Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Caz uluitor cu 87 ha de pădure. 12 ani au fost purtați pe drumuri, apoi li s-au cerut bani UPDATE

GALERIE
padure0
  • padure0
- +

Doi soţi ieşeni care au obţinut în 2006 decizie de împroprietărire de la Comisia de Fond Funciar au trebuit să aştepte 12 ani pentru a primi înapoi de la Romsilva o pădure a familiei. Ani însă plini de peripeţii, procese şi calcule absurde făcute de instituţii ale statului. Când în sfârşit Romsilva a fost obligată să le dea oamenilor înapoi pădurea, pădurarii le-au făcut un calcul şi, deşi nu le dăduse oamenilor proprietatea, i-au scos datori.Au au spus că, dacă vor pădurea, au de plătit 20.000 de lei cheltuieli de pază pe 12 ani, deşi bunul nu a intrat în proprietatea lor. În final, după ce au ajuns iar în faţa instanţei de judecată, magistraţii au decis că nu cei doi soţi sunt datori, ci Romsilva, care a exploatat pădurea. Dacă sentinţa rămâne definitivă, ieşenii trebuie să primească peste 70.000 lei de la stat, bani pe care Romsilva i-a câştigat exploatându-le abuziv pădurea.

Doi ieşeni au aşteptat 12 ani pentru a-şi primi înapoi pădurea moştenită pe raza comunei Ţibana. În acest interval, pădurea a fost exploatată bine mersi de Romsilva, care a refuzat să acorde vreo compensaţie, scoţându-i chiar datori. Cei doi s-au adresat instanţei, obţinând după doi ani de judecată despăgubiri de aproximativ 70 de lei pentru fiecare hectar de pădure pe care nu au putut să o exploateze. În total, peste 70.000 de lei.

Calculele pădurarilor

În martie 2006, Comisia Judeţeană de Fond Funciar a recunoscut dreptul de proprietate al lui Florin şi Vioricăi O. asupra unei suprafeţe de 87 ha de pădure. Punerea în posesie a întârziat însă, calitatea de moştenitori a celor doi fiind contestată. A fost necesar încă un proces, pentru recunoaşterea acestei calităţi, şi încă unul, pentru obligarea CJFF la emiterea titlului de proprietate. În cele din urmă, în ianuarie 2018, a fost făcută şi punerea în posesie. Conform legii, proprietarii pădurilor au dreptul de a primi beneficiul realizat de Romsilva din exploatarea acestora în intervalul cuprins între data validării cererii de retrocedare şi cea a punerii efective în posesie, după scăderea cheltuielilor de exploatare. Când însă soţii O. s-au adresat Romsilva, cerându-şi drepturile băneşti, răspunsul primit a fost surprinzător. Calculul făcut de Direcţia Silvică ieşeană menţiona venituri de 72.713 lei, cheltuieli de exploatare de 17.694 lei şi cheltuieli de pază a pădurii de 75.813 lei. Practic, reprezentanţii Direcţiei Silvice susţineau că au cheltuit mai mult pe paza pădurii decât din exploatarea acesteia, iar cei doi ieşeni îi erau datori cu aproape 21.000 lei. Proprietarii se trezeau astfel şi fără pădure, dar şi buni de plată pentru faptul că nu au primit-o înapoi. Practic, li se lua bani pentru paza unui bun pe care nici măcar nu îl primiseră de la cei ce le cereau banii.

Dispută privind paza

Cazul a ajuns în faţa instanţei, soţii O. cerând beneficiul legal, iar Romsilva, plata a 20.794 lei, pe care cei doi ieşeni i-ar fi datorat. Cu legea în faţă, magistraţii Judecătoriei au constatat că pretenţiile Romsilva erau absurde. „Ocoalele silvice răspundeau de paza şi protecţia vegetaţiei forestiere de pe terenurile solicitate de foştii proprietari anterior, dar şi ulterior punerii în posesie, până la formarea structurilor proprii de pază sau de administrare ori până la încheierea unor contracte de administrare şi pază cu un ocol silvic, contravaloarea cheltuielilor aferente acestor servicii fiind suportată din bugetul de stat. Prin urmare, pârâţii nu pot impune ca plata contravalorii pazei să fie suportată de către reclamanţi, atât timp cât răspunderea pentru paza şi protecţia vegetaţiei forestiere cădea în sarcina respectivelor instituţii, iar contravaloarea cheltuielilor aferente acestor servicii era suportată din bugetul de stat”, au precizat judecătorii.

De altfel, legea prevedea clar că Romsilva are dreptul să deducă din beneficiu doar cheltuielile de exploatare, nu şi cele de pază. După efectuarea unei expertize, s-a constatat că Romsilva obţinuse din vânzarea de lemn din pădurea lui Florin O. aproape 90.000 de lei, având totodată cheltuieli de 17.400 lei. Beneficiul final se ridica, cu tot cu dobânda legală, la 77.300 lei. Aceasta a fost şi suma pe care judecătorii au impus Direcţiei Silvice ca structură a Romsilva să o plătească proprietarilor pădurii. Romsilva a declarat apel, cazul intrând pe rolul Tribunalului. 

UPDATE: Intr-o precizare trimisa redactiei Directia Sivica iasi afirma ca nu a conditionat predarea padurii de achitarea sumei, calcului fiind efectuat ulterior predarii padurii, atunci cand fostii proprietari au solicitat beneficiul. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri