Goana dupa aur, care a cuprins America la sfirsitul secolului al XIX-lea inceputul acestui secol a infierbintat sute de mii de minti. Cuprinsi de febra imbogatirii peste noapte, oameni din toate colturile lumii, cu tirnacopul pe umar, au luat drumul muntilor in cautarea zacamintelor de aur. Peste o suta de ani, taranii din satul Todirel, comuna Birnova, au descoperit un "El Dorado" in groapa de gunoi a SC Fortus SA. Douazeci de oameni inarmati cu lopeti, rangi metalice si tirnacoape, dezgroapa in fiecare zi tone de fonta aruncate de la turnatoria combinatului in varsatoarea pentru reziduuri. Apoi o vind la centrele de recuperare a materialelor refolosibile. Daca au noroc, taranii pot cistiga cite 15.000 – 20.000 lei pe zi.
Taranul "Mutu" a descoperit "mina" de fonta
In fiecare dimineata in care nu ploua, la prima ora, un sir lung de carute porneste din satul Todirel catre terenul din spatele fostei halte CUG, aflat la poalele dealului Cetatuia. "Mina de fonta" a fost descoperita de un taran in virsta din comuna Todirel, poreclit "Mutu". Dupa ce "parcheaza" carutele in cerc si lasa caii sa manince, taranii incep sa sape gropi uriase in pamint, in cautarea bucatilor de fonta si de fier. Uneori, adincimea unei gropi intrece cu mult inaltimea unui om. Ca niste veritabili arheologi, taranii extrag bucati mai mari sau mai mici, de diferite forme din pamint. "Cind gasim o bucata de fonta ca o minge spunem ca este cascaval, iar daca fonta este ca o bita, spunem ca-i salam de Sibiu. Muncim si noi ca sa cistigam un ban cinstit. Ar fi mai bine daca am da in cap si am fura?", ne-a spus Mircea Marchidan. Printre barbati, se afla si fete, care sapa in cautarea bucatilor de metal. Petronela Doaga are 18 ani si munceste alaturi de tatal si fratele ei. "Sintem multumiti de cit cistigam. Banii ii dam in casa. Nu am unde sa lucrez in alta parte, pentru ca nu am facut decit 7 clase. Nu am mai continuat scoala pentru ca familia mea s-a mutat la tara, in urma cu 5 ani", ne-a spus Petronela.
Pentru 10.000 de lei trebuie scoase 100 de kilograme de fonta
Desi are pamint pe care il lucreaza, Costica Doaga, tatal Petronelei, vinde fonta de un an. "Sint niste bani pe care ii avem in casa si din care cumparam mincare din oras. Este greu. Te bagi in fundul pamintului, gasesti «aurul», te duci si il vinzi. Un kilogram de fonta costa numai 100 de lei. Ca sa cistigi 10.000 trebuie sa scoti din pamint 100 de kilograme. Eu am pamint. Vara mai sapam si noi, facem agricultura si nu venim chiar in fiecare zi dupa fonta", ne-a spus Costica Doaga, 44 de ani. Pentru taranii saraci, fara pamint, din Todirel, descoperirea fontei a devenit o profesiune din care cistiga banii de zi cu zi. "Am fost tractorist 11 ani si acum sint somer. Ne-am luat si noi dupa «Mutu» si am ajuns aici. Ba sint chiar sateni de-ai nostri care sapa pentru noi doar pentru o bucata de piine. Omu’ nici nu cere bani, stie ca trebuie doar sa manince un coltuc de piine pe zi", a povestit Neculai Ailoaie, tata a 4 copii. (Alina TITEI)
top Local news
Publicitate și alte recomandări video