Câți pacienți se infectează în spitale la Iași? Unitățile medicale ascund cazurile
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Câți pacienți se infectează în spitale la Iași? Unitățile medicale ascund cazurile

GALERIE
spital
  • spital
- +

Deşi se constată o creştere, în general, de 42%, acest tip de infecţii este ascuns în continuare. „Faţă de media europeană a incidenţei infecţiilor asociate asistenţei medicale, care este între 5-9%, chiar şi în spitalele noastre unde avem incidenţă de peste 2% este subraportare“, arată dr. Liviu Stafie, directorul DSP. La Spitalul de Pneumoftiziologie ar fi o creştere de 1020%, după ce în 2014 erau raportatate doar 5 cazuri, iar anul trecut au fost 56.

Numărul pacienţilor cu infecţii asociate asistenţei medicale a crescut cu aproape 42% în trei ani. Anul trecut, zilnic, în medie, şase pacienţi au fost identificaţi cu o infecţie asociată asistenţei medicale, într-unul dintre cele 15 spitale de stat din Iaşi. Aceste date rezultă dintr-o statistică pusă la dispoziţie de către Ministerul Sănătăţii şi în care sunt centralizate informaţii din raportările spitalelor de stat din tot judeţul.

Potrivit conducerii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), cu toate că Iaşul medical a înregistrat în 2016 o creştere semnificativă a infecţiilor asociate actului medical, spitalele încă nu raportează toate infecţiile identificate.

„Faţă de media europeană a incidenţei infecţiilor asociate asistenţei medicale, care este între 5-9%, chiar şi în spitalele noastre unde avem incidenţă de peste 2% este subraportare, adică este loc de mai mult. De reţinut că infecţii asociate actului medical înseamnă, pe de o parte, infecţii comunitare - atunci când omul vine cu infecţia în spital, infecţii asociate asistenţei medicale - aici vorbim inclusiv de infecţii luate în cabinetul cuiva, nu neapărat în spital - şi infecţii nosocomiale - cele provocate de germeni polichimiorezistenţi“, a nuanţat dr. Liviu Stafie, directorul DSP.

Conform Ministerului Sănătăţii, Spitalul „Sfântul Spiridon“ conduce în „topul“ unităţilor, cu 1.064 de pacienţi identificaţi cu infecţii asociate asistenţei medicale. Zilnic, în medie, trei pacienţi internaţi în spital au aflat că au încă o problemă de sănătate, pe lângă boala pentru care au venit să se trateze. În schimb, raportat la 100 de bolnavi externaţi, incidenţa este de numai 2,26%.

„Spitalul «Sfântul Spiridon» a fost cuprins în sistemul de supraveghere de tip sentinelă, prin Ordinul MS 1101/2016 - privind normele de supraveghere, prevenire şi limitare a infecţiilor asociate asistenţei medicale în unităţile sanitare. Asta înseamnă o supraveghre mai atentă acestor infecţii, lucru care s-a extins din 2017. Acum, 10 spitale din Iaşi au fost cuprinse în acest sistem de raportare. Acestea fac raportarea după o anchetă de prevalenţă desfăşurată în lunile iulie - septembrie“, a adăugat şeful DSP.

Creştere de 11 ori în cazul Spitalului de Pneumoftiziologie

Dacă în anul 2014 erau raportaţi de către spitale 1.584 de pacienţi cu infecţii asociate asistenţei medicale, în 2016 numărul acestora a ajuns la 2.247 de bolnavi.

O creştere substanţială este înregistrată la Spitalul de Pneumoftiziologie, unde, în 2014, erau raportaţi doar cinci pacienţi cu infecţii, în timp ce anul trecut numărul acestora a fost de 56 de persoane. În procente, acest lucru înseamnă o creştere de 1020%. Însă această creştere este pusă pe seama raportărilor din anii trecuţi care nu au avut un corespondent în realitate, problemă generalizată la toate cele 15 spitale.

