
Caz de te doare mintea – Un ieșean beat care și-a pus amicul și mai beat la volan, iar acesta a murit intrând în șanț, primește daune RCA de 150.000 lei

Băut bine, un ieșean și-a lăsat la volan prietenul, aflat în aceeași stare. Urmarea gestului a fost un accident mortal petrecut în Plugari. Acum, ieșeanul cere daune de la asiguratorul mașinii, iar în primă instanță le-a și obținut.
Cu puțin înainte de Crăciunul anului 2021, în noaptea de 22/23 decembrie, Lucian F. a petrecut cu un prieten până spre ora 2.30. La plecare, știindu-se băut, Lucian F. a refuzat să se urce la volan. A acceptat totuși să-și lase prietenul la volan, cu toate că știa că și acesta consumase o cantitate importantă de alcool. Gestul a avut consecințe tragice. În jurul orei 3, autoturismul Mercedes Benz CLS în care se aflau cei doi a ratat o curbă în Plugari din cauza vitezei, a intrat în șanțul de pe partea stângă a sensului său de mers și s-a înfipt apoi într-un cap de pod, pe DJ 282B. Șoferul a decedat în urma impactului, iar Lucian F. a fost grav rănit. A suferit multiple traumatisme, printre care o fractură de maxilar și o fractură a coloanei vertebrale. Aceasta a trebuit fixată în șuruburi, iar maxilarul a fost imobilizat timp de șase săptămâni. Lucian F. a rămas mult timp imobilizat la pat, alimentându-se cu paiul, pentru vindecarea rănilor suferite având nevoie de peste 100 de zile de îngrijiri medicale.
Procurorii au clasat cauza ca urmare a decesului șoferului
Cercetările anchetatorilor s-au prelungit, iar în octombrie 2023, procurorii au clasat cauza ca urmare a decesului șoferului. În noiembrie, Lucian F. s-a adresat societății de asigurări Allianz Țiriac cu cererea de acordare a despăgubirilor civile. După cum avea să menționeze ulterior în fața instanței de judecată, inițial nu a primit niciun răspuns. Apoi i s-a făcut o ofertă de despăgubire pe care a apreciat-o ca derizorie, respectiv 90.000 lei daune morale și zero lei ca daune materiale. După o nouă solicitare, propunerea Allianz Țiriac a fost majorată la 115.000 lei ca daune morale, dar Lucian F. a considerat că și această sumă este prea mică, în raport cu suferințele îndurate, așa că s-a adresat Tribunalului.
Aici, ieșeanul a solicitat acordarea unor daune materiale în valoare de 20.000 lei, reprezentând contravaloarea cheltuielilor făcut cu spitalizarea, intervențiile chirurgicale, medicamentele și deplasările făcute pentru soluționarea dosarului penal sau pentru controalele medicale, ca și a sumei de 362.100 lei ca daune morale proporționale cu suferințele îndurate. El s-a raportat la starea fizică și psihică rezultată în urma accidentului, la stresul traumatic, dar și la prejudiciul de agrement, respectiv la limitarea posibilității de a se bucura de o viață socială și familială normală. Cu privire la daunele materiale, Lucian F. a precizat că nu ținuse o evidență clară a cheltuielilor medicale și nu păstrase toate chitanțele, dar a subliniat că este de notorietate nivelul ridicat al acestora.
De cealaltă parte, reprezentanții Allianz Țiriac au cerut cenzurarea pretențiilor ridicate de șofer, insistând asupra circumstanțelor atipice ale cazului. „În situația concretă dedusă judecății, nu sunt lipsite de relevanță circumstanțele factuale ale dosarului penal. Astfel, deși reclamantul nu a condus propriul autovehicul cu motivația că se afla în stare de ebrietate, totuși a urcat în autoturism în condițiile în care conducătorul auto al acestuia era, la rândul lui, în stare de ebrietate. Organele de cercetare penală au reținut că «datorită stării de ebrietate în care se afla, numitul Lucian F. nu își amintește nimic din momentul în care au plecat»”, au arătat aceștia.
Culpă 50% la 50%
Decizia magistraților Tribunalului a fost de natură să nemulțumească ambele părți. Astfel, judecătorii au apreciat că suferințele petentului sunt semnificative, mai ales că martorul chemat în instanță arătase că Lucian F. este în continuare afectat atât fizic, cât și psihic. La doar 39 de ani, el nu mai putea desfășura activități sportive, îi fusese afectată capacitatea de muncă și ajunsese în situația de a fi întreținut material de mama sa. Ca urmare, magistrații au considerat ca justă o despăgubire de 300.000 lei, apropiată de pretențiile lui Lucian F. Judecătorii au luat însă în calcul o culpă a petentului de 50%, considerând că își asumase riscurile atunci când se urcase în mașina condusă de un șofer băut. „În momentul în care a acceptat deplasarea într-un autoturism condus de o persoană aflată în stare de ebrietate, reclamantul avea posibilitatea să prevadă posibilitatea producerii unui accident rutier și și-a asumat consecințele producerii unui astfel de eveniment”, au subliniat judecătorii. Suma de 150.000 lei ca daune morale, stabilită în final de magistrați, era apropiată de propunerea Allianz Țiriac. Cererea referitoare la daunele materiale a fost respinsă de judecători, nefiind susținută prin documente.
Sentința a fost contestată atât de Allianz Țiriac, cât și de Lucian F. Contestațiile înaintate de cele două părți au intrat pe rolul Curții de Apel, care urmează să stabilească primul termen de judecată.
Publicitate și alte recomandări video