Cauţi o aventură? A început sezonul activităţilor de aventură în Bihor, cu rafting, via ferrata, mountain bike şi speoturism
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

sambata, 08.05.2021

Cauţi o aventură? A început sezonul activităţilor de aventură în Bihor, cu rafting, via ferrata, mountain bike şi speoturism

GALERIE
adrenalina, aventura, bihor
  • adrenalina, aventura, bihor
- +

Odată cu venirea primăverii, s-a deschis sezonul activităţilor de aventură în Bihor. Între atracţii se numără şi un nou traseu de via ferrata, la Roşia, care promite senzaţii tari...

Zonele pitoreşti ale judeţului Bihor nu oferă doar frumuseţi, ci şi oportunitatea practicării unor activităţi atractive în natură. Tocmai pentru că se desfăşoară în aer liber, acestea sunt permise şi în pandemie, bineînţeles cu respectarea unor reguli, cum ar fi limitarea participanţilor şi dezinfectarea echipamentelor.

Una dintre activităţile care a prins în ultimii ani în Bihor este via ferrata, adică parcurgerea unor trasee de diferite dificultăţi "sculptate" în stânci şi echipate cu cabluri metalice şi, pe alocuri, cu scăriţe.

La finalul lunii martie, în comuna Roşia, a fost inaugurat cel de-al şaselea traseu de via ferrata din Bihor (foto). Amenajată în Cheile Cuţilor, noua rută are o lungime de 270 de metri, iar cel mai spectaculos tronson este un pod indian (realizat doar din cabluri) suspendat la o înălţime de 35 de metri, deasupra Văii Cuţilor. O parte a traseului trece printr-o peşteră, aflată pe versantul drept al văii.

Cu grijă şi cu... ghizi

Parcurgerea traseelor de via ferrata se face obligatoriu cu echipament de siguranţă (cască, ham, lonjă dublă de asigurare), iar accesul minorilor până la 16 ani este permis doar dacă aceştia sunt însoţiţi de un adult.

Din aprilie, curioşii - care au şi ceva condiţie fizică - pot urca pe noul traseu de via ferrata din Pădurea Craiului, amenajat de Agenţia de Management a Destinaţiei Bihor, CAPDD Bihor, Primăria Roşia şi Serviciul Salvamont Salvaspeo. "Traseul are două versiuni, una mai dificilă, care cuprinde şi podul indian, şi una mai puţin scurtă şi mai puţin abruptă", spune Paul Iacobaş, directorul CAPDD.

Cei care vor să încerce traseul pot contacta unul dintre operatorii turistici de aventură din Bihor, pentru a pregăti o ieşire pe stâncă. Între aceştia se numără Aventura Trekking, care lucrează cu ghizi specializaţi, ca Dezideriu Szabo, şi poate pune la dispoziţie şi echipamentele necesare, costul experienţei urcând la 90 lei. Astfel de trasee sunt amenajate şi la Vadu Crişului (Peretele Zânelor şi Casa Zmeului), precum şi la Şuncuiuş (acestea din urmă sunt însă închise pentru mentenanţă).

Adrenalină pe râu

La finalul lunii martie, Master Adventure, cel mai mare operator de sporturi outdoor din judeţ, a lansat noul sezon de rafting în apele Crişului Repede. Cel mai căutat şi spectaculos traseu se întinde pe circa 10 kilometri, de la Peştera Unguru Mare (Şuncuiuş) până în Vadu Crişului, iar parcurgându-l temerarii au parte de adrenalină, dar se pot bucura şi de frumuseţea Defileului Crişului Repede, inclusiv de o cascadă superbă 

Mai mult, pe ebihoreanul.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Obsesiile microbiştilor români

Nicolae GRECU

Obsesiile microbiştilor români

„Ne-a furat arbitrul” şi „jucătorul X ne-a vândut la pariuri” sunt unele dintre acestea.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VI)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VI)

Episodul de azi, penultimul din această serie, conţine o succintă prezentare a confuziei medievale dintre denumirile istorice Dacia versus Danemarca, respectiv Dacus versus Danus, confuzie pe baza căreia autori contemporani construiesc ipoteze aberante, cu motivaţie „patriotică”, dar cu un puternic iz protocronist.

După Înviere

pr. Constantin STURZU

După Înviere

Cea mai importantă predică a Domnului a fost una fără cuvinte. A început în Ghetsimani, cu sudoarea Lui, care "s-a făcut ca picături de sânge" (Luca 22, 44) şi a continuat pe Cruce, până la gestul de a-Şi da duhul de bunăvoie, nu pentru că fusese biruit de moarte. 

Dezastru de sărbători

Alexandru CĂLINESCU

Dezastru de sărbători

Să nu ne amăgim cu gândul că lumea, în special tinerii, nu se mai uită la televizor. România TV are audienţă la un segment deloc neglijabil din populaţie, sensibil la „patriotism” şi la grija pentru „nevoile românilor”. Direct sau insidios, postul exercită o influenţă nefastă, cu consecinţe pe termen lung.

pulspulspuls

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Un amic cetitor atent atent ne-a pus ieri la dispoziţie această faină poză de campanie, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Două măști

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.