EXCLUSIV: Accident şocant în CUG: A scos capul din canal şi a fost ucis de o maşină (FOTO- UPDATE)
Un barbat a intrat într-un canal pentru verificarea unor apometre, iar când a scos capul (...)
citeste totvineri, 20.05.2022
Care e populaţia României în prezent? Câţi dintre noi suntem parte a migraţiei internaţionale? Câţi locuitori mai are localitatea noastră sau aglomeraţia urbană în care trăim? Sunt întrebări ale căror răspunsuri ar trebui să fie la o distanţă de câteva click-uri. Aşa să fie oare?!
Să facem o încercare! Deschidem baza de date TEMPO a INSSE (Institutul Naţional de Statistică). Primul capitol e "Populaţie şi structură demografică". Are trei subcapitole: "Populaţia rezidentă", "Populaţia după domiciliu" şi "Date istorice de populaţie (1968-1991)". În incursiunea noastră avem nevoie de primul şi/sau al doilea subcapitol. Să încercăm să aflăm populaţia rezidentă a oraşului nostru. Click! Nu putem, pentru că acest subcapitol nu prezintă indicatori demografici la nivel de localitate, ci doar la cel judeţean. Apăsăm atunci pe "Populaţia după domiciliu". Gata! Aflăm ca Iaşul are 379 de mii de locuitori la 1 ianuarie 2019. Şi judeţul nostru e mare! Are 950 de mii de locuitori la aceeaşi dată! Cât avea Iaşul la ultimul recensământ, cel din 2011? Dar judeţul? 290 de mii, iar judeţul 772 de mii! Ce creşteri! Aproape 9 mii de locuitori pe an pentru oraş şi aproape 20 de mii pentru întregul judeţ! Ceva nu se leagă! În Europa central-estică, o zonă care în mare parte are un bilanţ migratoriu negativ, aşa ceva pare imposibil! Numai Novi Sad-ul a avut o creştere explozivă în perioada războaielor din fosta Iugoslavie.
Ne întoarcem la "Populaţia rezidentă", primul subcapitol, cel doar cu date la nivel judeţean. Poate nu întâmplător l-au pus primul! Surpriză! Aici judeţul nu are decât 792,6 mii locuitori la 1 ianuarie 2019, iar populaţia urbană a judeţului nostru e doar 368 965 de locuitori - mai mică decât "populaţia după domiciliu" a oraşului Iaşi la aceeaşi dată.
Cum e posibil?! Hai să citim informaţiile prezente în josul tabelelor. Mai întâi să vedem ce cuprinde "populaţia cu domiciliul" Aflăm imediat că "domiciliul persoanei este adresa la care acesta declară că are locuinţa principală, trecută în actul de identitate […] aşa cum este luată în evidenţa organelor administrative ale statului". Printre alte informaţii prezente pe site, observăm una foarte importantă, care e capabilă să facă diferenţa dintre cele două categorii de date - în "populaţia după domiciliu" sunt cuprinse şi persoanele plecate la lucru în ţară şi străinătate. Şi totuşi, de ce pentru multe localităţi ale unor judeţe din Moldova (mai ales din Vaslui şi Iaşi) avem o creştere spectaculoasă între 2012 şi 2019 a acestei categorii de populaţie? Pentru că la emigraţia autohtonă (cuprinsă în această categorie, dacă persoanele nu şi-au stabilit domiciliul în străinatate) se adaugă o foarte puternică imigraţie formală basarabeană - care e de mai multe zeci de mii de locuitori în judeţele amintite. Şi aşa Iaşul devine într-o manieră detaşată al doilea oraş al ţării, iar Vasluiul, cu peste 120 de mii de locuitori, a întrecut şi Piatra Neamţ, şi Satu Mare, şi Râmnicu Vâlcea sau Botoşanii la această categorie de populaţie. Tot din această cauză ne mirăm în scurtele intervale electorale că bate vântul prin noile secţii de votare, înfiinţate conform legii, pentru unul sau două apartamente, una sau două case unde sunt domiciliaţi formal sute sau mii de basarabeni.
Să ne uităm şi pe informaţiile aferente subcapitolului "populaţie rezidentă". Aceasta "reprezintă totalitatea persoanelor cu cetăţenie română, străini şi fără cetăţenie, care au reşedinţa obişnuită pe teritoriul României. Reşedinţa obişnuită reprezintă locul în care o persoană îşi petrece în mod obişnuit perioada zilnică de odihnă, fără a ţine cont de absenţele temporare pentru recreere, vacanţe, vizite la prieteni şi rude, afaceri, tratamente medicale sau pelerinaje religioase. Reşedinţa obişnuită poate să fie aceeaşi cu domiciliul sau poate să difere, în cazul persoanelor care aleg să-şi stabilească reşedinţa obişnuită în altă localitate decât cea de domiciliu din ţară sau străinătate. Se consideră că îşi au reşedinţa obişnuită într-o zonă geografică specifică doar persoanele care au locuit la reşedinţa obişnuită o perioadă neîntreruptă de cel puţin 12 luni înainte de momentul de referinţă. În populaţia rezidentă sunt incluse persoanele care au imigrat în România, dar sunt excluse persoanele care au emigrat din România". Mai aflăm că aceşti indicatori au fost construiţi apelând la surse administrative, inclusiv la institutele naţionale de statistică ale unor state cu o imigraţie activă a românilor (Spania, Italia etc.) şi baza de date a Eurostat privind populaţia şi migraţia internaţională. Datele din tabelele TEMPO-INSSE reprezintă "rezultate ale unui model econometric bazat pe tehnici de estimare pe domenii mici în vederea dimensionării componentei de migraţie internaţională".
"Populaţia rezidentă" e categoria pe care o căutăm, cea care prezintă o situaţie demografică foarte apropiată seriilor cronologice ale recensămintelor. Aceasta e populaţia utilizată la construirea unor indicatori relativi, precum PIB/loc sau densitatea populaţiei. Însă, nu o avem defalcată la nivel scalar LAU2 (UAT-uri). O estimare a populaţiei la nivel de comună, oraş sau municipiu se poate realiza într-o manieră simplă pornind de la populaţia în anul 2011 pe localităţi şi apelând la sporul natural şi cel migratoriu pentru perioada 2011-2018. O atenţie suplimentară trebuie să o acordăm localităţilor ce fac obiectul migraţiei basarabene. Şi nu sunt puţine! (Pe săptămâna viitoare)
George Ţurcănaşu este lector doctor la Departamentul Geografie din cadrul Facultăţii de Geografie şi Geologie, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi
Cuvinte cheie:
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Ce reprezintă sculpura ucraineană din Piaţa Unirii: „O amuletă de protecţie a Iaşului”
Variola maimuţei se răspândeşte cu viteză în Portugalia şi Spania
Mii de narcise sălbatice au înflorit la Sălaşu de Sus, în vecinătatea Retezatului
Pentagonul avertizează că va fi dificil ca Rusia să fie scoasă afară din Donbas
EXCLUSIV: Accident şocant în CUG: A scos capul din canal şi a fost ucis de o maşină (FOTO- UPDATE)
Timiş: Un şofer de 71 de ani a decedat după ce a accidental mortal un motociclist
Medic: Efectul Angelina Jolie se vede și în România. Care sunt soluţiile
Iași: Trafic de influenţă pentru o locuinţă de la stat. 7500 euro mită
(FOTO) Maşina Zoiei Ceauşescu, vândută la licitaţie la 20.000 de euro. Cadou de la dictatori
Duminică încep calificările la Iași Tennis Trophy. Concurenţi din şapte ţări
Începe programul "Litoralul pentru toţi". Cazare cu 34 de lei pe noapte
Atenţie dacă mergeţi la munte în zona Sucevei: Persoană muşcată de viperă
Ucrainenii estimează că cel puţin 28.700 de soldaţi ruşi au murit de la începutul războiului
Tribunal internaţional special pentru crimele de război din Ucraina
Sergentul rus Vadim Şişimarin, judecat cu privire la crimă de război în Ucraina, pledează nevinovat
Nepotisme ca-n balcani la naţionala Olandei. Ronald Koeman l-a ales secund pe fratele său Erwin
Şeful Fiscului insinuează că salariile din cadrul instituţiei ar fi cam mici: maxim 6.200 lei net
ZdI TV: Război în Ucraina, furtună în lume. Alexandru Lăzescu despre reaşezările marilor puteri
Percheziții acasă la interlopul Adrian Corduneanu. A fost săltat pentru amenințări
O căruţa a “aterizat” în Bahlui. Incidentul s-a petrecut în Brătuleni (FOTO)
Preşedintele ANAF este nemulţumit că angajaţii din subordine sunt în vârstă
Premierul Nicolae Ciucă laudă administraţiile liberale şi Clujul. “Am să cer licenţă pentru export”
Formaţia Atletico Mineiro a stabilit un record în Copa Libertadores: 18 meciuri fără eşec
Festivalul Național de Folclor „Constantin Arvinte”, Iași, 24 - 27 mai 2022 (P)
Români care câştigă bani din notarea într-un caieţel a preţurilor mărfurilor din magazine
Cântăreaţa Rihanna, în vârstă de 34 de ani, a devenit mamă. Ea a născut un băieţel
Un microbuz Mercedes a izbit violent un BMW: cinci persoane au fost rănite
Ion Barbu, ”Îmblânzitorul de pietre”, vine la ArtEast Gallery
Cercetătorii au descoperit cum să comunice cu oamenii în timp ce aceștia dorm și visează
Cum vrea Twitter să combată dezinformarea legată de conflictul din Ucraina
Suspans la PSG. Mbappe va anunţa duminică dacă rămâne sau pleacă
Ucraina va primit rachete avansate anti-navă din SUA pentru a lupta împotriva blocadei ruseşti
Asistentul medical care s-a bătut cu poliţiştii locali ieşeni va sta 30 de zile după gratii
Românii au intrat în economiile din bănci şi fonduri mutual: aproape un miliard numai în martie
Modern, clasic, elegant - mobilier de baie cu personalitate de la Orsini Mobili (P)
Agresorii ruşi se plâng că mai multe comisariate militare au fost atacate cu cocktailuri Molotov
Preţurile petrolului au revenind pe creştere după pierderi mari
Particulele de aer poluat din creierele tinerilor, asociate cu Alzheimer și Parkinson
Anunţ îngrijorător al şefei FMI: Liderii financiari la nivel mondial trebuie să se pregătească
Iaşul, Braşovul sau Târgovişte? Hai sa ne votam orașul pentru “Destinaţia Anului”
City-managerul bătăuş, chemat la raport în CL: ce face şi câţi bani ridică din bugetul Iaşului?
Vestiarul Politehnicii e gol din nou. Doar cinci seniori mai sunt sub contract!
A început Romanian Creative Week: 800 de artişti, zeci de evenimente
Pavel LUCESCUNimic de salvat |
Alexandru CĂLINESCUSimple notaţii |
Neculai SEGHEDINTencuiala antiseismică |
George PLEȘULove story la “om la lună” |
PULSUnde a dispărut de-o vreme şi de ce madam Şoşo, cea mai cu greutate sinatoare de Iaşi |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.