Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Caz straniu la Secţia IV Poliţie. O vizită în blocul A3 din Iaşi s-a terminat cu un tânăr în comă (FOTO)

GALERIE
IMG-20151229-WA0003IMG-20151229-WA0002IMG-20151229-WA0001
  • IMG-20151229-WA0003
  • IMG-20151229-WA0002
  • IMG-20151229-WA0001
- +

Locatarii unui bloc din Tătăraşi acuză poliţişti de la Secţia IV din cartier că ar fi lovit zilele trecute un tânăr, fost locatar, iar acesta se află în comă la spital, cu speranţe minime la viaţă. Bărbatul de 37 de ani nu mai are acum locuinţă, şi deseori înnopta la foştii vecini de scară. Poliţiştii de la această secţie neagă însă categoric acuzaţiile.

Medicul care l-a operat pe tânăr la cap a precizat însă, neoficial, reporterilor „Ziarul de Iaşi“ că băiatul suferise trauma gravă de la cap chiar în ziua în care a fost audiat la secţie. Reporterii noştri au mers la spital pentru a vedea starea băiatului şi au rămas şocaţi: tânărul se afla intubat, respirând cu ajutorul aparatelor.

Din când în când, băiatul îi strângea mâna unei foste vecine. „Din câte am înţeles, a fost călcat în picioare şi pe cap, la ce traume prezintă. A fost călcat pe cap, la propriu. Tot din interior, din Poliţie, mi s-a spus. De obicei, poliţiştii nu bat aşa. Dacă l-a călcat pe cap, nu puteau să îl mai ţină mult în secţie, ca apoi să sune la 112. Cazul este cusut cu aţă albă“, a spus un vecin.

Reporterii au încercat să afle adevărul vorbind cu vecini şi apropiaţi, apoi cu poliţişti de la Secţia IV. Singura şansă pentru a se afla adevărul ar fi chiar din gura celui aflat în comă, în cazul în care s-ar trezi. Însă medicii îi dau puţine şanse să redevină un om normal. O anchetă este acum în curs.

 

Florin George Răileanu, în vârstă de 37 de ani, zace pe patul Spitalului de Neurochirurgie de mai bine de o săptămână. În fiecare zi, fete şi băieţi, foşti vecini ai băiatului din blocul A3, scara B, de lângă piaţa Chirilă, au grijă de pacientul aflat în comă, ţinându-l de mâini şi vorbind uşor lângă urechea lui, încercând să obţină o reacţie de la bolnav. O fostă vecină, Roxana, îl ţine de mână pe băiat şi parcă nu vrea să-i mai dea drumul. „Chiar dacă este în stare critică, cu aparatura asta, îl ţin de mână. Are un ochi puţin deschis şi pare că înţelege ce spunem noi. Când am auzit că a fost bătut şi este în comă la spital, am venit de urgenţă. L-am luat de mână şi i-am spus că sunt Roxana. În acel moment m-a recunoscut şi m-a strâns de mână“, a spus fata.

Un alt tânăr, Liviu, îl supraveghează atent, iar din când în când îl şterge cu şerveţele ude. El spune că au copilărit împreună, până au murit bunicii lui Florin, în 2004, iar de atunci acesta a luat-o pe alte căi, care s-au împletit cu alcoolul. Nemaiavând unde să locuiască, Florin a început să doarmă în scara blocului unde locuise, iar uneori la foşti vecini, cu care s-a înţeles bine.

Traseul victimei

În ziua când Florin a intrat în comă, acesta fusese ridicat din scara blocului, de un poliţist local şi unul de la Secţia IV, apoi a fost cercetat la secţie. „Din ce am auzit eu, în ziua respectivă Florin ar fi avut de gând să urce la un prieten, mai în vârstă, tatăl unei fine de-ale mele, care locuieşte la etajul 9, apartamentul 3. Însă el s-a dus cu un etaj mai jos, la 8, apartamentul 3. A bătut la uşă şi a spus să i se dea drumul la uşă, că e Florin. Chiriaşa de acolo a spus că nu îl cunoaşte. Am înţeles că i-ar fi deschis cumva uşa, şi i-a spus că o confundă, apoi a sunat la 112. Asta în jur de ora 20. La aproximativ 20.30, poliţiştii au fost la uşa femeii. L-au luat apoi la întrebări pe Florin. El le-a spus că locuieşte în acel bloc, la etajul 5. Poliţiştii l-ar fi întrebat de ce nu merge la el, la etajul 5, apoi au coborât. Probabil că poliţiştii au văzut că de fapt el nu locuieşte acolo, şi i-au pus cătuşele. Un vecin are o cameră de luat vederi la etajul 5 şi se poate vedea cum el refuză să îi fie puse cătuşele. În fine, i-au pus cătuşele, au coborât pe scări... Un alt vecin de la parter are o cameră video, unde se poate vedea, la ora 20.38, cum ies din casa scării toţi trei. Noi bănuim că l-ar fi luat la sediul poliţiei, dar la ora 21.20 a fost înregistrat la 112 un alt apel, efectuat de data aceasta de către un poliţist care îl luase din bloc la secţie. A spus că pe strada Fulger să vină o ambulanţă că este un tip care prezintă semne că ar fi fost drogat. L-a luat ambulanţa, după ce a stat mult timp în faţa blocului acordându-i îngrijiri medicale. Ambulanţa l-a dus la Spitalul „Sfântul Spiridon“, după care, de aici, a ajuns la UPU Neurochirurgie, în jur de ora 22.08. Pe foaia lui scrie apoi că la ora 00.33 a fost introdus în sala de operaţie“, ne-a povestit Liviu, prietenul lui Florin.

