anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

sambata, 01.04.2023

Câte ore este sănătos să dormim în funcție de vârstă

GALERIE
somn
 • somn
- +

Oamenii care nu dorm suficient noaptea încep să aibă probleme de sănătate. Un expert în somnologie a precizat exact numărul de ore de somn de care avem nevoie. El diferă în funcție de vârstă.

Funcționarea cu patru ore de somn pe noapte era o insignă de onoare pentru directorii generali de mare putere și liderii mondiali.

O parte din reputația înfricoșătoare a lui Margaret Thatcher provine din cât de puțin a dormit. Donald Trump obișnuia să se laude că în unele nopți avea doar trei ore de somn.

Cu toate acestea, o mulțime de studii științifice din ultimii ani au arătat fără echivoc că faptul că nu dormim suficient noaptea, duce la o serie de boli care pun viața în pericol.

Se pare că ratarea regulată a orelor suficiente de somn este legată de o mai mare „uzură” a celulelor, ceea ce perturbă genele și poate duce la cancer. Două treimi dintre adulții din țările dezvoltate nu dorm cele opt ore recomandate pe noapte.

Un studiu recent efectuat pe 60.000 de britanici a concluzionat că persoanele care simt nevoia de a trage un pui de somn pe timp de zi prezintă un risc cu 12% mai mare de a dezvolta probleme cu hipertensiunea decât restul oamenilor, pentru că această nevoie reprezintă un semn că somnul din timpul nopții este de o calitate proastă.

Problemele apărute atunci când dormi mai puțin de șase ore regulat

Crește riscul ca arterele coronare ale inimii să se blocheze sau să devină fragile,

Crește riscul de diabet

Crește cu 50% riscul de a dezvolta cancer intestinal.

Crește riscul de demență cu 30% la persoanele cu vârste cuprinse între 50 și 70 de ani.

Crește riscul de obezitate, potrivit Daily Mail

Câte ore de somn avem nevoie în funcție de vârstă

Nou-născuți 0-3 luni - 14-17 ore

Sugari 4-11 luni - 12-15 ore

Copii mici 1-2 ani - 11-14 ore

Preșcolari 3-5 ani - 10-13 ore

Copii de vârstă școlară 6-13 ani - 9-11 ore

Adolescenți 14-17 ani - 8-10 ore

Tineri 18-25 ani - 7-9 ore

Adulti 26-64 ani - 7-9 ore

Adulți în vârstă de 65 de ani sau peste - 7-8 ore, potrivit digiworld.tv

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Greierii din capul „furnicuţei”

Nicolae GRECU

Greierii din capul „furnicuţei”

Cazul Dorinel Munteanu nu este izolat: climatul de scandal care domină fotbalul românesc, iniţiat de oameni de fotbal cu calităţi îndoielnice, este girat chiar de către zeii care au scos acum 30 de ani lumea în stradă.

opinii

Eufemismele (V)

Eugen MUNTEANU

Eufemismele (V)

Comentarea metamorfozelor mereu surprinzătoare ale fenomenului discursiv pe care îl numim eufemizare continuă pe marginea unor exemple din aria terminologiilor profesionale.

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Dorin DOBRINCU

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Tema unionismului – în mod explicit unirea României cu Republica Moldova (sau invers) – a fost destul de populară în ultimul deceniu, în mai mare măsură la vest de Prut, în creştere la est de râu. Nu este de mirare că mulţi politicieni de la Bucureşti sau Chişinău, activişti de diverse orientări, cetăţeni în căutare de notorietate s-au agăţat de subiect şi l-au rostogolit în media, pe reţelele sociale, la manifestaţii felurite, la adunări electorale, conferinţe, l-au inscripţionat pe clădiri publice sau pe marginea căilor de comunicaţii.

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

Ioan STANOMIR

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

La centenar, constituţia de la 1923 întruchipează paradoxurile epocii interbelice: mai mult decât oricare alt text, ea ilustrează reuşitele şi imperfecţiunile sistemului de guvernare al României Mari. Lichidată în 1938 de lovitura de stat carlistă, repusă în vigoare parţial la 1944, înlocuită cu ordinea totalitară comunistă, spre a fi invocată mai apoi în anii de după 1989, constituţia de la 1923 devine, o dată cu trecerea timpului, imaginea libertăţii pe care noile tiranii o înlătură. În posteritate, constituţia de la 1923 este mai elocventă şi memorabilă decât în intervalul ei de aplicare concretă. În lupta cu dictaturile secolului XX, legea fundamentală de la 1923 este mobilizată ca un semn al moderaţiei şi al domniei legii.

pulspulspuls

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

PULS

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

Dacă e uichend, haideţi pe astăzi să fie una fără politicieni, că aşa ne-am şoptit în barbă acuma ceva vreme: măcar sâmbăta să nu-i mai vedem prin faţa ochilor pe aici pe la rubricuţă! Aşadar, să fie una cu „Bă, tu iar n-ai şapcă?”. Adicătelea cu ţaigheri şefi, foşti sau actuali. Iar pe astăzi avem veşti noi despre unul fost, actualmente pensionar baban. 

Caricatura zilei

România - Belarus

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.