De Sănătate

Punem punctul pe știi

Câți mici și câtă bere e „permis” să consumăm? Explicațiile medicului șef al SMURD Iași: la ce semne să fim atenți

vineri, 02 mai 2025, 04:37
2 MIN
 Câți mici și câtă bere e „permis” să consumăm?  Explicațiile medicului șef al SMURD Iași: la ce semne să fim atenți

Consumul de alcool a devenit principala cauză a urgențelor de 1 Mai, depășind în frecvență cazurile provocate de alimente. Prof. dr. Diana Cimpoeșu, medic-șef UPU-SMURD, explică faptul că cele mai frecvente urgențe întâlnite în această perioadă sunt politraumatismele, persoane care, pe fondul consumului de alcool, se bat sau suferă căzături și cazurile de etilism acut.

Dacă în urmă cu mai bine de cinci ani predominau urgențele digestive, precum gastritele, crizele ulceroase sau pancreatitele, astăzi acestea au fost în mare parte înlocuite de probleme asociate consumului excesiv de alcool.

„Nu există o cantitate «sigură» de alcool recomandată, iar cele mai recente studii sugerează chiar că ideal ar fi să nu se consume deloc. Deși expresii precum «câțiva mici și o bere» sunt des întâlnite de 1 Mai, trebuie reținut că o bere înseamnă 500 ml, iar pentru majoritatea oamenilor această cantitate este deja la limită. Din perspectiva medicală și conform datelor din cele mai valoroase jurnale științifice, consumul de alcool, chiar și ocazional, poate avea efecte negative, astfel că recomandarea ar fi evitarea completă”, a declarat Prof.dr. Diana Cimpoeșu, medic-șef UPU-SMURD.

Unii tolerează mai bine, alții mai greu

Medicul explică faptul că unele persoane tolerează mai bine alcoolul deoarece au o cantitate mai mare de enzimă care descompune alcoolul în substanțe inofensive în organism, în timp ce altele pot resimți efectele negative imediat, din cauza unei capacități reduse de metabolizare.

Prof. dr. Cimpoeșu explică faptul că micii nu sunt, în general, dăunători pentru persoanele care nu urmează regimuri alimentare speciale. Totuși, pentru cei cu restricții, cum ar fi cei care trebuie să evite alimentele afumate, grase sau tocăturile, consumul de mici este descurajat. Pentru majoritatea oamenilor sănătoși, chiar și un consum mai mare de patru mici nu ar trebui să aibă efecte negative, iar unii pot consuma chiar 10 mici fără a prezenta reacții adverse. Totuși, calitatea micilor este esențială, iar respectarea termenului de valabilitate și a condițiilor corecte de păstrare sunt cruciale. Este important să nu fie congelați și recongelați, iar procesul de preparare să fie făcut corect și rapid. Medicul subliniază că micii nu sunt recomandați pentru copii mici.

Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici

„Atunci când cineva începe să se simtă rău, este esențial să oprească imediat consumul de alimente sau băuturi și să ia un medicament pentru digestie, care poate fi achiziționat din farmacie fără rețetă”, a explicat medicul.

Etichete: 1 mai, bere, gratar, mici, UPU Iași

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii