anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 30.09.2022

Caua şi politicaua

GALERIE
radu parpauta
 • radu parpauta
- +

Jivină fantastică caua/ e rudă cu bau-baua/ şi politicaua:/ sperie copiii: ai!/ fac pipi în pat: vai!/ Şi vrabia-i pui,/ dar dracul ştie de când îi,/ zice o zicală/ naţională./ 

Şi Gigi Becali se dă măreţ,/ că-i baci până la adânci bătrâneţi,/ dar el e un bădăran isteţ,/ că-i prostan/ ca şi mai an./ Aşa a fost, aşa a rămas, băieţi./ Dar eu vorbesc la pereţi./ Şi promite, promite,/ dar el, zău, minte şi minte./ Aşa şi pe Iliescu îl făceau democrat,/ dar el era un comunist retrograd/ ca o rublă ştearsă/, o imensă farsă./ Rânjea fasolea/ Împăciuitorist colea/ cu Voican alăturea./ Un ticălos sadea./ Iar alegătorii erau o turmă/ îl urmau din urmă,/ vai, ca nişte oi la stână,/ ba ca măgarii la târlă./ Ne-a lăsat pe toţi/ simpatrioţi/ c-o bandă de hoţi./ Politruci şi politrucaşi,/ mânca-ţi-aş!

Ieşeanul nu pot să zic că e mai cult./ Nici peisajele nu s-au schimbat prea mult./ Da, ce-i drept, nu era poluarea./ Nici vile hâde pe ponoare. Acelaşi cer de culoarea toporaşului,/ aceleaşi slumsuri la marginea oraşului,/ aceleaşi ape din fundul pământului,/ ale Câcainei, ale Bahluiului/ ca la Jules Verne,/ călătoresc etern/ (dar, zic unii, să nu bei de la robinet/ dacă eşti băiat deştept)./ Dar sunt şi maşini bengoase,/ borţoase/ cu bujii forţoase/ Renault Megane/ de-alea americane./ Cu noi îmbogăţiţi şi curve buzoase,/ răsfrânte, groase/ başca ţâţoase/ şi curmănoase,/ ducându-le la Viena,/ la Stambul şi Pasadena/, după blugi licenţă,/ blugi albi, negri sau în dungi/. Altele hlizindu-se ca toantele,/ ştoarfele / în cabina de cars Mafia,/ cu cântare de Bug Mafia/ şi popolară d-acia. Şi boşi cu afaceri ilicite/ şi amănţele intens boite/ căci cine n-are amănţică/ sau e prost de pică,/ sau îi e frică, spun ei la o adică.

Sau amantele/ ca psihopatele,/ momind, păcălind, prostind, trişând/ la pat ademenind/ Şi boşi ţanţoşi/ gagii borţoşi,/ lichidând adversarii,/ ca să fie ei mai marii/ şi alţi moftangii, pomanagii/ uliu! frate moro/ al meu deshalo/ praleo/ cafteşte-l, mo,/ să mor io!/ bahtalo! socheres praleo!/ Cu hituri ţigăneşti şi ungureşti/ că-n toată lumea nu găseşti/ numa-n Bucureşti/ şi la Florinel/ din Albeşti./ Sau la Reghe şi Prodanca/ nu vă uitaţi că rimează cu „golanca”./ E drept, una mai stilată/ la „Preţul succesului”/ pentru prostul prostului./ Reality Show,/ fie cât de bou./ Căci Reality Show mania/ scufundă România/ în prost gust şi mizerie/ nu le cureţi nici c-o perie.

La Iaşi politica e paranghelie,/ iar politicianul/ rimează cu golanul. Cu politicieni inculpaţi/ în hoţii fraţi/: cu Vosganian/ de mai an,/ cu Adăscăliţei, Adomniţei sau Agrigoroaei,/ cu Florin Constantinescu,/ cu Grigore Crăciunescu/ şi alţi escu,/ cu Gheorghe Nichita/ cel cu amanta,/ cu Răţoi păşcăneanul,/ cu Anghel Stanciu giurgiuveanul./ Tot felul de crocodili, aligatori sau caimani/ gata să păcălească mulţimi de prostani./ Iar şoşoacă/ ne trage în barcă,/ fiind cea mai hâtră politiciană de pe Bahlui/ - f...-i,/ cu alegători haihui/ ca să nu zic şui,/ cu ie cu canaf,/ cu probleme la ANAF,/ cu discurs pentru mulţime/ adică prostime,/ cu ţăţisme/ şi alte mahalagisme.

Iar Chirica/ e o coană Chiriţa/ masculină, căruia nu-i mor niciodată linguşitorii, măgulitorii şi tot soiul de periuţe: Chirrriţa!/ A, şi manglitorii!/ Ţi-e şi ruşine să-l pomeneşti pe Simirad pe lângă Chirica, e ca şi cum ai compara Dulapul cu Mopul. 

Primărelul Chirica/ e-o gâză prea mică/ nu face nimică,/ la o adică./ Cu toate astea nu pică./ Are dosare, la DNA, frăţioare,/ cine-i ca el mare/ (sulă pe basculă, mare rapandulă/ cu conturi în bangă şi case, rămâi mangă). C-o are mare, c-o are mică,/ vorbeam de chirică,/ drăculea fără frică/ cu toate astea nu pică,/ căci corupţia te oftică/ în ţara lui Mitică/ deci şi-n Copoul lui Mihai/ De strigă ieşenii: vai! (Să spun aici ceva, Simirade,/ şi de dumneata./ Ieşenii îţi mulţumesc,/ frate,/ acuma în moarte/ c-ai fost primar şi jumătate/ la fizic şi în toate./ Aşa că Iaşul nu te-a uita/ câte zile a avea./ Că în vremuri destrăbălate/ te-ai descurcat, frate).

Încolo ce să zic: Putin o abureşte/ Iohanis o beşteleşte/ Orban o năuceşte/ aşa, pe ungureşte/ (hm, neprieteneşte şi bozgoreşte). Seceta e coană mare/ se-ntinde din hotare în hotare/, a plouat acum/ dar recolta-i fum./ Gazul lui Putin/ nu-i puţin./ Are căutare/ şi e gagiul pe cal mare/ oricât îl bârfeşte presa din Occident/ şi oricât îi ţar impenitent,/ că-i Molie Palidă,/ că-i Piele Netedă, că-i Maestru Păpuşar/ porecle în zadar,/ fiindcă-nvie iar şi iar/ imperiul lui de ţar/ din Kremlin în Zanzibar./ Dracul din Kremlin/ n-aduce decât suspin./ Şi ce ştie americanul/ ce-i şofranul!/ Tace ca porcul/ în popuşoi unde îi e locul./ Iar românul la fel tace/ (şi mai puţin face), căci ştie bine: nu contează ce ştii, contează pe cine ştii.

Ia oxitocină/ - hormonul fericirii/ să-l iei la cină./ Căci aşa-i, oameni buni, cum vă spuneam: beţivu-i beţiv, curva-i curvă şi politicianul politician - n-aven ce le face! Iar ex-amanta Regelui Salamurilor Ieftine e tot o curvă. Să nu semănăm vânturi şi să culegem furtună, cum zice un cultivator de fasole.

Radu Părpăuţă este scriitor, traducător şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce câştigă extrema dreaptă

Pavel LUCESCU

De ce câştigă extrema dreaptă

Tot mai mulţi din aşa-zisa lume civilizată strigă tot mai strident că vor o schimbare. Deocamdată nici ei nu ştiu cum şi către ce. Dar, ca de atâtea ori în istorie, se vor găsi mereu politicieni care vor ştii să călărească valul şi să ne vândă cu succes o nouă rundă de iluzii.

opinii

Cu ochii larg închişi

Alexandru CĂLINESCU

Cu ochii larg închişi

Unele evenimente din ultima vreme, mai ales aşa-zisele „referendumuri” organizate de ruşi în terioriile ocupate, m-au făcut să-mi reamintesc de un text pe care l-am publicat în urmă cu nouăsprezece ani. Îl reiau aici, în ideea că el va arăta, o dată în plus, că liderul de la Kremlin este, în tot ce face, de o nesmintită şi sinistră consecvenţă.

De la oraşul creativ, la cel al creatorilor (I)

George PLEȘU

De la oraşul creativ, la cel al creatorilor (I)

Săptămâna trecută a fost lansată, fără prea mare tam-tam mediatic, dar cu reacţii bune în online, platforma orasulcreatorilor.com. În spatele ei sunt oameni din echipa care a realizat logo-ul Iaşului, care de data aceasta au invitat pentru consultări mai largi o serie de tineri implicaţi în industriile creative locale, în timp ce site-ul era încă în perioada de teste.

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Codrin Liviu CUȚITARU

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Emil Brumaru era, în subsidiar, aidoma tuturor scriitorilor adevăraţi, fiinţa cea mai delicată cu putinţă - aproape fragilă, aş îndrăzni să observ - care-şi disimula, în identitatea (construită) de rebel al culturii, propriile temeri şi inhibiţii în faţa „infernului” din celălalt.

pulspulspuls

Aripa fără scrupule a partidoiului local tocmai dă atacul la un proiect de milioane de iepuroi!!

Aripa fără scrupule a partidoiului local tocmai dă atacul la un proiect de milioane de iepuroi!!

Iată, dacă mai era nevoie, stimaţi telespectatori, dovada că şi în politichie este valabilă vorba aia că aşchia nu sare departe de trunchi şi unde altundeva puteam vedea mai bine o asemenea confirmare decât în familia fostului deputat Rachetă Patriot, hahalera universitară care a făcut de râs oraşul în ţară şi nu numai cu iniţiativa legii privind pensiile speciale, dar mai ales prin nenumăratele declaraţii şovine, patriotarde şi pompoase de tip vadimist. 

Caricatura zilei

Zbor anulat

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.