Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Caz rarisim. În zece ani, medicii i-au scos două imense tumori din creier

GALERIE
operatie
  • operatie
- +

Culmea este că cele două tumori au origini total diferite. Medicii susţin că nu este cunoscută cauza exactă a apariţiei celor două tumori, fiind bănuită o implicaţie genetică.

Caz rarisim la Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. dr. N. Oblu“ din Iaşi (Spitalul de Neurochirurgie): a fost diagnosticat un bărbat care a dezvoltat în decurs de zece ani două tumori intracraniene care îi pun viaţa în pericol. Prima dată, Petrică Gălăţianu a ajuns la spital în 2008, după ce i s-a făcut rău în timp ce se afla la serviciu. Atunci, medicii de la Iaşi l-au diagnosticat cu adenom hipofizar, o tumoră de natură benignă situată la nivelul glandei pituitare, necesitând intervenţie chirurgicală. Glanda hipofiză este legată de hipotalamus şi are un rol esenţial în organism, deoarece controlează secreţia celorlalte glande endocrine prin hormonii pe care îi produce.

„M-am operat atunci, pe 25 noiembrie, am stat în concediu cam o lună, apoi am revenit la serviciu şi a fost totul foarte bine până în anul 2016. Atunci am simţit că este o problemă, nu eram deloc bine. Am făcut un RMN, am mers cu el la medic şi mi-a spus că probabil am avut o răceală puternică şi acum am rămas cu sinuzită. Anul acesta, iar am simţit că nu este în regulă, simţeam o presiune în spatele globului ocular, mi se înroşeau ochii mereu, iar dimineaţa mi se umflau pleoa­pele“, povesteşte bărbatul. După intervenţia din 2008, acum bărbatul a fost diagnosticat cu o altă tumoră, diferită de cea de acum zece ani. Medicii susţin că astfel de cazuri sunt destul de rare, întâlnite o dată la câţiva ani. „Hipofiza este creierul endocrin, e un fel de glandă-mamă, iar atunci când creşte, apasă pe nervii optici şi apar tulburările de vedere, adică persoanele afectate nu pot vedea în lateral. Acum, pacientul are exoftalmie, ochiul este efectiv împins din orbită, cu sclera înroşită, nu mai poate închide pleoapa, iar din această cauză nici ochiul nu-şi mai face toaleta. Trebuie intervenit cât de repede se poate, ca să nu îşi piardă vederea, iar după operaţie el îşi poate reveni, treptat, în întregime. Im­portant este să prinzi cazul la timp, iar tumora să fie benignă; scoţi compresiunea, iar ochiul revine la poziţia anatomică“, a explicat dr. Bogdan Iliescu, medic neurochirurg în cadrul secţiei Neurochirurgie III de la unitatea medicală menţionată.

A fost un om cumpătat toată viaţa lui

Medicii susţin că nu este cunoscută cauza exactă a apariţiei celor două tumori, fiind bănuită o implicaţie genetică. Bărbatul spune de asemenea că nu îşi explică ce a generat aceste modificări, declarându-se un om cumpătat pe toată durata vieţii. „Ştiu că boala nu alege, însă eu nu sunt alcoolic, nu sunt fumător, m-am căsătorit, am copii care sunt la locul lor, am făcut totul aşa cum trebuie. Nu pot decât să bănuiesc că problemele de la serviciu au dus în timp la asta. Acum, am câteva zile de când mă culc şi mă trezesc cu durerea asta, mă înţeapă şi mă supără, am o presiune constantă pe care o simt în spatele ochiului. Chiar şi când am fost la Iaşi, la spital, mi s-a spus că nu are legătura operaţia din 2008 cu cea de acum. Am avut noroc de echipa deosebită pe care am găsit-o aici la Iaşi, profesorul Ion Poeată, doctorul Apetrei şi doctorul Iliescu. În niciun an de sărbători nu i-am putut uita, pentru că au fost oameni de nota 10, îi sun mereu de Paşti, de Crăciun, şi până voi muri am să le mulţumesc. Sunt medici cu mâini de aur, merită să se ştie în toată lumea despre ei“, a completat Petrică Gălăţianu. Bărbatul urmează să fie operat în cursul săptămânii viitoare, medicii sperând într-o recuperare completă în timp.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri