EXCLUSIV: Accident şocant în CUG: A scos capul din canal şi a fost ucis de o maşină (FOTO- UPDATE)
Un barbat a intrat într-un canal pentru verificarea unor apometre, iar când a scos capul (...)
citeste totvineri, 20.05.2022
Când afirmăm că aria urbană morfologică ieşeană are 397 de mii de locuitori, ne referim la populaţia municipiului Iaşi, dar şi la cea a comunelor Bârnova, Ciurea, Holboca, Miroslava, Rediu, Tomeşti şi Valea Lupului. O caracteristică spaţială principală a acestor comune e dată de faptul că împreună cu Iaşul formează un spaţiu construit continuu.
Dar nu toate satele au intravilanele sudate. Horleşti şi Tăuteşti (comuna Rediu), Găureni şi Uricani (Miroslava), Cristeşti şi Valea Lungă (Holboca) sau Curături (Ciurea), conform criteriilor impuse, nu ar aparţine ariei urbane morfologice ieşene. Însă, faptul că unitatea teritorială elementară în statistica românească e comună, face imposibilă reconstituirea dimensiunii şi structurilor demografice la nivel de sat pentru perioadele intercenzitare. Ca urmare, populaţia atribuită ariilor urbane morfologice, reprezintă de fapt populaţia ariilor urbane morfologice statistice, care în raport cu spaţiul construit continuu e mai mare sau cel mult egală. Pentru a nu crea diferenţe mari între situaţia reală a dimensiunii acestei categorii spaţiale şi ariile urbane morfologice statistice, nu s-au luat în calcul decât comunele ce au majoritatea populaţiei în interiorul spaţiului construit continuu centrat pe marele oraş. Astfel, populaţia comunei Rediu fost însumată la aria urbană morfologică statistică ieşeană, în timp ce comunele Ţuţora şi Comarna, ce au două sate, care conform criteriilor impuse ar aparţine spaţiului construit continuu (Chipereşti, respectiv Osoi), au fost ignorate.
Am preferat să prezint în textul de faţă ierarhia aglomeraţiilor urbane din România, această categorie spaţială fiind mai puţin îngrădită de criteriile strict morfologice, un rol important revenindu-le aspectelor funcţionale - dimensiunea navetei sau prezenţa unor obiective economice importante. Pentru delimitarea aglomeraţiilor urbane nu am renunţat complet la criteriile morfologice - am considerat parte a aglomeraţiilor doar acele comune ale căror limite ale intravilanului se află la cel mult 1 km faţă de spaţiul construit continuu al oraşului central şi care se află situate pe axe de expansiune urbană. Leţcanii şi Aroneanu au îndeplinit aceste criterii, alăturându-se celor 7 comune din aria urbană morfologică, pe când Popricanii, nu. În cazul Clujului, Feleacu, Jucu şi Bonţida, comune ce nu aparţin ariei urbane morfologice, au fost considerate ca parte a aglomeraţiei urbane.
Topul acestei categorii spaţiale a fost prezentat şi în textul anterior, dar pentru coerenţa scrierii am sa-l reiau şi aici: Bucureşti, cu 2,31 milioane de locuitori, se înscrie confortabil pe prima poziţie, aglomeraţia clujeană s-a instalat de câţiva ani pe poziţia a II-a cu 433 de mii, iar ierarhia continuă cu Iaşi (409 mii), Constanţa şi Timişoara - ambele cu peste 405 mii. Aceste aglomeraţii sunt urmate de Braşov (343 de mii), Craiova (293 de mii), Ploieşti (284 de mii), Piteşti-Mioveni (264 de mii), Galaţi (255 de mii) şi Oradea (234 de mii). Restul aglomeraţiilor urbane au sub 200 de mii, şase dintre acestea: Sibiu, Bacău, Târgu Mureş, Brăila, Arad şi Baia Mare având o populaţie cuprinsă între 190 şi 157 de mii de locuitori.
La nivelul Moldovei, aglomeraţiile Iaşi şi Galaţi sunt urmate de Bacău (186 de mii), Suceava (126 de mii), Piatra Neamţ (125 mii), Botoşani (117 mii), Focşani (92 mii), Vaslui (65 mii), Bârlad (61 mii), Roman (60 mii), iar structura teritorială centrată pe Moineşti şi Comăneşti are 54 de mii de locuitori. Celelalte structuri locale luate în considerare (Oneşti, Tecuci, Rădăuţi şi Paşcani) au o populaţie cuprinsă între 35 şi 45 de mii de locuitori. Celor care nu sunt familiarizaţi cu valori atât de mari în dreptul centrelor urbane ce au dat numele aglomeraţiilor mai sus menţionate, vă reamintesc faptul că aceste cifre reprezintă populaţia oraşului propriu-zis la care s-a adăugat populaţia unor comune integrate în structura teritorială locală. De exemplu, municipiului Piatra Neamţ (78 de mii de locuitori estimaţi pentru 1 ianuarie 2019), i-au fost adăugate comunele Alexandru cel Bun, Gârcina, Dumbrava Roşie, Pângăraţi, Săvineşti, Piatra Şoimului, Zăneşti şi oraşul Roznov. Aceste UAT-uri sunt şi constituente ale ariei urbane morfologice. Numărul mare de componente ale aglomeraţiei nemţene e dat de morfologia locală a reţelei de aşezări, una foarte densă şi suprapusă axului văii Bistriţei.
Îmbucurător e faptul că din ce în ce mai multe aglomeraţii se află într-o zonă de creştere demografică din 2011 până în prezent. Dacă Clujul şi Timişoara au început să recupereze pierderile demografice declanşate după 1990 încă din intervalul intercenzitar 2002-2011, Iaşul, Sibiul, Braşovul, Piteşti-Mioveni, Alba Iulia - Sebeş, Bistriţa etc. se află într-o fază de creştere începând cu 2011. Conform estimărilor, aglomeraţia oraşului nostru se situează pe primul loc în privinţa creşterii demografice în intervalul 2011-2019 (44 de mii de locuitori), depăşind Clujul (39 mii), dar şi Capitala (33 de mii). Însă, dacă extindem perioada de analiză la intervalul 2002-2019, aglomeraţia ieşeană, cu un plus de 24 de mii de locuitori, se înscrie pe poziţia a IV-a, după Cluj (66 de mii), Bucureşti (65 de mii) şi Timişoara (37 de mii). E foarte posibil ca această creştere importantă să nu fie efectivă; poate fi şi o consecinţă a unei mai bune înregistrări a populaţiei rezidente. Faptul e cât se poate de valabil şi pentru celelalte oraşe.
În Moldova, aglomeraţiile urbane ale Bacăului şi Sucevei au mai recuperat din importantele pierderi demografice din intervalele anterioare (ambele cu un plus de peste 4500 de locuitori în 2011-2019). Conform algoritmului utilizat, pornind de la datele furnizate de INSSE, şi Vasluiul se înscrie printre structurile urbane ce au evoluat în această perioadă. Însă, evoluţia în "dinţi de fierăstrău" a populaţiei rezidente urbane a judeţului Vaslui (cf. INSSE), dar şi faptul că Vasluiul se află de câţiva ani în fruntea clasamentului "imigraţiei" basarabenilor, ne determină să credem că sunt foarte posibile şi erorile de înregistrare. Restul structurilor urbane locale îşi continuăa declinul. (Pe săptămâna viitoare)
George Ţurcănaşu este lector doctor la Departamentul Geografie din cadrul Facultăţii de Geografie şi Geologie, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi
Cuvinte cheie:
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Mii de narcise sălbatice au înflorit la Sălaşu de Sus, în vecinătatea Retezatului
Pentagonul avertizează că va fi dificil ca Rusia să fie scoasă afară din Donbas
EXCLUSIV: Accident şocant în CUG: A scos capul din canal şi a fost ucis de o maşină (FOTO- UPDATE)
Timiş: Un şofer de 71 de ani a decedat după ce a accidental mortal un motociclist
