
Caz încâlcit la Iași – Donația casei bunicii către nepoată a învrăjbit cumplit întreaga familie. S-a lăsat cu evacuare

O casă donată a învrăjbit o familie ieșeană. Casa a fost donată de bunică nepoatei, bătrâna păstrându-și totuși dreptul de uzufruct. A fost o măsură înțeleaptă, întrucât ulterior relațiile din sânul familiei s-au înrăutățit, casa devenind obiect de dispută.
În plângerea adresată Judecătoriei, Margareta F. a arătat că și-a donat nepoatei sale, în urmă cu aproape trei ani, casa de 85 mp, împreună cu terenul de 666 mp din jurul ei. Donația a fost făcută la sfatul fiicei sale, Margareta F. rezervându-și totuși dreptul de uzufruct viager, respectiv dreptul de a se folosi de casa donată până la sfârșitul vieții.
Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici
În august anul trecut, fiica și nepoata Margaretei F. s-au întors din străinătate, cele două instalându-se în casă. De atunci, spune femeia, fiica și nepoata sa și-au schimbat atitudinea față de ea, amenințând-o, lovind-o, vorbindu-i vulgar, scoțându-i lucrurile și mobila în curte și obligând-o să se mute într-o anexă. Cele două ar fi amenințat-o chiar că o vor interna într-un spital de boli psihice. În aceste condiții, le-a somat să părăsească locuința și a solicitat instanței să dispună evacuarea.
Ce înseamnă, concret, dreptul de uzufruct?
De cealaltă parte, fiica femeii, Angelica G. a afirmat că nu fusese notificată cu privire la evacuare. O astfel de notificare fusese dată doar nepoatei, nu și ei. De asemenea, contractul de donație nu prevedea că locuința va fi folosită exclusiv de către bătrână. Nepoata era noua proprietară a casei, iar dreptul de uzufruct nu putea aboli dreptul de proprietate. Ea a explicat și că acuzațiile mamei sale erau false. O ajutase cu sume importante de bani și nu exercitase asupra ei niciun act de violență.
Conform legii, dreptul de uzufruct reprezintă dreptul unei persoane de a se bucura de lucrurile aflate în proprietatea altuia și de a le culege fructele naturale, industriale și civile, întocmai ca însuși proprietarul lor. Uzufructarul nu are dreptul de a distruge sau vinde bunul respectiv, dar în rest se poate bucura de el cum dorește. Dreptul de a locui într-o casă, de a primi sau nu pe cineva în ea face parte dintre „fructele” de care beneficiază uzufructarul în sensul legii. Prin această interpretare, magistrații Judecătoriei au apreciat că Margareta F. putea cere oricând evacuarea fiicei și nepoatei sale din casă, chiar dacă nepoata era titulara dreptului de proprietate. Bătrâna nu ceruse revocarea donației, casa dreptul de proprietate al nepoatei nefiind pus în discuție. Voia pur și simplu să locuiască singură. Motivele pentru care dorea aceasta nu contau. Eventualele acte de violență ar fi avut relevanță doar dacă s-ar fi cerut revocarea donației.
„Instanța subliniază că motivele pentru care pârâtele nu mai au acordul reclamantei nu fac obiectul prezentei cauze, fiind suficient ca reclamanta să nu le mai permită acestora să locuiască în imobil”, au arătat magistrații.
Judecătoria a dispus evacuarea de îndată a fiicei și nepoatei din casa Margaretei F. Pârâtele pot face apel în termen de cinci zile, dar cel puțin până la judecarea contestației, singura îndreptățită să stea în casă va fi bunica.
Publicitate și alte recomandări video