De Sănătate

Punem punctul pe știi

Cauza frecventă pentru supradoza accidentală de paracetamol: câte puțin din mai multe medicamente de răceală

miercuri, 06 noiembrie 2024, 03:00
4 MIN
 Cauza frecventă pentru supradoza accidentală de paracetamol: câte puțin din mai multe medicamente de răceală

Fiecare dintre noi am luat măcar o dată în viață paracetamol. Este un analgezic eliberat fără prescripție medicală, utilizat pentru a trata afecțiuni simple, precum durerile de cap, artrita, durerile de dinți, răceala, febra și durerile musculare. Este, de asemenea, un ingredient activ în multe medicamente pentru răceală și gripă.

Citiți versiunea integrală a Ziarului de Sănătate, numărul 31

Riscuri asociate cu abuzul de paracetamol

Dr. Oana Timofte

Dr. Oana Timofte

Medicii ne avertizează că acetaminofenul, cunoscut în mod obișnuit sub numele de paracetamol, luat în exces, poate cauza anumite probleme de sănătate. Dr. Oana Timofte, medic primar gastroenterologie la Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie din Iași, a spus că toxicitatea, cunoscută și sub numele de supradozaj cu paracetamol, este o cauză binecunoscută a insuficienței hepatice acute. Astfel o persoană poate lua mai mult paracetamol decât este sigur, lucru care se poate întâmpla atunci când se administrează mai multe medicamente pentru răceală care conțin fiecare paracetamol.

„Dozele sigure pentru adulți includ nu mai mult de 1000 mg luate o dată sau nu mai mult de 4000 mg luate într-o perioadă de 24 de ore. Doza terapeutică recomandată variază de la 325 mg până la 625 mg, în funcție de persoana și afecțiunea tratată. Orice cantități mai mari decât acestea pot cauza reacții adverse grave. În plus, amestecarea cu alte substanțe poate provoca supradoze fatale”, a explicat dr. Oana Timofte.

Probleme hepatice legate de paracetamol

Există situații când luat în exces, paracetamolul poate cauza intoxicație asociată cu leziuni hepatice severe. Indiferent dacă este intenționat sau accidental, supradozajul cu paracetamol necesită asistență medicală imediată pentru a preveni deteriorarea ulterioară a organismului.

Dr. Oana Timofte a enumerat principalele simptome ale afectării ficatului. Acestea se manifestă prin îngălbenirea pielii sau a ochilor (icter), durere abdominală, greață și vărsături, pierderea poftei de mâncare, oboseala, transpirație excesivă, urina închisă la culoare, echimoze neobișnuite, culoarea palidă a pielii și sângerări neobișnuite. O supradoză cu paracetamol poate provoca leziuni hepatice severe și chiar moarte.

Statisticile arată că supradozajul de paracetamol face ca aproximativ 60.000 de persoane să meargă în fiecare an la spital, iar câteva sute mor din cauza insuficienței hepatice asociate.

„Există și alte complicații care pot să apară și care sunt legate de interacțiunile paracetamolului cu alte medicamente. Antibioticele, antifungicele, antiinflamatoarele nesteroidiene și pilulele contraceptive, precum și medicamentele pentru tratamentul hipertensiunii arteriale, cancerului, colesterolului crescut, artritei, HIV/SIDA, convulsiilor și tulburărilor psihiatrice pot fi influențate de administrarea de paracetamol. De asemenea anticonvulsivantele și antituberculoasele au toxicitate hepatică proprie și cresc activitatea unor enzime hepatice, determinând o augmentare a riscului afectării hepatice”, a atenționat dr. Oana Timofte.

Medicul a avertizat că pacienții trebuie întrebați dacă folosesc suplimente alimentare, deoarece o bună parte dintre acestea pot să prezinte hepatotoxicitate proprie și să influențeze modul în care paracetamolul este transformat ca substanţă în organism.

Unii persoane îl utilizează ca drog recreațional

Dr. Oana Timofte a spus că studiile recente sugerează că paracetamolul nu dă dependență și că oamenii nu îl iau pentru a se droga. Este totuși un ingredient activ în multe analgezice, a căror utilizare este în creștere.

„Paracetamolul este cel mai frecvent utilizat abuziv ca drog de agrement împreună cu alte medicamente. Pe cont propriu, este acceptat pe scară largă ca un medicament sigur și este accesibil. Persoanele care abuzează de analgezice, sunt adesea în căutarea unui efect de calm și relaxare. Cu toate acestea, forme mai puternice de paracetamol pot fi obținute numai prin prescripție medicală, deoarece conțin o cantitate semnificativă de codeină, un alt medicament pentru calmarea durerii, care poate produce dependență. Codeina poate provoca sentimente de euforie, ceea ce îi determină pe unii oameni să abuzeze de această substanță. S-a demonstrat că paracetamolul poate crește efectele altor medicamente, cum ar fi narcoticele, anestezicele generale, tranchilizantele, sedative-hipnoticele și alte deprimante ale sistemului nervos central”, a explicat dr. Oana Timofte.

Medicul a atenționat că pe lângă complicațiile generate de abuzul de paracetamol, utilizarea excesivă cronică a analgezicelor poate duce la dependență fizică și psihică precum și la simptomele de sevraj asociate atunci când consumul de droguri este oprit.

Efectele asocierii paracetamol-alcool

Dr. Oana Timofte a mai spus că un consum cronic de alcool combinat cu paracetamolul poate crește riscul de afectare a ficatului și de sângerare gastrică. De aceea se recomandă să nu se consume mai mult de trei băuturi alcoolice într-o zi dacă se intenționează să se utilizeze paracetamol.

„Indiferent dacă este intenționat sau accidental, simptomele și tratamentul leziunilor hepatice sunt aceleași. Măsurile de sprijin, cum ar fi lichidele intravenoase și medicamentele anti-greață, pot ajuta pe cineva să se recupereze de toxicitatea paracetamolului. Majoritatea oamenilor se recuperează de efectele unei supradoze. În cazuri rare totuși, toxicitatea poate evolua spre insuficiență hepatică, ceea ce ar necesita chiar un transplant de ficat. Moartea poate apărea și în urma unei supradoze, dacă nu este tratată prompt. Tratamentul pentru supradozaj include administrarea antidotului N-acetilcisteină, NAC, pe cale intravenoasă sau orală, dacă este posibil în 8 ore după administrarea de paracetamol. NAC poate asigura un anumit grad de protecţie, chiar dacă este administrată după 16 ore”, a spus medicul.

Dr. Oana Timofte a explicat că paracetamolul este utilizat în toate etapele sarcinii și este medicamentul de alegere pentru tratamentul pe termen scurt al febrei și al durerii minore în timpul sarcinii. Deși este excretat în laptele matern în cantități mici, este sigur să fie utilizat de către mamele care alăptează.

Fiind unul din cel mai des utilizate medicamente, paracetamolul este greu de imaginat pentru mulți oameni ca o substanță de abuz. Folosit pentru tratamentul zilnic al durerilor comune, accesibilitatea fără prescripție medicală îl face un candidat principal pentru auto-medicație.

Când este utilizat conform instrucțiunilor este sigur și este puțin probabil să provoace reacții adverse.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii