Caz neobișnuit – Profesoară atacată de elev, la oră, la Colegiul Economic din Iași. Reacțiile autorităților școlare și ale sindicatului

sâmbătă, 15 martie 2025, 02:40
4 MIN
 Caz neobișnuit – Profesoară atacată de elev, la oră, la Colegiul Economic din Iași. Reacțiile autorităților școlare și ale sindicatului

Un incident neașteptat a avut loc la Colegiul Economic Administrativ din Iași, unde o profesoară de Chimie a fost agresată fizic de un elev cu cerințe educaționale speciale.

Conflictul a început în timpul unei ore de curs, când elevul, confruntat cu dificultatea unui exercițiu, a avut o reacție impulsivă și a atacat-o pe profesoară, ducă care ar fi încercat să se arunce pe geam.

Întâmplarea a avut loc joi, 13 martie, la Colegiul Economic Administrativ din Iași, în timpul unei ore de Chimie. Potrivit surselor „Ziarul de Iași”, un elev cu cerințe educaționale speciale, din clasa a IX-a, a devenit agresiv după ce a fost chemat la tablă pentru a rezolva un exercițiu. Considerând că cerința era prea dificilă, adolescentul a avut o reacție necontrolată și a atacat cadrul didactic.

Elevul a lovit profesoara cu pumnii, a murdărit-o cu markerul pe care îl folosea și i-a distrus stiloul, pentru a împiedica notarea sa în catalog. Profesoara, cadru didactic cu 32 de ani vechime în învățământ, care purta ochelari în acel moment, a reușit să îi îndepărteze la timp, evitând astfel o eventuală accidentare gravă. Câțiva colegi de clasă l-au imobilizat pe elev, iar cadrul didactic a plecat să anunțe personalul de securitate al școlii. Între timp, elevul a fugit din clasă și s-a îndreptat spre toaletă, unde, conform relatărilor colegilor săi, ar fi încercat să se arunce pe geam. Sursele noastre spun că încă nu s-a stabilit clar dacă acesta chiar intenționa să facă gestul, a fost doar o intimidare sau o reacție pe baza afecțiunii.

Comisia de disciplină s-a întrunit după incident

Directoarea Colegiului Economic Administrativ, prof. dr. Gabriela Țiplic, a declarat că incidentul a avut loc în perioada în care se afla plecată într-un proiect Erasmus în Spania, între 10 și 15 martie, cu aprobarea Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Iași. Aceasta a precizat că a fost informată despre eveniment și a menținut legătura cu școala.

Directoarea a confirmat că elevul se află pe un loc dedicat copiilor cu cerințe educaționale speciale și că manifestările sale sunt, într-o anumită măsură, influențate de această condiție. Ea a explicat că elevul nu a avut comportamente similare de la începutul anului școlar 2024-2025 până în prezent.

„Copilul este într-adevăr cu CES. Am înțeles că manifestările acestea sunt, cumva, specifice bolii, dar totuși trebuie să facem tot posibilul ca să nu avem asemenea evenimente. Nu au mai fost incidente din partea acestui elev și nici din partea altor elevi cu cerințe educaționale speciale. Acesta a participat, de la începutul anului până în prezent, la cinci ședințe de consiliere psihopedagogică, are certificatul de la Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE) care spune că trebuie să fie integrat în învățământul de masă. Profesoara de Chimie a revenit la ore”, a completat directoarea.

 Liderul USLIP Iași: „Agresiunea în școli trebuie oprită”

În urma incidentului petrecut joi, 13 martie, la Colegiul Economic Administrativ, președintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) Iaşi, Laviniu Adrian Lăcustă, a subliniat necesitatea unor măsuri urgente pentru combaterea agresiunii în școli. Acesta a transmis un mesaj de solidaritate față de profesoara de Chimie agresată de elevul de clasa a IX-a și a reiterat faptul că, indiferent de situația medicală a elevului, un astfel de comportament nu poate fi justificat.

Liderul USLIP Iași a atras atenția asupra deficiențelor din cadrul legislativ actual, care nu oferă suficiente mecanisme de protecție pentru cadrele didactice. Potrivit acestuia, profesorii sunt „fără apărare” în fața unor astfel de comportamente, iar responsabilitatea pentru siguranța lor revine atât autorităților locale, cât și Ministerului Educației și Cercetării.

„Agresiunea în școli trebuie oprită! USLIP Iași își exprimă întreaga solidaritate și empatie pentru doamna profesor de chimie de la Colegiul Economic Administrativ din Iași. Chiar dacă vorbim despre un copil care, aparent intră sub incidența unei patologii, apreciem că o astfel de acțiune nu are nicio justificare și putea fi preîntâmpinată. Cadrului legislativ actual îi lipsesc elemente vitale pentru protecția tuturor părților implicate în actul educațional. Lipsa investițiilor în această zonă conduce la vulnerabilități ce pot genera situații regretabile”, a completat președintele USLIP Iași.

 Se cer clarificări față de informațiile știute de profesori

Potrivit acestuia, USLIP Iași solicită Inspectoratului Școlar Județean și Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională să furnizeze toate informațiile relevante despre acest caz. În plus, acesta a subliniat că este esențial să se clarifice ce afecțiune are elevul și dacă profesorii au fost informați și instruiți corespunzător pentru a gestiona astfel de situații.

„Școala ne-a informat. Directorul școlii este într-adevăr într-o activitate, dar a respectat toate procedurile pe care le presupune legislația. Doamna profesoară de Chimie este la școală, fără leziuni. A fost implicat un copil cu nevoi speciale, se fac în continuare verificări și este echilibrat în acest moment. Vom vedea exact care a fost contextul”, a transmis Antonina Bliorț, purtătoarea de cuvânt a ISJ Iași, vineri, 14 martie.

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii