anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 02.10.2022

Caz uluitor cu 87 ha de pădure. 12 ani au fost purtați pe drumuri, apoi li s-au cerut bani UPDATE

GALERIE
padure0
 • padure0
- +

Doi soţi ieşeni care au obţinut în 2006 decizie de împroprietărire de la Comisia de Fond Funciar au trebuit să aştepte 12 ani pentru a primi înapoi de la Romsilva o pădure a familiei. Ani însă plini de peripeţii, procese şi calcule absurde făcute de instituţii ale statului. Când în sfârşit Romsilva a fost obligată să le dea oamenilor înapoi pădurea, pădurarii le-au făcut un calcul şi, deşi nu le dăduse oamenilor proprietatea, i-au scos datori.Au au spus că, dacă vor pădurea, au de plătit 20.000 de lei cheltuieli de pază pe 12 ani, deşi bunul nu a intrat în proprietatea lor. În final, după ce au ajuns iar în faţa instanţei de judecată, magistraţii au decis că nu cei doi soţi sunt datori, ci Romsilva, care a exploatat pădurea. Dacă sentinţa rămâne definitivă, ieşenii trebuie să primească peste 70.000 lei de la stat, bani pe care Romsilva i-a câştigat exploatându-le abuziv pădurea.

Doi ieşeni au aşteptat 12 ani pentru a-şi primi înapoi pădurea moştenită pe raza comunei Ţibana. În acest interval, pădurea a fost exploatată bine mersi de Romsilva, care a refuzat să acorde vreo compensaţie, scoţându-i chiar datori. Cei doi s-au adresat instanţei, obţinând după doi ani de judecată despăgubiri de aproximativ 70 de lei pentru fiecare hectar de pădure pe care nu au putut să o exploateze. În total, peste 70.000 de lei.

Calculele pădurarilor

În martie 2006, Comisia Judeţeană de Fond Funciar a recunoscut dreptul de proprietate al lui Florin şi Vioricăi O. asupra unei suprafeţe de 87 ha de pădure. Punerea în posesie a întârziat însă, calitatea de moştenitori a celor doi fiind contestată. A fost necesar încă un proces, pentru recunoaşterea acestei calităţi, şi încă unul, pentru obligarea CJFF la emiterea titlului de proprietate. În cele din urmă, în ianuarie 2018, a fost făcută şi punerea în posesie. Conform legii, proprietarii pădurilor au dreptul de a primi beneficiul realizat de Romsilva din exploatarea acestora în intervalul cuprins între data validării cererii de retrocedare şi cea a punerii efective în posesie, după scăderea cheltuielilor de exploatare. Când însă soţii O. s-au adresat Romsilva, cerându-şi drepturile băneşti, răspunsul primit a fost surprinzător. Calculul făcut de Direcţia Silvică ieşeană menţiona venituri de 72.713 lei, cheltuieli de exploatare de 17.694 lei şi cheltuieli de pază a pădurii de 75.813 lei. Practic, reprezentanţii Direcţiei Silvice susţineau că au cheltuit mai mult pe paza pădurii decât din exploatarea acesteia, iar cei doi ieşeni îi erau datori cu aproape 21.000 lei. Proprietarii se trezeau astfel şi fără pădure, dar şi buni de plată pentru faptul că nu au primit-o înapoi. Practic, li se lua bani pentru paza unui bun pe care nici măcar nu îl primiseră de la cei ce le cereau banii.

Dispută privind paza

Cazul a ajuns în faţa instanţei, soţii O. cerând beneficiul legal, iar Romsilva, plata a 20.794 lei, pe care cei doi ieşeni i-ar fi datorat. Cu legea în faţă, magistraţii Judecătoriei au constatat că pretenţiile Romsilva erau absurde. „Ocoalele silvice răspundeau de paza şi protecţia vegetaţiei forestiere de pe terenurile solicitate de foştii proprietari anterior, dar şi ulterior punerii în posesie, până la formarea structurilor proprii de pază sau de administrare ori până la încheierea unor contracte de administrare şi pază cu un ocol silvic, contravaloarea cheltuielilor aferente acestor servicii fiind suportată din bugetul de stat. Prin urmare, pârâţii nu pot impune ca plata contravalorii pazei să fie suportată de către reclamanţi, atât timp cât răspunderea pentru paza şi protecţia vegetaţiei forestiere cădea în sarcina respectivelor instituţii, iar contravaloarea cheltuielilor aferente acestor servicii era suportată din bugetul de stat”, au precizat judecătorii.

De altfel, legea prevedea clar că Romsilva are dreptul să deducă din beneficiu doar cheltuielile de exploatare, nu şi cele de pază. După efectuarea unei expertize, s-a constatat că Romsilva obţinuse din vânzarea de lemn din pădurea lui Florin O. aproape 90.000 de lei, având totodată cheltuieli de 17.400 lei. Beneficiul final se ridica, cu tot cu dobânda legală, la 77.300 lei. Aceasta a fost şi suma pe care judecătorii au impus Direcţiei Silvice ca structură a Romsilva să o plătească proprietarilor pădurii. Romsilva a declarat apel, cazul intrând pe rolul Tribunalului. 

UPDATE: Intr-o precizare trimisa redactiei Directia Sivica iasi afirma ca nu a conditionat predarea padurii de achitarea sumei, calcului fiind efectuat ulterior predarii padurii, atunci cand fostii proprietari au solicitat beneficiul. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Tradiţionalul sacrificiu al Cupei României

Nicolae GRECU

Tradiţionalul sacrificiu al Cupei României

Dacă nu va fi câştigat, şi încă concludent, meciul cu Minaur, o echipă slăbuţă şi obosită, care a făcut turul României de dragul Cupei, ar fi adevărata ruşine pentru fotbalul ieşean.

opinii

Seimeni (XVI). Școala (4)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XVI). Școala (4)

Reluând evocarea satului natal, autorul încearcă să reînvie prin cuvinte primii ani de școală.

Paranoia autorităţii

arh. Ionel OANCEA

Paranoia autorităţii

Dintotdeauna comunităţile şi-au impus reguli de convieţuire. Într-un sat tradiţional românesc funcţionau cu rigoare, chiar dacă nu erau scrise şi nu exista un aparat administrativ pentru impunerea lor. Oamenii se considerau egali în faţa lui Dumnezeu, prin urmare casele erau aproape identice, realizate după acelaşi proiect ancestral cu minore influenţe alogene contemporane construirii.

Cu ochii larg închişi

Alexandru CĂLINESCU

Cu ochii larg închişi

Unele evenimente din ultima vreme, mai ales aşa-zisele „referendumuri” organizate de ruşi în terioriile ocupate, m-au făcut să-mi reamintesc de un text pe care l-am publicat în urmă cu nouăsprezece ani. Îl reiau aici, în ideea că el va arăta, o dată în plus, că liderul de la Kremlin este, în tot ce face, de o nesmintită şi sinistră consecvenţă.

pulspulspuls

City managerul oraşului, domnul Petru Movilă, a patentat o aplicaţie prin care poţi câştiga 50 de ron pe oră în timpul somnului

City managerul oraşului, domnul Petru Movilă, a patentat o aplicaţie prin care poţi câştiga 50 de ron pe oră în timpul somnului

Chiar aşa stimaţi telespectatori, iată câteva ipostaze de la o abordare revoluţionară a felului în care se pot face afaceri. În prima fotografie, city managerul Petru Movilă lucrează în timpul somnului la o întâlnire de tip conferinţă a pompierilor ieşeni. 

Caricatura zilei

Scăpări de gaze #NordStream5

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.