anunturi
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Câteva observaţii despre votul pe bugetul Iaşului

GALERIE
cosmin pasca
 • cosmin pasca
- +

În loc să vină cu soluţii pe fond, să fie pro-activ în negocierile cu USR PLUS, s-a agăţat ostentativ de forma solicitărilor. Atitudinea defensivă a primarului trădează reaua credinţă sau, în cel mai bun caz, un orgoliu prostesc. Sigur, şi reprezentanţii USR PLUS sunt încăpăţânaţi, pe alocuri obraznici, dar ei pentru asta au fost trimişi în CL.

Miercuri la prânz era programată o nouă şedinţă de CL pentru adoptarea bugetului local pe 2021. Indiferent care ar fi fost rezultatul votului, după primele două încercări eşuate s-au desprins câteva concluzii despre jocul de putere din deliberativul ieşean şi obiectivele „beligeranţilor”.

1. Cea mai importantă observaţie, despre care am mai scris, este lipsa de ambiţie a Iaşului. Construcţia bugetară este orientată spre cheltuieli de personal şi gestiune curentă, cu un pic de sclipici, graţie fondurilor europene. Dar nimic „glamour”, ceva care să te inspire să-ţi cauţi loc de veci pe una dintre cele 7 coline. Lipsesc proiectele mari, care dau personalitate unui oraş de talie europeană, iar reformele din aparatul administrativ, de altfel palide, sunt negociate la sânge. Suspendarea trecerii supraterane din Podu Roş şi intenţia de a construi în zonă un pasaj subteran pare una dintre puţinele decizii înţelepte. În acelaşi timp, e un film pe care l-am mai văzut, „uite schiţa, după doi ani schimbăm desenul”, iar această incoerenţă sporeşte incertitudinea privind capacitatea Primăriei de a propune soluţii pe termen lung pentru traficul sufocant din oraş. Pentru că dincolo de modestia „aspiraţională”, bugetul pe anul în curs maschează şi o lipsă evidentă de perspectivă. Nu ne spune nimic despre cum va arăta traficul în oraş peste 10-15 ani sau despre ce se va întâmpla cu sistemul de educaţie sau sănătate în următorul deceniu. Nu trasează nicio linie strategică în dezvoltarea oraşului, e dospit din acelaşi aluat stătut moştenit de la administraţiile Simirad şi Nichita. Se gâdilă pe burtă un electorat captiv cât să mai treacă un ciclul electoral şi să se mai câştige un rând de alegeri.

2. Primarul Chirica a dat dovadă de o rigiditate greu de înţeles la o serie de amendamente propuse de USR PLUS. Pe alocuri, a avut chiar un comportament sfidător, vezi reacţiile sale la propunerile de transparentizare a municipalităţii. Invocă „papagaliceşte” cadrul legal, deşi ZDI a demonstrat că, respectând acelaşi cadru normativ, primării din vestul ţării şi-au sfidat propriul monopol informaţional, au deschis larg ferestrele către cetăţeni. Chirica manipulează, minte prin omisiune. E ca şi cum un primar n-ar pune gazon în oraş pentru că legea nu prevede explicit ce specii de iarbă are voie să planteze. Şi de aceeaşi încăpăţânare sterilă a dat dovadă şi la propunerile privind organizarea de concursuri pentru posturi cheie în Primărie. În loc să vină cu soluţii pe fond, să fie pro-activ în negocierile cu USR PLUS, s-a agăţat ostentativ de forma solicitărilor. Atitudinea defensivă a primarului trădează reaua credinţă sau, în cel mai bun caz, un orgoliu prostesc. Sigur, şi reprezentanţii USR PLUS sunt încăpăţânaţi, pe alocuri obraznici, dar ei pentru asta au fost trimişi în CL. Ieşenii care au vrut consilieri cuminţi, uşor depersonalizaţi, au votat vechile partide. În această încleştare, era de datoria primarului să facă un pas în spate, să lase de la el, mai ales că doleanţele opoziţiei au fost, pe fond, rezonabile.

3. Conducerile centrale ale PNL şi USR PLUS au tratat cu superficialitate sau dezinteres „epopeea” adoptării bugetului de la Iaşi. Cel puţin asta s-a înţeles din reacţiile publice timide transmise de la Bucureşti. Să ne amintim promptitudinea cu care au intervenit liderii celor două formaţiuni pentru a netezi asperităţile după negocierile eşuate pe bugetul Capitalei. De câteva săptămâni, Iaşul pare să fi dispărut de pe radarul cel două partide aflate la guvernare, uitat (sau pedepsit?) într-un orfelinat politic.

Later edit: Bugetul a trecut la a treia încercare, cu votul de „aur” al unui consilier USR PLUS. Observaţiile de mai sus rămân valabile.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cum trebuie citite demersurile d-lui Macron de modificare a Tratatului UE (I)

Alexandru LĂZESCU

Cum trebuie citite demersurile d-lui Macron de modificare a Tratatului UE (I)

Într-un fel chiar şi Eurovizonul a arătat de ce mulţi europeni, mai ales cei din grupul nordic şi de pe flancul estic, nu au deloc încredere că o Europă suverană sub comandă franco-germană, decuplată de „anglo-saxoni”, le-ar putea asigura securitatea.

opinii

Catedrala simfonică a lui Eugen Doga

Nichita DANILOV

Catedrala simfonică a lui Eugen Doga

Dacă ar trebui să folosesc o imagine parabolică pentru percepţia muzicii sale, atunci, forţând un pic accentele, aş spune că la auzul uverturilor şi simfoniilor sale până şi pietrele de pe caldarâm se trezesc din amorţire şi încep să danseze transformându-se când în nişte clape de pian, când în nişte imense clape de armonică.

Nevoia de noroc

Michael ASTNER

Nevoia de noroc

Repet şi o spun din nou: E nevoie şi de oareşce noroc - şi în viaţă, şi în joc.

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (III)*

Eugen MUNTEANU

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (III)*

Pornind de la constatarea că limba nu este un bloc unitar şi omogen, ci un conglomerat de varietăţi, autorul analizează funcţia limbii în configurarea identităţii naţionale.

pulspulspuls

Musiu senator şi madam dipotat: o explicaţiune pentru a ţine de cald în uichend

Musiu senator şi madam dipotat: o explicaţiune pentru a ţine de cald în uichend

Ca o mică explicaţiune despre una sau alta din cele întâmplate în politichia locală, haideţi să opinăm pe astăzi despre o ciudăţenie remarcată de unii observatori ieşeni mai atenţi din fire. 

Caricatura zilei

Isărescu Ceai de Tei

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X