Creşteri semnificative au mai fost înregistrate la Spitalul de Boli Infecţioase (154%, de la 13 cazuri în 2014 la 33 în 2016), Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Pădureni-Grajduri (94%), Institutul Regional de Oncologie (78%) şi Spitalul de Recuperare (63%).

În 2016, jumătate din spitalele din Iaşi au raportat cel puţin 100 de pacienţi identificaţi cu infecţii asociate asistenţei medicale: Spitalul de Psihiatrie Socola (108), Spitalul „C.I. Parhon“ (112), Maternitatea „Cuza Vodă“ (115), Institutul Regional de Oncologie (130), Spitalul de Neurochirurgie (139), Spitalul de Copii „Sf. Maria“ (214).

La polul opus se află Spitalul de Hârlău (trei) şi Maternitatea „Elena Doamna“ (27).

„Modul de calcul nu este aplicabil spitalului nostru“

În cazul spitalului din satul Pădureni, potrivit DSP, în 2016 au fost identificate 62 de cazuri de infecţii asociate asistenţei medicale, raportate la 62 de pacienţi externaţi. În aceste condiţii, Ministerul Sănătăţii arată că, anul trecut, unitatea medicală a raportat o incidenţă de 101.64% a infecţiilor asociate asistenţei medicale.

„În spitalele de psihiatrie, unde sunt pacienţi cronici de lungă durată, infecţiile nosocomiale nu pot fi considerate ca în cazul celorlalte spitale de acuţi. Noi avem pacienţi internaţi care stau ani de zile. De asemenea, noi nu decidem internările şi externările din spitalul acesta, doar instanţa de judecată o poate face. Rata incidenţei şi modul de calcul - numărul de pacienţi externaţi x (ori) numărul de infecţii identificate x (ori) 100 - nu este aplicabil spitalelor de acest tip“, a precizat Victor Idriceanu, directorul Spitalului de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Pădureni-Grajduri.

În 2016, Maternitatea „Elena Doamna“, Spitalul din Hârlău şi Institutul de Boli Cardiovasculare au raportat mai puţine cazuri de infecţii asociate actului medical, faţă de anii anteriori.

Alex ANDREI, Iulia CIUHU

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Alexandru LĂZESCU

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Îndoiala şi spiritul critic nu mai sunt la modă. Un curent dominant în mass media şi pe reţelele sociale cultivă intoleranţa faţă de punctele de vedere care se abat de la cele considerate acceptabile, „corecte”, adesea, în mod ironic, „în numele ştiinţei”.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Liviu Suhar

Nichita DANILOV

Liviu Suhar

Senzaţia pe care o încearcă spectatorul privindu-i tablourile e una stranie. Cufundate într-o tăcere ce trece dincolo de cotidian, proiectându-şi umbra lăuntrică în spaţiul ancestral, obiectele par să comunice între ele într-un limbaj mut, prin intermediul ultrasunetelor transpuse într-o partitură muzicală. Tăcerea lor e înşelătoare.

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Dana ȚABREA

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Aparent, dacă e să-l avem în vedere pe Richard Rorty, distincţia dintre sferele publică şi privată sunt separate în măsura în care problemele care cad sub incidenţa fiecăreia dintre ele sunt diferite şi, desigur, întrebările adresate sunt altele. Cu privire la individul uman, cineva ar putea fi deopotrivă liberal şi ironist, ceea ce conduce la posibilitatea ca cele două sfere să nu prezinte o opoziţie ireconciliabilă. Dimpotrivă. Cele două sfere converg. Să luăm ca exemplu familia: prin definiţie familia presupune spaţiul privat şi discreţia, cu toate acestea familia este reglementată prin reguli şi norme care ţin de sfera publică.

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Michael ASTNER

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Acum trei ani, la început de martie - eram în drum spre Bucureşti (cu trenul) - m-am trezit cu un mesaj de la o persoană necunoscută, dar cu acelaşi nume de familie. Am avut o conversaţie ciudăţică pe messenger cu femeia în cauză, apoi am uitat de discuţie. 

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De 8 martie

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.