Câteva dintre cele mai ciudate clădiri din lume

joi, 11 iulie 2024, 07:23
5 MIN
 Câteva dintre cele mai ciudate clădiri din lume

Autorii acestor clădiri sparg toate stereotipurile legate de arhitectură.  Vechi sau noi, cu structuri complexe sau simple, aceste clădiri sunt, fără îndoială, cele mai neverosimile din lume. Printre ele se află unele atractive sau neobișnuite, sînt însă și clădiri nebunești, care nu se aseamănă cu nimic. Uneori este chiar dificil să înțelegeți imediat ce avem în față: o casă sau altceva?

«Casa lui Robert Ripley» (Niagara Falls, Canada)

«Casa lui Ripley» din Orlando este o ilustrare a temei nu a unei revoluții tehnice, ci a unui dezastru natural. Această casă a fost construită în memoria cutremurului cu magnitudinea de 8 grade, care a avut loc aici în anul 1812. Astăzi, așa-zisa clădire cu crăpături este recunoscută ca fiind una dintre cele mai fotografiate din lume. „Ripley’s Believe It or Not! ” (De vreți credeți, de nu – nu!) este o rețea brevetată a așa-numitelor Ripley Auditoriums (muzee cu lucruri ciudate și incredibile), în lume fiind circa 30 de astfel de muzee. Clădirea Auditoriumului a fost construită sub forma unei clădiri care se dărîmă, cade Empire State Building (New York) cu King Kong care stă pe acoperiș.

Casa Papuc (Pennsylvania, SUA)

Casa Papuc din Pennsylvania (York County) a fost concepută de un om de afaceri de succes, de către colonelul Mahlon N. Heinz. Pe atunci, el deținea o companie producătoare de încălțăminte, care era prosperă, avînd aproximativ 40 de magazine de încălțăminte. La acea vreme, Heinz avea deja 73 de ani, dar îi plăcea atît de mult afacerea lui, încît i-a comandat arhitectului să creeze o structură neobișnuită, sub formă de papuc. Acest lucru s-a întîmplat în anul 1948, ca deja în anul1949, visul omului de afaceri din domeniul confecționării încălțămintei să fie realizat, iar neliniștitul Mahlon N. Heinz, nu numai că a avut ocazia să admire construcția neobișnuită, ci și să se stabilească cu traiul acolo.

Casa Cupolă (Florida, SUA)

După o serie de uragane distrugătoare și furtuni tropicale în statul Florida (SUA), în rezultatul cărora Mark și Valery Sigler de fiecare dată au rămas fără acoperiș deasupra capului, ei au decis să-și construiască o casă capabilă să reziste la dezastrele naturale și să fie, totodată, frumoasă și confortabilă. În rezultatul muncii sale, ei au obținut o casă cu o construcție neobișnuit de solidă și un design unic. Construcția clădirii a fost realizată din materiale moderne ecologice, și va putea servi mai multe secole.

Casele Cubice (Rotterdam, Olanda)

O serie de case neobișnuite au fost construite în Rotterdam și Helmond, conform designului inovativ al arhitectului Pete Blom, în anul 1984. Decizia radicală a lui Blom a fost aceea că el a întors paralelipipedul casei cu 45 de grade și l-a așezat sub un unghi pe un stîlp hexagonal. La Rotterdam sînt 38 astfel de case și încă două super-cuburi, mai mult decît atît toate casele sînt unite între ele. De la înălțimea zborului păsărilor, complexul are un aspect complex, amintind un triunghi imposibil.

Clădirea Monedă (Guangzhou, China)

În orașul chinez Guangzhou se află o clădire unică sub forma unui disc imens cu un orificiu înăuntru. Compania italiană, care a elaborat proiectul, susține că ideea de bază a conceptului a fost preluată de la discurile de jad, care erau deținute de vechii conducători chinezi și de elita societății. Acestea simbolizau calitățile morale înalte ale unei persoane. În plus, împreună cu reflecția sa în Sitzian (sau Xijiang) “Fluviul Perlelor”, pe care se află clădirea, aceasta formează cifra 8. Potrivit chinezilor, ea aduce noroc.

