Caz grav la Iaşi: de la o escară netratată s-a ajuns la insuficienţă renală
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 16.01.2021

Caz grav la Iaşi: de la o escară netratată s-a ajuns la insuficienţă renală

GALERIE
escara
  • escara
- +

O femeie în vârstă de 76 de ani a ajuns în stare foarte gravă la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon“ după ce a dezvoltat o serie de complicaţii în urma unei escare.

Femeia este imobilizată la pat de mai mult timp, ca urmare a unui accident vascular cerebral, din această cauză dezvoltând o escară, una dintre cele mai întâlnite complicaţii pe care le dezvoltă persoanele care nu se mai pot mişca, fiind vorba despre răni la nivelul pielii.

Deşi aceasta se afla în grija familiei, femeia a stat câ­teva săptămâni fără să primească vreun tratament contra escarei, ceea ce a dus la alte com­plicaţii mult mai severe. Nu s-a mai putut hrăni şi nici hidrata, astfel medicii au constatat că prezintă şi o deshidratare importantă, starea sa fiind în momentul de faţă una foarte gravă.

Pentru moment, este internată în Clinica de Nefrologie a spitalului.

„Sperăm că vom putea îmbunătăţi starea sa de sănătate, prognosticul fiind rezervat. O infecţie la o astfel de pacientă cu multiple complicaţii, comordibităţi, este un factor de gravitate. Starea sa de sănătate a fost complicată foarte mult de faptul că escara a fost neglijată câteva săptămâni, s-a extins, apoi s-a infectat, iar la noi a ajuns pentru insuficienţă renală acută în urma deshidrată­rii“, a explicat dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog şi purtător de cuvânt al unităţii medicale.

Medicii susţin că în cazul persoanelor imobilizate la pat, mai ales în contextul temperaturilor scăzute, acestea trebuie supravegheate mult mai atent şi trebuie menţinută în permanenţă legătura cu medicul de familie sau cel curant.

„Este un semnal de alarmă legat de faptul că avem nevoie de mai multe tipuri de servicii medicale şi de îngrijiri la domiciliu. În cazul persoanelor imobilizate la pat este nevoie de evaluare de către un personal medical specializat în îngrijirea pacienţilor cu astfel de probleme, chiar şi o discuţie cu medicul de familie poate ajuta în cazul acestor complicaţii din cauza cărora pacientul se poate chiar şi pierde“, a completat medicul ieşean.

Escarele sunt răni care apar din cauza menţinerii bolnavului în aceeaşi poziţie pentru mai multe ore. Primul semn de apariţie al escarelor este apariţia zonelor albe care se înroşesc, apoi devin de culoare violet, iar dacă nu se intervine cât mai repede, zona se necrozează, apărând în acelaşi timp şi simptome de infecţie a rănii.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Primăvara din ianuarie

Nicolae GRECU

Primăvara din ianuarie

Pericolul de îngheţare şi pericolul de carantină pun în primejdie desfăşurarea Ligii I conform graficului.

Filmuletul zilei

opinii

Un corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I)

Eugen MUNTEANU

Un corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I)

Unul dintre cei mai proeminenţi promotori ai „corectitudinii politice”, ideologie larg răspândită în mediile academice şi în mass media occidentale, este lingvistul american Noam Chomsky. O parte din ideile sale politice sunt analizate în articolul de faţă.

Dar cine „le are cu Biserica”?

pr. Constantin STURZU

Dar cine „le are cu Biserica”?

Acum o lună, mai exact pe 16 decembrie, au fost publicate rezultatele unui sondaj realizat de Centrul de Cercetări Sociologice LARICS, în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte şi cu Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI) al Academiei Române. Desfăşurată sub titulatura „Barometrul vieţii religioase”, cercetarea vine să evidenţieze şi ce impact a avut, din perspectivă religioasă, 2020 (anul „pandemic”) asupra populaţiei. 

Filozofie coruptă

arh. Ionel OANCEA

Filozofie coruptă

Într-o viziune grosolană despre normalitate se poate aprecia că administraţia comunistă era mai funcţională ca cea de astăzi. Pentru obţinerea unui act administrativ puteai merge la audienţe la diverşi tovarăşi cu funcţii dispuşi, de regulă, să te asculte. Dacă nu, existau cel puţin două chei universale capabile să facă minuni, pachetul de Kent sau de cafea naturală. Ajuta, la fel de mult, nepotismul, cunoştiinţele, bunii amici din lanţul slăbiciunilor atât de bine surprins în celebra schiţă a lui Caragiale.

pulspulspuls

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

După ce l-a acuzat lumea că a plecat din Casa Pătrată cu gentoiul burduşit de like-uri şi urmaritori ai paginii oficiale de Facebook a instituţiei, îndensând totul apoi pe pagina lui de polkitician, iacătă că nea Măricel, fostul şef de judeţ, mai vbine cu o surpriză, şi tot în spaţiul virtual. 

Caricatura zilei

Mușchi

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.