anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Caz chirurgical la Spitalul Arcadia: recăpătarea vieții normale după anus iliac (P)

GALERIE
chichirau-dragos_zdi
 • chichirau-dragos_zdi
- +

O pacientă în vârstă de 49 ani din Galați, cu anus iliac (anus contra naturii) a ales Spitalul Multidisciplinar Arcadia pentru refacerea circuitului digestiv natural.

Pacienta fusese operată în 2019 de cancer ovarian avansat local, realizându-se histerectomie totală, anexectomie bilaterală (scoaterea ovarelor), omentectomie și extirparea unei părți din colonul sigmoid. Evoluția a fost nefavorabilă și în zona operată pe colon a apărut o fistulă stercorală (un orificiu prin care materiile fecale pătrundeau în abdomen). A fost realizată o colostomie (anus iliac), adică s-a scos colonul la peretele abdomenului, ceea ce duce la colectarea materiilor fecale într-o pungă.

În 2021, pacienta s-a prezentat la Arcadia pentru refacerea circuitului digestiv natural, adică renunțarea la punga colectoare și eliminarea materiilor fecale prin anus. După explorări și pregătiri, s-a intervenit chirurgical. „În timpul operației, după desprinderea aderențelor dintr-un bloc aderențial complicat, am găsit o nouă fistulă, adică un nou orificiu, apărut între intestinul subțire și bontul rectal vaginal de la operația anterioară. Din acest motiv a trebuit să renunț la refacerea circuitului digestiv. Am secționat zona cu fistula respectivă din intestin, din vagin și din restul din rect și am decis că tranzitul intestinal va fi refăcut după 6 luni prin anastomoză mecanică. De foarte multe ori, realitatea locală nu corespunde cu realitatea redată din perspectivă imagistică. Toate explorările ajută foarte mult, însă au și limite, adică nu pot vedea absolut orice”, precizează Dr. Dragoș Chichirău, medic specialist Chirurgie generală.

Pacienta s-a prezentat în anul 2022 pentru refacerea circuitului digestiv. Anastomoza mecanică, o metodă foarte modernă, nu a putut fi folosită pentru că țesuturile nu mai aveau o calitate foarte bună din cauza inflamațiile anterioare sau a tratamentului adjuvant al cancerului din trecut, prin urmare sutura mecanică nu ar fi ținut. „S-a optat pentru o metodă mai rară și pretențioasă: o coborâre transanală, adică intestinul gros a fost luat de la piele și a fost coborât prin orificiul extern (anus) și anastomozat prin exterior. Cu alte cuvinte, a fost unit capătul de sus cu capătul de jos prin introducerea unui capăt în celălalt. A fost realizată o sutură specială care a evoluat favorabil”, explică Dr. Dragoș Chichirău. După o serie de scaune, numărul acestora s-a redus, iar pacienta și-a reluat viață normală, cu adoptarea un regim alimentar strict, care presupune evitarea unor tipuri de alimente.

Echipa operatorie a fost formată din Dr. Dragoș Chichirău, medic specialist Chirurgie generală, Dr. Mihaela Buna Arvinte, medic specialist Chirurgie generală, Dr. Mihaela - Mădălina Gavrilescu, medic specialist Chirurgie generală și Dr. Bogdan Țuțuianu, medic primar ATI.

Spitalul Arcadia este cel mai mare spital privat din Nord-Estul României, cu o activitate de excepție în peste 20 de specialități chirurgicale și reunește o echipă medicală cu experiență internațională, care oferă soluții moderne de tratament chirurgical minim-invaziv atât pentru copii, cât și pentru adulți. Sistemul integrat de servicii medicale pe care este fondată rețeaua medicală Arcadia reprezintă premisele diagnosticării corecte și tratamentului complet și personalizat, în funcție de particularitățile fiecărui pacient.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moscova taie punţile

Lucian DÎRDALA

Moscova taie punţile

Câtă vreme nu este decisiv învinsă pe câmpul de luptă, iar acest scenariu este greu de imaginat într-un război purtat doar cu Ucraina (fie ea şi înarmată de Occident), Rusia nu va negocia asupra „teritoriului naţional”. Ideea că angrenarea Rusiei într-un război de uzură, lipsit de victorii şi generator de costuri umane şi materiale, ar conduce la înmuierea Kremlinului în materie de teritorii era problematică dintru început - acum, ea nici nu mai poate fi luată în calcul.

opinii

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Codrin Liviu CUȚITARU

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Emil Brumaru era, în subsidiar, aidoma tuturor scriitorilor adevăraţi, fiinţa cea mai delicată cu putinţă - aproape fragilă, aş îndrăzni să observ - care-şi disimula, în identitatea (construită) de rebel al culturii, propriile temeri şi inhibiţii în faţa „infernului” din celălalt.

Viitorul memoriei

Bogdan ILIESCU

Viitorul memoriei

„Nothing is ever really lost to us as long as we remember it.” (Nimic nu e complet pierdut câtă vreme ni-l putem aminti.) L.M. Montgomery

Bogdan Bârleanu - poftire la un ospăţ al spiritului şi inefabilului

Grigore ILISEI

Bogdan Bârleanu - poftire la un ospăţ al spiritului şi inefabilului

Bogdan Bârleanu trăieşte timpul deplin al slujirii artei. Sigur, nu-i ceva nou în existenţa sa de artist. Rostirea în limbajul plasticii a fost şi este, în chipul cel mai firesc, raţiunea sa de a fi. Dar acum, mai mult poate decât oricând, viaţa lui Bogdan Bârleanu curge în albia picturii. 

pulspulspuls

Povestea pe scurt a doi imobiliari din Iaşi: unul are o jenă financiară, iar celălalt tocmai a luat o chelfăneală pe cinste

Povestea pe scurt a doi imobiliari din Iaşi: unul are o jenă financiară, iar celălalt tocmai a luat o chelfăneală pe cinste

Spun surse din târg, care stau cu urechea lipită de caldarâmuri rezidenţiale şi ascultă cu atenţie vuietul pieţei imobiliare, că este jale mare printre developerii din târg şi că unii dintre ei sunt pe marginea prăpastiei în timp ce alţii sunt pe tobogan la vale chiuind ca Pintea haiducul care se aruncă de pe stânci. 

Caricatura zilei

Monstrii...

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.