
Casă de schimb valutar din Iași, sancționată dur de instanță. Judecătorii vorbesc de sfidare, patronul spune că a lucrat conform legii

Judecătorii au rămas cu impresia că au fost luați peste picior de patronul unei case de schimb valutar. Firma a fost amendată pentru practicarea muncii la negru și a contestat amenda în instanță. Atitudinea abordată de firmă în timpul procesului i-a determinat pe judecătorii să respingă plângerea.
Inspectorii de muncă au efectuat un control la sediul SC Schimbu Trei SRL, unde au constatat că femeia care lucra ca operator de schimb valutar nu avea contract de muncă încheiat potrivit normelor legale. De altfel, inspectorii vensieră în control chiar la sesizarea angajatei, care reclama faptul că nu i se încheiase cotnract de muncă și nici nu fusese plătită. Lipsa contractului de muncă este pedepsită de lege cu amenda în cuantum de 20.000 de lei, amendă care a fost aplicată firmei.
Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici
Contractul de muncă nu era semnat de angajată
Procesul-verbal de constatare a contravenției a fost atacat în fața Judecătoriei de reprezentanții firmei. Aceștia au afirmat că actul era nul pentru că în cuprinsul său nu ar fi fost menționată legea prin care se stabilea și sancționa contravenția. De asemenea, angajata menționată în procesul-verbal că ar fi avut contract de muncă, iar angajatorul plătise contribuțiile și impozitele aferente. Amenda era disproporționată, neexistând niciun pericol social concret. SC Schimbu Trei SRL cerea fie anularea procesului-verbal, fie înlocuirea amenzii cu un simplu avertisment.
Din actele depuse la dosar, magistrații Judecătoriei au constatat că într-adevăr, angajata avea contract de muncă. Doar că acesta fusese încheiat la câteva zile după ce firmei îi fusese comunicată amenda. Mai mult, contractul nu era semnat de angajată, așa cum impune legea. Contractul fusese înregistrat în Revisal ulterior controlului, „pentru a da o aparență de legalitate”, după cum au apreciat judecătorii.
„Procesul prin care contestăm o amendă de 20.000 de lei este pentru un proces verbal care consemna lipsa întocmirii în formă scrisă a contractului de muncă. Nu este vorba de muncă la negru! Angajata a avut contractul de muncă înregistrat la ITM și s-au plătit impozitele integral, pentru toată perioada contractului, aproximativ 12 luni. Dacă este cazul, vă putem pune la dispoziție copie proces verbal precum și extras revisal din care reiese înregistrarea contractului de muncă (care a fost realizat legal, înainte de începerea acestuia și nu retroactiv). Din păcate, la proces, avocatul cu care aveam contract nu a binevoit să se prezinte, dar am făcut recurs și sperăm la un rezultat favorabil”, au transmis redacției „Ziarului de Iași” reprezentații firmei.
Niciun regret din partea reperezentantului legal
În afara acestei încercări de intrare în legalitate, magistrații nu au remarcat niciun semn că reprezentanții firmei ar fi avut într-adevăr intenția de a se conforma legii măcar pe viitor.
„Atitudinea petentului este una consecventă de negare, de introducere în eroare a agenților intimatei (Inspectoratul Teritorial de Muncă, n.r.) și a instanței prin prezentarea unei situaţii nereale (încheierea formelor legale cu înregistrare Revisal şi achitare contribuţii angajator). Mai mult, deşi legal citat, reprezentantul legal al petentului nu s-a prezentat la instanţă pentru a face cunoscută judecătorului o atitudine de conştientizare şi regret, atitudine menită să convingă instanţa că înlocuirea sancţiunii amenzii cu avertisment ar fi suficientă pentru îndreptarea de la conduita ilicită”, au apreciat magistrații.
Aceștia au respins plângerea SC Schimbu Trei SRL, menținând amenda aplicată. Societatea mai are șansa apelului, pe care l-a declarat în fața Tribunalului. Această instanță nu a stabilit încă primul termen de judecată a contestației.
Publicitate și alte recomandări video