Medic: Efectul Angelina Jolie se vede și în România. Care sunt soluţiile
Iași: Trafic de influenţă pentru o locuinţă de la stat. 7500 euro mită
(FOTO) Maşina Zoiei Ceauşescu, vândută la licitaţie la 20.000 de euro. Cadou de la dictatori
Duminică încep calificările la Iași Tennis Trophy. Concurenţi din şapte ţări
Începe programul "Litoralul pentru toţi". Cazare cu 34 de lei pe noapte
Atenţie dacă mergeţi la munte în zona Sucevei: Persoană muşcată de viperă
Ucrainenii estimează că cel puţin 28.700 de soldaţi ruşi au murit de la începutul războiului
Tribunal internaţional special pentru crimele de război din Ucraina
Sergentul rus Vadim Şişimarin, judecat cu privire la crimă de război în Ucraina, pledează nevinovat
Nepotisme ca-n balcani la naţionala Olandei. Ronald Koeman l-a ales secund pe fratele său Erwin
Şeful Fiscului insinuează că salariile din cadrul instituţiei ar fi cam mici: maxim 6.200 lei net
ZdI TV: Război în Ucraina, furtună în lume. Alexandru Lăzescu despre reaşezările marilor puteri
Percheziții acasă la interlopul Adrian Corduneanu. A fost săltat pentru amenințări
O căruţa a “aterizat” în Bahlui. Incidentul s-a petrecut în Brătuleni (FOTO)
Preşedintele ANAF este nemulţumit că angajaţii din subordine sunt în vârstă
Premierul Nicolae Ciucă laudă administraţiile liberale şi Clujul. “Am să cer licenţă pentru export”
Formaţia Atletico Mineiro a stabilit un record în Copa Libertadores: 18 meciuri fără eşec
Festivalul Național de Folclor „Constantin Arvinte”, Iași, 24 - 27 mai 2022 (P)
Români care câştigă bani din notarea într-un caieţel a preţurilor mărfurilor din magazine
Cântăreaţa Rihanna, în vârstă de 34 de ani, a devenit mamă. Ea a născut un băieţel
Un microbuz Mercedes a izbit violent un BMW: cinci persoane au fost rănite
Ion Barbu, ”Îmblânzitorul de pietre”, vine la ArtEast Gallery
Cercetătorii au descoperit cum să comunice cu oamenii în timp ce aceștia dorm și visează
Cum vrea Twitter să combată dezinformarea legată de conflictul din Ucraina
Suspans la PSG. Mbappe va anunţa duminică dacă rămâne sau pleacă
Ucraina va primit rachete avansate anti-navă din SUA pentru a lupta împotriva blocadei ruseşti
Asistentul medical care s-a bătut cu poliţiştii locali ieşeni va sta 30 de zile după gratii
Românii au intrat în economiile din bănci şi fonduri mutual: aproape un miliard numai în martie
Modern, clasic, elegant - mobilier de baie cu personalitate de la Orsini Mobili (P)
Agresorii ruşi se plâng că mai multe comisariate militare au fost atacate cu cocktailuri Molotov
Preţurile petrolului au revenind pe creştere după pierderi mari
Particulele de aer poluat din creierele tinerilor, asociate cu Alzheimer și Parkinson
Anunţ îngrijorător al şefei FMI: Liderii financiari la nivel mondial trebuie să se pregătească
Iaşul, Braşovul sau Târgovişte? Hai sa ne votam orașul pentru “Destinaţia Anului”
City-managerul bătăuş, chemat la raport în CL: ce face şi câţi bani ridică din bugetul Iaşului?
Vestiarul Politehnicii e gol din nou. Doar cinci seniori mai sunt sub contract!
A început Romanian Creative Week: 800 de artişti, zeci de evenimente
Procesul Aeroportului cu fostul director demis de PSD: lovitură surpriză
Şedinţă comună, astăzi, la Iaşi, a aleşilor din România şi din Republica Moldova (UPDATE-FOTO)
Pavel LUCESCUNimic de salvat |
Alexandru CĂLINESCUSimple notaţii |
Neculai SEGHEDINTencuiala antiseismică |
George PLEȘULove story la “om la lună” |
PULSUnde a dispărut de-o vreme şi de ce madam Şoşo, cea mai cu greutate sinatoare de Iaşi |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.