”, ne-a explicat Cristian Stoica, directorul general al CTP Iaşi. Termenul estimat pentru lansare ar fi în această lună.
„Pentru început, doar pe traseele de autobuze, vor fi nişte display-uri amplasate în cinci staţii principale, ca să vedem cum funcţionează sistemul. Reţeaua va fi extinsă apoi cu staţiile unde există o afluenţă mai mare de călători”, a spus managerul societăţii de transport. Sunt aproximativ 50-60 de staţii, a precizat Cristian Stoica. El nu a putut să ne ofere o estimare a costurilor, însă a menţionat că primele staţii dotate cu panouri de afişaj vor arăta diferit de cele existente.
Încă un timp de aşteptare, pentru fonduri europene
În februarie, la inaugurarea dotării primului autobuz cu reţea gratuită de internet wireless, primarul Mihai Chirica spunea că o reţea de panouri de afişaj pentru timpii de aşteptare în staţii poate fi făcută dacă există fonduri europene.
În campania electorală pentru alegerile locale din 2016, subiectul a fost menţionat de candidaţi, atunci vorbindu-se neoficial de aproximativ 2 milioane de euro. La Timişoara, întregul sistem – care acoperă toate staţiile de tramvai, autobuz şi troleibuz – a fost modernizat în 2012 cu 4 milioane de euro.
Dar cât „costă” timpul pierdut de ieşeni în staţii?
Potrivit datelor CTP, media lunară a numărului de călătorii efectuate anul trecut este de 6,67 milioane – 1,83 de milioane sunt cele cumpărate cu bilet şi 4,84 de milioane achitate prin abonament. În această ultimă categorie intră cele subvenţionate de Primăria Iaşi – cum sunt, de exemplu, cele acordate persoanelor peste 65 de ani, media lunară a acestora fiind de 2,6 milioane. Aşadar, şi acestea sunt plătite.
Puţină matematică şi o estimare simplă
Cum putem evalua financiar timpul de aşteptare în staţii? Înlăturăm călătoriile efectuate de pensionari – care stau ceva mai bine la capitolul „timp” – şi considerăm, inclusiv pentru simplificarea calculului, că un sfert din numărul rămas de călătorii, respectiv un milion, sunt făcute de cei care merg la serviciu. Putem să alegem o medie de 5 minute timp de aşteptare – deşi uneori prindem autobuzul în staţie, iar alteori găsim staţia goală, semn că un mijloc de transport tocmai a plecat şi că va dura ceva până vine altul. Cinci minute în care putem să rezolvăm ceva prin telefon, să intrăm într-un magazin, să facem comparaţie şi să alegem o alternativă de transport etc.
Prin urmare, în total sunt cinci milioane de minute pierdute într-o lună. Asta înseamnă peste 83 de mii de ore, adică peste 10.000 de zile sau 520 de luni de muncă cu tot cu weekenduri. Coincidenţă: este echivalentul stagiului maxim de cotizare la fondul public de pensii, respectiv 43 de ani. O viaţă în câmpul muncii. Altfel spus, se pierd 520 de salarii într-o lună.
E de presupus că cel care încasează salariul mediu (4.600 de lei brut la sfârşitul anului 2018) reuşeşte să-şi cumpere o maşină şi merge doar ocazional cu tramvaiul. În schimb, pentru cei angajaţi pe salariul minim, transportul public este cea mai avantajoasă soluţie pe distanţe mai mari, din punct de vedere financiar. Suma a 520 de salarii minime brute depăşeşte un milion de lei, iar, într-un an, timpul pierdut de ieşeni în staţii costă aproape 13 milioane de lei.
Este o sumă aproximativă, ţinând cont de pragurile alese. Estimarea nu conţine pierderile Companiei de Transport Public provocate de un grafic de frecvenţă greu de controlat. Un autobuz încărcat până la refuz va consuma mai mult, în timp ce un altul cu doar câţiva pasageri va consuma în gol.
Deşi am ales limite minime, vi se pare acest calcul exagerat? Dar dacă am lua doar o zecime din această estimare, adică 1,3 milioane de lei? Poate că aceşti bani nu reprezintă o pierdere care să se resimtă pe parcursul unui an întreg, dar cu siguranţă reuşeşte să arate nivelul unei risipe cronice, la urma urmei, tot din banii ieşenilor.
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Bilanţul victimelor de pe Gheţarul Marmolada creşte la nouă morţi; ”Mai sunt de găsit trei dipăruţi”
Australianul Simon Clarke a câştigat etapa a cincea a Turului Franţei
Partidul lui Dragnea critică greşelile gramaticale ale lui Marcel Ciolacu, şeful PSD
Ministrul Tanczos Barna, recunoaşte că programul pentru fotovoltaice merge prost, ritmul e lent
Tenismena Mihaela Buzărnescu, victorii la simplu şi la dublu la Bastad
12 tineri din Botoşani au provovat un scadal monstru. Ei au fost potoliţi doar cu focuri de armă
Ţiriac: Simona, pe hârtie, nu are adversar la Wimbledon. Nu mă duc la finală
Seceta în România a trecut la alt nivel. Râurile au început să dispară. Patru sunt din Moldova
Șeful de la Permise Auto Suceava, lăsat fără permis. Gonea cu peste 100 km/h
România, tot mai ”roșie”. Dar de la PSD, nu de la caniculă. Rezultate sondaj Avangarde
VIDEO Incendiu de la țigară la firma de curierat piese auto de pe strada Rampei
VIDEO Mașină lovită de fulger în timpul mersului. ”A fost prăjită complet”
David Popovici a mai cules un aur. A câștigat la 200 de metri
VIDEO Simona Halep, în semifinale la Wimbledon 2022. Va juca cu Elena Rybakina
Un ieșean s-a dat de gol că folosește apa pentru grădină după ce a făcut o reclamație la ApaVital
S-au dat primele amenzi pentru neparticiparea la recensământ. Sancțiunile ajung și la 3.000 de lei
Veste bună pentru elevii chiulangii și repetenți. Nu vor mai fi exmatriculați
Petre Daea, „inamicul cormoranilor”, revine. A fost propus iar ca ministru al Agriculturii
ANAF a recuperat de la Voiculescu, în ultimul an, 10.000 €. Prejudiciu rămas: 52.000.000 €
O nouă armă a armatei americane împotriva Chinei și Rusiei: baloanele cu aer cald
Bacău: Doi tineri, înecaţi după ce maşina în care se aflau a căzut într-un canal
Maria Zaharova le răspunde americanilor cu versuri din Britney Spears: „Hit Me Baby One More Time”
(FOTO-VIDEO) Impact puternic între două maşini lângă podul din Metalurgie
Ministrul Mediului: 70% din ţară este afectată de diverse faze ale secetei
Inteligența artificială a identificat cea mai scurtă cale spre fericire
(FOTO-VIDEO) Elevii de nota 10 din Iaşi, premiaţi la Palatul Roznovanu
Ea este femeia omorâtă aseară de șoferul băut, la Movileni. A murit la câțiva metri de casă FOTO
Presa britanică se aşteaptă la căderea guvernului condus de Boris Johnson
Peste 20 de judeţe, inclusiv Iaşul, aşteaptă “potopul”. Cât va dura codul portocaliu de vijelii
România cere suspendarea Rusiei şi Belarusului din federaţiile internaţionale
Spații pentru birouri Core & Shell în zona Palas - Ready for business from 2022 (P)
A început votul pentru preşedinţia USR. Şase candidaţi s-au înscris în cursă
Accident mortal în Iaşi: Femeie, ucisă pe loc de un şofer beat, care a fugit de la locul impactului
Întâlnire cu Nichita Danilov la Librăria Cărturești Palas Iași: Simfonia mută
Un nou director asociat cu Gazprom, găsit împuşcat în propria casă
Legendarul chitarist american Carlos Santana a leşinat pe scenă în timpul unui concert
Accident grav, cu cinci victime, la Oituz. Manevre de resuscitare
Cât este darul la nuntă în 2022. Creştere uriaşă faţă de anul trecut
Florin CÎNTICNoaptea de Sânziene |
Radu PĂRPĂUȚĂVisez, scriu... (I) |
Alex VASILIUVacanţele muzicale de la Piatra Neamţ (I) |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.