Varianta Poliţiei

Conducerea de la Secţia IV a precizat că Răileanu a fost adus în secţie, unde a fost identificat, apoi poliţiştii spun că l-au transportat înapoi la blocul de unde l-au ridicat. Aici apare un prim semn de întrebare: de când poliţiştii duc o persoană audiată la secţie înapoi acasă, cu maşina, dacă aceasta este pe picioarele ei? Explicaţia oamenilor legii este aceea că au vrut să verifice din nou dacă Florin locuieşte sau nu acolo, având în vedere că în acte avea domiciliul în acel bloc.

„Sunt camere de luat vederi în secţie. Aici, colegii mei au reuşit să-l identifice. Nu a fost lovit, nu a fost bătut, sunt camere de luat vederi. Nu ştiu cât au stat la secţie, dar apoi băieţii l-au transportat înapoi la bloc, deoarece pe adresa lui de domiciliu figura imobilul unde a fost găsit. El nu locuia practic acolo“, a spus comisarul şef Vasile Macovei, adjunct al Secţiei IV.

Locatarii din scară au spus că Florin a plecat pe picioarele lui, încătuşat, cu cei doi poliţişti, apoi l-au găsit în capătul aleii, stând pe vine şi spunând că îi este rău. „Este timpul scurt petrecut de Florin la Poliţie. De la ora 20.38, când a fost luat, şi până la 21.20, adică timp de o oră. Apoi tot ei l-au adus înapoi, în cartier. Am vorbit cu poliţistul de caz, domnul Pricopie, prima oară mi-a spus în felul următor: că băiatul s-a lovit pe scări, sus la etaj, de balustradă. Că au chemat ambulanţa, l-a luat apoi şi l-au identificat. Lăsa de înţeles că l-au luat la secţie pe Florin în stare gravă. Pe targă. Când poliţiştii au auzit că sunt camere care au înregistrat momentul în care este luat şi dus la secţie pe picioarele lui, s-au arătat foarte interesaţi să vadă ce se poate observa în imagini. Să «facă» dosarul cum vor? Am mai fost încă o dată la secţie, zilele trecute, după ce am auzit că acest caz a fost închis doarece nu există suspiciuni. Am stat de vorbă cu acest Pricopie, şi el a spus că a fost adus de băieţi la secţie, însă l-au dus imediat înapoi în cartier. Însă un alt tip, cunoştinţă de-a noastră care lucrează în Poliţie, ne-a spus că Florin a fost identificat, apoi l-au dus în stradă, în capul străzii, şi l-au lăsat acolo. A treia variantă a fost că poliţiştii l-au lăsat în faţa blocului, iar acolo Florin s-a ghemuit şi s-a aşezat pe vine. L-au întrebat dacă a păţit ceva. Văzând că nu mai reacţionează cum trebuie, au sunat la Ambulanţă“, a mai spus Liviu.

Poliţiştii au ţinut să precizeze că ei au fost cei care au sunat la poliţie. „La secţie, poliţiştii nu au observat ca băiatul să aibă leziuni sau semne că ar fi fost bătut. Au mers înapoi la bloc şi l-au lăsat lângă scară, apoi ei au urcat să verifice dacă locuieşte acolo. Când au coborât din bloc, nişte vecini erau lângă băiat, care stătea ghemuit. Poliţiştii au sunat la Ambulanţă, care l-au transportat la spital, unde a fost operat“, a mai spus adjunctul Secţiei IV. 

