anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 28.09.2022

Caz clinic deosebit, tratat la Spitalul de Cardiologie Arcadia

GALERIE
anevrism
 • anevrism
- +

Un pacient în vârstă de 70 ani a fost internat la Spitalul de Cardiologie Arcadia pentru efectuarea unei coronarografii ca urmare a suspiciunii de boală coronariană, diagnostic susținut de existența factorilor de risc coronarieni: era hipertensiv, dislipidemic și fumător. Pacientul s-a prezentat cu dureri în piept, toleranță scăzută la efort și tensiune arterială mare care nu fusese tratată niciodată.

 

„Când am realizat coronarografia, am observat că aorta abdominală și toracică era foarte dilatată, fapt ce a îngreunat, din punct de vedere tehnic, derularea procedurii. Întrebarea care a survenit a fost: «De ce este aorta atât de dilatată?»”, precizează dr. Igor Nedelciuc, medic primar Cardiologie, Coordonator Cardiologie Intervențională Arcadia.

Coronarografia a relevat mai multe leziuni coronariene, arterele inimii fiind afectate semnificativ și necesitând o intervenție coronariană. S-a realizat și o evaluare de aortă și s-a observat un anevrism gigant la nivelul aortei toracice și abdominale, cu localizare mai mult în zona toracică. Anevrismul este o dilatare anormală a unui vas de sânge, iar cel prezentat de pacient depășea de 2-3 ori dimensiunea normală a aortei. Întrucât comprima plămânul și deplasa inima din poziția ei, anevrismul a devenit problema principală, încadrându-se în categoria urgențelor chirurgicale. „Riscul de ruptură a acestui anevrism era iminent, iar ruptura înseamnă moarte subită”, explică Dr. Igor Nedelciuc (FOTO JOS).

„Riscul de ruptură a acestui anevrism era iminent, iar ruptura înseamnă moarte subită”, explică Dr. Igor Nedelciuc.

Intervenția chirurgicală deschisă prezenta un risc major din cauza bolii coronariene, așadar s-a optat pentru o intervenție mai puțin invazivă: o proteză endovasculară la nivelul aortei toracice cu abord percutan transfemural. Rezultatul postoperator a fost foarte bun, cu evoluție clinică favorabilă.

Pacientul s-a prezentat la control la Spitalul de Cardiologie Arcadia după 6 luni. Tomografia computerizată cu substanță de contrast a vizualizat o poziție perfectă a protezei, excluderea completă a anevrismului din circulație și normalizarea zonei plămân-inimă, care nu mai era comprimată de anevrism. Starea pacientului se ameliorase semnificativ. În contextul evoluției favorabile după tratarea anevrismului, s-a putut realiza cu succes a doua intervenție percutană, cea coronariană cu implantare de stenturi coronariene.

Pacientului i s-a recomandat un tratament antiagregant pe termen lung, renunțarea la fumat și la consumul de alcool, adoptarea unui regim alimentar și urmarea unui tratament pentru tensiunea arterială. Pacientul a revenit la o viață normală.

Dr. Igor Nedelciuc: „Este important să se facă periodic analize generale, o radiografie toracică, o electrocardiogramă, o ecografie cardiacă, o ecografie abdominală, trebuie monitorizate tensiunea arterială, glicemia, greutatea corporală și activitatea fizică. Aceste investigații și monitorizări trebuie făcute chiar dacă te simți sănătos, chiar dacă nu există o simptomatologie. Prevenția unor afecțiuni este mai importantă și mai eficientă decât tratamentul lor”.

Spitalul de Cardiologie Intervențională Arcadia este cea mai mare și mai modernă unitate monodisciplinară de profil din regiune, specializată în prevenția, diagnosticul şi tratamentul afecțiunilor cardiovasculare.

Pentru programare, pacienții au la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ultimele decizii și declarații ale Moscovei anunță o escaladare majoră a conflictului din Ucraina (II)

Alexandru LĂZESCU

Ultimele decizii și declarații ale Moscovei anunță o escaladare majoră a conflictului din Ucraina (II)

Mobilizarea generală decisă la Kremlin și mai ales așa-zisele „referendumuri”, un preambul la anexarea unei mari părți din Ucraina, la pachet cu amenințarea cu lovituri nucleare, cu efecte potențial incontrolabile, sunt privite cu îngrijorare nu doar în Occident, ci și la Beijing.

opinii

Experimentul Închisorii de la Stanford

Briscan ZARA

Experimentul Închisorii de la Stanford

Transformarea noastră odată cu evenimentele este inevitabilă. Vorbim despre destin? Nici vorbă, aşa îşi explică doar unii naivi neputinţa în faţa Marelui Val, atâta tot. E doar natura din care facem parte, nimic mai mult, trebuie să ne intre bine în cap asta.

Fascinanta şi invincibila prostie

Cristina DANILOV

Fascinanta şi invincibila prostie

Mulţi cred că naivitatea este un sinonim pentru prostie. Există o părere că prostia înseamnă a nu şti şi a nu înţelege ceva. De asemenea, atunci când vorbim despre prostie, vorbim despre un grad scăzut de inteligenţă, lipsă de inteligenţă, ilogicitatea acţiunilor unei persoane sau a cuvintelor sale. Dar credem că prostia este, în primul rând, lipsa de dorinţă a unei persoane de a gândi. Deci, un fel de lenea minţii.

Moş Ghiţă şi economia de piaţă

Mihai DORIN

Moş Ghiţă şi economia de piaţă

De când se ştiu, moş Ghiţă şi mătuşa Ileana au muncit în gospodărie, la pământ şi îngrijirea animalelor. Deşi amândoi au sărit binişor de 80 de ani, ei continuă să facă acelaşi lucru. 

pulspulspuls

Boala lui Calache face ravagii în partidoiul local. Iată ultimul exemplu

Boala lui Calache face ravagii în partidoiul local. Iată ultimul exemplu

Să tot fie vreo câteva luni, stimaţi telespectatori, de când unii observatori mai atenţi ai politichiei locale au început a semnala comportamentul ciudat al unui veteran al partidoiului, lăsat la vatră între timp, fost purtător de cuvânt al primarilor din comune, gură mare şi spartă la vremea sa, cu relaţii la Bucale şi alte celea. 

Caricatura zilei

Trafic

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.