Traficantul olog - „Umanismul dreptului penal” a fost invocat în premieră la un proces de judecătorii ieșeni
Eduard Lesenciuc s-a întors la Podu Iloaiei cu o indemnizatie de handicap acordata de statul i (...)
citeste totluni, 23.05.2022
Vă reamintesc că la finalul textului de săptămâna trecută explicam într-o manieră simplificată ce ar fi necesar să facem pentru a releva populaţia rezidentă în momentul de faţă la nivel de localitate, aceste valori fiind absente în baza de date TEMPO-INSSE. Obţinerea unor date cât mai apropiate de populaţia reală e foarte importantă.
N-am să enumăr aici decât câteva categorii de persoane ce ar trebui să fie la curent cu o situaţie demografică cât mai apropiată de realitate. Lăsând la o parte zona academică, autorităţile şi investitorii imobiliari ar trebui să fie direct interesaţi, mai ales, din perspectiva calibrării unor funcţii urbane necesare populaţiei, inclusiv cea rezidenţială.
E necesar să reţinem că la 1 ianuarie 2019 populaţia urbană a judeţului Iaşi era de 368 965 locuitori, iar cea rurală, la acelaşi nivel scalar, era de 423 413 locuitori. Va trebui să ne încadrăm cu populaţia estimată la nivel de localităţi în cadrul acestor limite.
Deşi iniţial am vrut să vă scutesc de frazele plicticoase ce explică metoda de calcul a populaţiei rezidente, m-am răzgândit, pentru că m-am lovit de probleme dificil de surmontat, ce necesită câteva clarificări. Ceea ce am urmărit în acest demers statistic e valoarea creşterii sau a descreşterii populaţiei pe localităţi în intervalul 2011-2018, valoare care adăugată fiind populaţiei de la ultimul recensământ (cel din 2011) să ne redea dimensiunea demografică a localităţilor din România la 1 ianuarie 2019.
Dacă bilanţul natural (calculat la nivelul populaţiei de la reşedinţa obişnuită) sau bilanţul din 2018 al schimbărilor de reşedinţă sunt facil de obţinut, schimbările de domiciliu, însă, pun probleme dificil de surmontat. Şi asta se întâmplă mai ales în zonele unde puternica imigraţie formală basarabeană declanşată încă din 2011 e foarte activă. Spre norocul nostru avem acces la datele privind dimensiunea imigranţiei definitive pe judeţe şi localităţi de destinaţie. Dar nu e suficient pentru că impactul statistic al acestor serii de date (2011-2018) e uriaş şi e necesar să-l temperăm. Ca să ne facem o idee despre dimensiunea imigraţiei formale din 2011 încoace, să privim către valoarea mediei şi a medianei înainte şi după acest moment. La nivelul municipiului Iaşi, media imigraţiei pe intervalul 1994-2010 era de doar 379 de locuitori/an. Între 2011-2018, aceasta creşte de peste 9 ori, ajungând la 3578 de locuitori/an. Mediana pe aceleaşi intervale creşte de aproape 12 ori, de la 292 la 3470 locuitori pe an. Chiar dacă utilizăm în ecuaţia noastră date foarte apropiate medianei pentru a tempera creşterea absurdă a unor localităţi (Vaslui, Iaşi, Grajduri, Moşna, Mironeasa, Popeşti etc.) pe baza schimbărilor de domiciliu şi tot nu ar fi îndeajuns. Însă, acest artificiu statistic a contat pentru majoritatea comunelor şi oraşelor din judeţele vizate de migraţia basarabeană, inclusiv Paşcani, Hârlău, Scânteia, Comarna sau Costuleni, unde această migraţie s-a produs cu o oarecare întârziere.
Pentru Iaşi şi Vaslui, oraşe ale căror dimensiuni calculate au dus suma populaţiei urbane judeţene cu 2-3 mii de locuitori peste valoarea populaţiei rezidente urbane atribuită de baza de date TEMPO, am lăsat estimarea doar în baza evoluţiei celorlalte oraşe din judeţ. Scăzând din totalul populaţiei rezidente urbane la nivel de judeţ (date cunoscute!) populaţia calculată a celorlalte aşezări urbane ale reţelei judeţene, am obţinut, apelând la o ipoteză intermediară, peste 309 mii de locuitori pentru Iaşi, iar pentru Vaslui 56,4 mii locuitori, ambele oraşe fiind într-o zonă de creştere în raport cu populaţia de la recensământul din 2011 - Iaşul de la 290 mii locuitori, iar Vasluiul de la 55 de mii. Celor care nu cred în această mică creştere a populaţiei Vasluiului, am să le spun că şi eu o privesc cu suspiciune. La fel, creşterea foarte importantă a populaţiei oraşului nostru (cea mai mare dintre toate oraşele regionale ale României în intervalul 2011-2019) poate ridica semne de întrebare. E foarte probabil să nu fie o creştere efectivă de o asemenea amploare, ci doar o mai bună înregistrare a populaţiei rezidenţe, sau, pur şi simplu, baza de plecare, recensământul din 2011, să nu fie o sursă statistică demnă de încredere.
Acelaşi tratament statistic au primit şi alte reşedinţe de judeţ unde migraţia basarabeană nu e atât de activă: Cluj, Constanţa, Tg. Mureş, Bacău, Alba Iulia, Deva etc. Din enumerare se poate observa că e vorba fie de reţele urbane judeţene unde oraşul ce asigură primaţialitatea este mare, fie de reţele unde oraşele medii sunt foarte prezente. Adesea funcţionează ambele caracteristici. Aici apar cele mai mari semne de întrebare.
Pentru cele câteva comune ieşene unde utilizarea medianei stabilirilor sau a plecărilor cu domiciliul din intervalul 2011-2018 nu a fost eficientă, am utilizat mediana din intervalul anterior. Din această perspectivă, imigraţia formală a devenit puţin importantă în ecuaţia demografică.
În ceea ce priveşte ierarhia urbană la vârf nu sunt schimbări notabile. Municipiul Iaşi rămâne, ca şi la recensământul din 2011, al treilea oraş regional al ţării, după Cluj-Napoca - 334 mii locuitori (324,5 mii în 2011) şi Timişoara - 317 mii (319 mii în 2011), şi, tot ca în 2011, e urmat de Constanţa - cu 272 mii locuitori (în scădere de la 283 de mii), Craiova - 259 mii (269,5 în 2011), Braşov - 248 mii (253 de mii) şi Galaţi - 239 mii (249,5 mii). Un fapt e însă vizibil în această enumerare: breşa dintre primele trei oraşe regionale ale României şi celelalte patru oraşe importante, ce au evoluat în tandem până nu demult, se adânceşte. Ce ar însemna acest lucru?! Cel mai probabil, faptul că şi Clujul, şi Iaşii, şi Timişoara au fost şi sunt încă mult subdimensionate în raport cu rolul teritorial pe care şi-l asumă.
Să privim către Cracovia, Wroclaw sau Poznan; oraşele regionale româneşti ar trebui să aibă dimensiuni apropiate acestora pentru a avea un sistem urban naţional mai echilibrat şi capabil să gestioneze teritoriul într-o manieră eficientă. Oricum, evoluţia componentelor aglomeraţiilor urbane demonstrează o dată în plus nevoia de centralităţi mari a teritoriului naţional. (Pe săptămâna viitoare)
George Ţurcănaşu este lector doctor la Departamentul Geografie din cadrul Facultăţii de Geografie şi Geologie, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi
Cuvinte cheie:
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Primul abandon important în proba mersului fără mâncare, după 660 km parcurși
Fondul de salarii lunar din Iaşi cu tot cu taxe şi impozite se ridică la circa 900 milioane de lei
Despre câteva lucruri interesante din Anuarul Statistic al Judeţului Iaşi ediţia 2021 (II)
300 km autostradă pe an, 15 spitale, 4,6 milioane salarii peste medie
Licitaţie majoră a ApaVital: extindere înspre Mogoşeşti şi Scânteia
Doar 15 cazuri de COVID-19 peste weekend la Iaşi. Recorduri negative şi la nivel naţional
Spitalul Mitropoliei s-a extins: o investiţie de 2 milioane de euro
Proiectul Sălii Polivalente Iaşi, preluat la Guvern. Investiţia a ajuns la 340 milioane lei.
Cum se modernizează un punct vamal aglomerat, cu cozi de 15 km?
CJ înfiinţează poimâine Asociaţia „Iaşi Infrastructură”. Primul proiect: centura Hârlău
Programul din Arhiepiscopia Iaşilor pe această săptămână: ce vor face ierarhii?
Se caută manager pentru cea mai mare maternitate din Moldova. Economiştii, bineveniţi
Centru Oncologic nou în zona Codrescu: trei clădiri vor fi demolate
Nu vezi un indicator rutier ascuns în vegetaţie? Iată cum judecă instanţa!
Deţinuţii ieşeni, testaţi în masă pentru depistarea hepatitei
Iată-l pe cel mai perseverent infractor din traficul ieşean!
Au fugit din faţa a trei rânduri de tancuri. Sunt fugăriţi acum şi de statul român
Bubuiturile care au speriat în plină noapte un sat de lângă Iaşi: era un antrenament
Enache rupe tăcerea după despărţirea de Iaşi: “M-au bulversat!”
(FOTO) Accident la Moara de Foc: Impact între o motocicletă şi o maşină
(VIDEO) Urs filmat la Raliul Argeşului, în timp ce mută un balot de paie
Amalia Enache, despre Iaşi: „Doar în Lisabona şi Ardeal am mai trăit senzaţia asta”
Stiaţi că Iaşul a fost unul dintre cele mai moderne oraşe europene din Imperiul Otoman?
Reportaj la „doza patru” - Discuţii pro şi contra, pe holurile cabinetelor medicale
România trage Republica Moldova în Uniunea Europeană. Ședință comună: ce s-a decis ieri la Iaşi?
Doi ciobani l-au zvântat în bătaie pe veterinarul care le-a găsit câteva oi bolnave
Fostul finanţator al Dinamo, Nicolae Badea, dă tărcoale Iaşului: vrea 10 milioane lei
„Ne vedem la Mitropolie”: o nouă serie de evenimente organizată de Arhiepscopia Iaşilor
Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (IV)*
Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu
Şofer beat, reţinut după ce a intrat cu maşina într-un microbuz la Valea Lupului
În sfârşit, Poliţia a depistat în trafic un permis românesc falsificat
A furat telefonul din maşină, Poliţia l-a prins, apoi păgubitul s-a împăcat cu hoţul
Un șofer prins duhnind a alcool a refuzat să sufle şi să meargă la analize
Duminică începe la Iaşi cel mai important turneu de tenis destinat copiilor
A ieşit la o plimbare nocturnă de plăcere, dar a ajuns după gratii
Ministerul Apărării din Republica Moldova anchetează un furt din echipamentul militar
Cine visează la funcții în partid? Candidaturi pentru Consiliul Naţional al PNL
Ucrainenii estimează că cel puţin 28.700 de soldaţi ruşi au murit de la începutul războiului
Tribunal internaţional special pentru crimele de război din Ucraina
Sergentul rus Vadim Şişimarin, judecat cu privire la crimă de război în Ucraina, pledează nevinovat
Nepotisme ca-n balcani la naţionala Olandei. Ronald Koeman l-a ales secund pe fratele său Erwin
ZdI TV: Război în Ucraina, furtună în lume. Alexandru Lăzescu despre reaşezările marilor puteri
Nichita DANILOVBiberonul |
Ciprian IFTIMOAEIDespre câteva lucruri interesante din Anuarul Statistic al Judeţului Iaşi ediţia 2021 (II) |
Michael ASTNERMamaia şi „tataia”: O snoavă de prin tren |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.