„Are un grup de prieteni inimoşi“

Medicul care l-a operat pe Florin Răileanu spune că pacientul a suferit un hematom subdural parietal, căpătat în aceeaşi zi în care a fost operat. însă nu se ştie cu exactitate circumstanţele în care Florin a fost rănit, încât să intre în comă de gradul trei. „Are o fractură frontală, mediană dreaptă. Hematomul este o leziune traumatică, dar noi nu ştim mecanismul de producere exact. La noi a venit găsit căzut, sau ceva de genul acesta. Noi am mai găsit nişte leziuni traumatice ale pielii scalpului mai vechi, plăci cicatrizate. Dar traumatismul pentru care l-am operat era recent, din ziua respectivă. Era hematom acut, care înseamnă din ziua respectivă. Hematomul nu putea fi făcut de mai multe zile, era acut, din ziua respectivă. Nu pot face supoziţii pe mecanismul de producere, dar fractură şi hematom sunt traumatisme. Ori căzătură, ori accident, ori lovitură, pot fi mai multe. Este greu de crezut că ar fi fost bătut de Poliţie, ştiu această variantă, însă este greu de crezut. Însă nu este treaba noastră, decât să facem maximul să îl salvăm. Doamne fereşte, cei mai în măsură să îşi dea cu părerea sunt medicii legişti, însă sperăm să nu se ajungă acolo. Însă poate ne ajută Dumnezeu să îl salvăm“, a spus medicul care l-a operat.

Acesta a adăugat că sunt unele şanse de revenire, dar prognosticul este rezervat. „Evoluţia lui este un pic mai bunişoară. Tot grav este, dar sunt nişte elemente pozitive, în sensul că respiră spontan, are un pic de activitate. Am văzut că are un grup de prieteni inimoşi care vin şi se luptă pentru el. I-am mai pus să-i strângă mâna, răspunde la stimuli dar rămânem într-o zonă de dificultate, de prognostic rezervat. Noi o să-i mai facem zilele următoare o tomografie să vedem cum evoluează. Practic, el a avut un hematom subdural, care i-a comprimat creirul. I-a apăsat pe creier, şi nişte zone de contuzie. Creierul a făcut hipoxie, adică nu a mai primit sânge şi s-a ischemiat. Noi am scos hematomul, dar distrucţia cerebrală a rămas în continuare. Acest lucru evoluează de la pacient la pacient. Unii care au avut hipoxie pe zone mai mici îşi revin, iar la unii care au avut hipoxie pe zone mai extinse revenirea este incertă. La el, pe tomograful de control, se vede aproape tot emisferul drept cu suferinţă. Pe dreapta sunt rezervele funcţionale şi sunt ceva şanse mai mari. Noi facem toate eforturile şi facem terapie maximală. Vă daţi seama, la 37 de ani.. Începem cu un kineto, cu masaj. Nu este conştient, deşi are un grad de răspuns la stimuli, dar nu colaborează“, spune medicul. 

O poveste tristă

Viaţa tânărului care se zbate între viaţă şi moarte pe patul de la Terapie Intensivă a fost dură cu el. Acesta ajunsese să doarmă chiar şi sub scara blocului unde locuise în urmă cu doi ani. „Până în anul 2005, Florin a locuit în A3, până când a murit bunica lui. El stătea cu bunicii. Părinţii lui muriseră, şi acesta era motivul pentru care a locuit cu bunicii. Mama lui avusese schizofrenie, iar tatăl său avusese probleme cu alcoolul. Bunicii au murit şi ei, mai întâi bunicul, apoi bunica. Am lucrat cu Florin la o firmă, dar a plecat chiar în perioada în care îi murise bunica. În timpul în care trăiau bunicii, aceştia ar fi vândut apartamentul în care crescuse el, către un unchi. Acesta ar fi vândut apartamentul din Tătăraşi şi i-ar fi cumpărat o garsonieră prin Bularga. Se adunase în timp datorii la întreţinere, deoarece el, pe fondul de stres, legat de părinţii lui şi bunicii lui, intensificase consumul de alcool. Unchiul i-a vândut şi acolo garsoniera. Acum am înţeles că unchiul nu vrea să audă de el. O prietenă de-a noastră a luat legătura cu el. L-a întrebat pe unchiul său dacă se poate lua legătura cu el, pentru o eventuală înmormântare creştinească, iar el nu a spus nimic. Nici nu a fost să-l vadă la spital“, a mai spus o cunoştinţă apropiată. Reprezentanţii Poliţiei au precizat ieri că acest caz a fost preluat de la Secţia IV de o altă structură din cadrul Inspectoratului de Poliţie. „Cazul a fost preluat de poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale. Facem cercetări şi dorim să aflăm ce a făcut cu exactitate tânărul în ziua respectivă“, a spus şi Anca Vîjiac, din cadrul Poliţiei.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri