Căutătorii de comori îşi primesc recompensa după ani de procese cu Ministerul Culturii

miercuri, 07 iulie 2021, 01:53
1 MIN
 Căutătorii de comori îşi primesc recompensa după ani de procese cu Ministerul Culturii

Ministerul Culturii face tot posibilul să nu plătească recompensa pentru bunurile de tezaur descoperite de arheologii amatori. Un ieşean care a găsit şi predat acum patru ani un colier şi un inel din bronz se judecă de peste doi ani pentru a obţine recompensa legală. Două instanţe i-au dat până acum dreptate. Ministerul a apelat la ultima soluţie legală: recursul.

Mihai Cioran a descoperit în octombrie 2017 o piesă zimţată din bronz, asemănătoare unei coroane sau unui colier, şi un inel, din acelaşi material, pe care le-a predat oficialităţilor. Conform legii, în termen de 18 luni autorul descoperirii trebuie să primească o recompensă stabilită în funcţie de valoarea materială şi istorică a obiectelor respective. Termenul legal a trecut fără ca acest lucru să se întâmple, motiv pentru care Cioran s-a adresat justiţiei.

În faţa instanţei, reprezentanţii Ministerului Culturii au afirmat că descoperirea nu a fost întâmplătoare, întrucât Cioran se folosise de un detector de metale. În acest caz nu se datorează nicio recompensă. Magistraţii Judecătoriei au citat însă textul legii, care consideră ca "întâmplătoare" orice descoperire făcută în afara unui sit arheologic atestat, indiferent de metodele folosite. O expertiză făcută în dosar a evaluat cele două piese la 7.770 lei, judecătorii stabilind o recompensă de 3.451,77 lei. Sentinţa a fost confirmată şi în urma apelului declarat de minister. Recursul a fost înregistrat pe rolul Curţii de Apel luni.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii