Câteva lucruri inedite despre unele steaguri naționale
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

duminica, 28.11.2021

Câteva lucruri inedite despre unele steaguri naționale

GALERIE
Steaguri
  • Steaguri
- +

Ziua de 4 aprilie are o semnificație aparte pentru americani pentru că în această zi, în anul 1818, Congresul american a adoptat celebrul "Stars and Stripes" drept drapel național. De asemenea, tot la 4 aprilie însă în 1990, legislativul din Hong Kong a aprobat drept steag oficial drapelul cu o floare albă stilizată pe un fundal roșu. Site-ul express.co.uk prezintă luni, 4 aprilie, zece lucruri mai puțin cunoscute despre unele steaguri naționale. 

1. Nepalul este singura țară al cărei steag nu este rectangular. Forma sa este cea a două triunghiuri dreptunghice așezate unul deasupra celuilalt.

2. Drapelul principatului Monaco este reprezentat de două benzi egale, suprapuse, una roșie și una albă, cea roșie fiind deasupra. Indonezia are același steag, cu excepția faptului că benzile sunt mai late.

3. Steagul Poloniei este la fel cu cel indonezian, doar că are culorile inversate.

4. Prima relatare despre un steag arborat în bernă datează din 1612. Această măsură a fost luată de echipajul vasului Heart's Ease, aflat în apele Groenlandei, după moartea căpitanului și exploratorului britanic James Hall.

5. Până la moartea dictatorului Muammar Gaddafi, în 2011, steagul Libiei era singurul drapel național monocolor (verde) și fără niciun simbol. Drapelul Libiei adoptat în 2011 este vechiul drapel regal libian, format dintr-o semilună și o stea albă pe un design tricolor roșu-negru-verde, banda neagră centrală fiind de două ori mai lată decât celelalte două.

6. Atât Ciadul cât și România au steaguri cu trei benzi verticale egale în culorile albastru, galben, roșu. Singura diferență dintre cele două steaguri naționale este că, în cazul Ciadului, este vorba de un albastru indigo, iar în cazul României de albastru cobalt.

7. Steagul național al Andorrei, care are și el aceleași culori ca drapelele Ciadului și României, are în plus o stemă pe care apar și două vaci — fiind unicul steag din lume pe care apar vaci.

8. Belize are singurul steag național pe a cărui stemă sunt reprezentați doi oameni, unul alb și unul de culoare.

9. În 1997 a fost realizat un model al steagului Malaeziei format din 10.430 de dischete floppy.

 

10. La Olimpiada din 1936, organizată la Berlin, atât Haiti cât și Liechtenstein aveau steaguri perfect identice. În anul următor Olimpiadei, Liechtenstein-ul a adăugat o coroană în colțul de sus, în stânga, pentru ca drapelul său să fie diferit față de cel al națiunii insulare. 

Agerpres

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vremea păcatelor, era păcătoşilor

Nicolae GRECU

Vremea păcatelor, era păcătoşilor

Eliminarea campionilor României din CCE (Cupa Calicilor Europei) este momentul suprem al umilinţei fotbalului autohton. Să sperăm că mai rău nu se poate.

Filmuletul zilei

opinii

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (III)

Eugen MUNTEANU

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (III)

Argumentaţia autorului în favoarea editării ştiinţifice a textelor vechi se sprijină în acest foileton pe prezentarea unei iniţiative nefericite de a edita Pravila de la Govora (1640), monument important al vechii culturi româneşti.

Despre post

pr. Constantin STURZU

Despre post

Postul nu este doar o perioadă mai specială a anului liturgic, ci şi şansa de a ne reevalua viaţa, pregătind sau operând deja schimbări adecvate voii divine. Postul îmi stârneşte dorul după libertatea cea în Dumnezeu. Postul dă gust vieţii. 

Capitalismul privit şi înţeles ca hiperobiect (I)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Capitalismul privit şi înţeles ca hiperobiect (I)

În articolul de astăzi, voi rezuma o serie de idei, opinii şi conjecturi legate de capitalism formulate de Horia-Roman Patapievici, în cadrul unei excelente conferinţe susţinută la Bursa de Valori Bucureşti acum fix 5 ani.

pulspulspuls

O dramoletă înduioşătoare între un domn bine şi o doamnă directoare

O dramoletă înduioşătoare între un domn bine şi o doamnă directoare

O întâmplare înduioşătoare s-a petrecut în urmă cu câteva săptămâni pe holurile liceului negruzzist, o dramoletă cu nuanţe adolescentine, dar trăită de personagii în toată firea din târgul acesta atât de dulce. 

Caricatura zilei

Agentul 00oaie

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.