Casa Mila „La Pedrera” („Peștera”) (Barselona, Spania)

Construcția a început în anul 1906, iar în anul 1910 clădirea cu cinci etaje a devenit deja una dintre cele mai renumite clădiri din Barcelona. Localnicii au numit-o „La Pedrera” – peștera din piatră. La crearea acesteia Gaudi a renunțat, practic, la liniile drepte. Clădirea rezidențială cu cinci etaje a fost ridicată, fără să aibă vreun colț. Baza construcției arhitectul a proiectat-o astfel încît aceasta o constituie nu pereții, ci coloanele și arcele, care i-au oferit spațiu nelimitat la proiectarea camerelor, înălțimea tavanelor fiind diferită, practic în toate. Datorită acestor numeroase ovale, ferestre și balcoane ondulate, casa arată ca un bloc de lavă împietrită sau ca o stîncă cu peșteri.

Casa Muzicală (Huainan, China)

Piano House (Casa Muzicală) este alcătuită din două părți, care reprezintă două instrumente: o vioară transparentă, care e sprijinită de un pian semitransparent. Clădirea unicat este construită pentru iubitorii de muzică, dar nu are nicio legătură cu muzica. În vioară se află o scară rulantă, iar în pian se află un Complex Expozițional, unde vizitatorilor le sînt prezentate planurile străzilor și sectoarelor orașului. Pe timp de noapte, clădirea e ascunsă în întuneric, vizibile rămînînd doar contururile de neon ale siluetelor „instrumentelor” gigantice.

«Casa Îngustă» (Londra, Marea Britanie)

O casă de locuit neobișnuită, cunoscută și cu denumirea de „Casa Îngustă”, este situată în apropierea Muzeului de Istorie Naturală, în cartierul „South Kensington” (Londra). Această casă a devenit cunoscută în întreaga lume, datorită formei sale pentru că lățimea unei părți a clădirii este puțin mai mare de un metru. La prima vedere, construcția incredibil de îngustă a clădirii este doar o iluzie optică. Din cauza formei sale neobișnuite, ea a fost deja supranumită „pantaloni scurți”.

Complex Rezidențial Inovațional Reversible-Destiny Lofts (Tokyo, Japonia)

Potrivit planului arhitectului, apartamentele din complexul creat de el sînt proiectate astfel încît locuitorii acestora să fie mereu în alertă. Podele, care nu sînt drepte și au mai multe nivele, pereți convecși și concavi, uși prin care poți trece doar dacă te apleci, prize pe tavan, într-un cuvînt, nu viață obișnuită și liniștită, ci aventură continuă. Nu reușiți nicidecum să vă relaxați în astfel de condiții. Omul se luptă permanent cu mediul ambiant, așa încît nu mai are, pur și simplu, timp să se plictisească, să fie disperat sau să se gîndească la ce-l doare. Ce este aceasta o terapie de șoc sau un joc plin de bucurie, este încă neclar.

Turnurile „Absolute” (Canada)

Ca și orice altă suburbie, care se dezvoltă rapid, suburbia Americii de Nord, Mississauga își caută noul aspect arhitectural. Turnurile „Absolute” au devenit o nouă oportunitate de a răspunde nevoilor unui oraș, care se extinde tot mai mult, pentru a crea un punct de reședință rezidențial, care va pretinde să fie mai mult decît o locuință eficientă. Ei pot crea pentru locuitori o legătură emoțională constantă cu orașul lor natal. O asemenea construcție poate fi inclusă, cu siguranță, în lista celor mai frumoase clădiri zgîrie-nori din lume.

Kunsthaus (Graz, Аustria)

Acest Muzeu-Galerie de Artă Contemporană a fost deschis în cadrul programului „Capitala europeană a culturii” în anul 2003. Conceptul clădirii a fost elaborat de arhitecții din Londra Peter Cook și Colin Fournier. Fațada clădirii muzeului este realizată de Compania „United”, folosindu-se tehnologiile BIX ca instalație media cu o suprafață de 900 m2, alcătuită din elemente luminoase, care pot fi programate cu ajutorul unui calculator. Aceasta îi permite muzeului să comunice cu spațiul urban din jur.

Etichete: case, ciudate, constructii

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii