Caz incredibil de birocrație la Iași. Funcționarii dintr-o primărie și-au prins urechile în propriile norme
O primărie s-a încurcat în propria birocrație. Un mic comerciant a scăpat de amenda pentru vânzarea de artificii nu pentru că nu ar fi comis fapta, ci pentru că funcționarii și-au prins urechile în propriile norme.
Imediat după Crăciun, la sediul unei întreprinderi individuale pășcănene a ajuns un proces-verbal încheiat de Poliția Locală pe 19 decembrie în care se menționa că A.S. fusese „depistat în timp ce comercializa articole pirotehnice de diferite categorii, fără a deține un acord teritorial de funcționare emis de Primăria municipiului Pașcani”. Amenda, stabilită în conformitate cu o hotărâre a Consiliului Local din 2014, se ridica la 2.000 de lei. Procesul-verbal menționa și că se dispusese suspendarea activității punctului de lucru, respectiv un chioșc de pe strada Stefan cel Mare din localitate. După două zile, a mai fost primit un proces-verbal, întocmit pe 21 decembrie, pentru aceeași contravenție și cu aceeași amendă. Acest al doilea proces-verbal dispunea încetarea activității până la intrarea în legalitate.
Judecătorii nu au găsit nimic în neregulă cu procesele-verbale
Micul comerciant s-a adresat Judecătoriei Pașcani, cerând anularea celor două procese-verbale, considerându-le nelegale. Dacă nu puteau fi anulate, cerea instanței înlocuirea amenzilor cu avertismente, el neîncercând decât să asigure un venit cinstit familiei sale.
La o lună de la începerea procesului, Primăria municipiului Pașcani a depus o întâmpinare, în replică la acțiunea lui A.S. Întâmpinarea a fost respinsă însă de judecători. Nu primăria era chemată în judecată, ci Poliția Locală, instituția care aplicase amenda.
Judecătorii nu au găsit nimic în neregulă cu procesele-verbale. Ele erau corect întocmite, fiind legale și temeinice. Totuși, până la urmă, magistrații au dispus anularea lor. În cuprinsul proceselor-verbale, calitatea de contravenient fusese atribuită întreprinderii individuale A.S., fiind menționate și datele de identificare fiscală a acesteia. Doar că, legal, nu întreprinderile individuale răspund contravențional, ci titularul acestora. Nu „întreprinderea individuală A.S.” trebuia amendată, ci A.S., ca persoană fizică. „Desfășurarea oricăror forme de activități economice de către persoana fizică este condiționată de înregistrarea în registrul comerțului și autorizarea funcționării, fără ca prin această înregistrare întreprinderea individuală să devină societate comercială sau altfel de persoană juridică pentru care prin înregistrare sau înmatriculare se dobândește personalitate juridică. Prin înregistrarea în registrul comerțului întreprinderea individuală dobândește dreptul de a desfășura activități cu caracter economic, iar nu statut de persoană juridică”, au explicat judecătorii.
Toate procesele verbale au fost anulate
În plus, prin chiar hotărârea de CL din 2014 invocată în cuprinsul proceselor-verbale, contravențiile se constatau și aplicau de către primar sau împuterniciții acestuia. La cererea judecătorilor, Poliția Locală a prezentat o dispoziție a primarului municipiului Pașcani care i-ar fi acordat dreptul de a aplica amenzi. Dispoziția fusese emisă însă în mai 2013, înainte de emiterea hotărârii care stătea la baza amenzii. În plus, dispoziția se referea la crearea unei baze de date cuprinzând persoanele fizice și juridice autorizate, nu la aplicarea de amenzi.
Plângerea micului comerciant a fost admisă, iar procesele-verbale, anulate. Sentința Judecătoriei Pașcani nu este însă definitivă. Ea a fost contestată de primăria municipiului Pașcani și de poliția locală din localitate, dosarul intrând pe rolul Tribunalului.
Publicitate și alte recomandări video