anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM

vineri, 20.05.2022

Cazul “Floyd de România” a fost tranşat la Iaşi. De ce a fost condamnată jandarmeriţa!

GALERIE
Caz jandarmerita Ana-Maria_Florescu
 • Caz jandarmerita Ana-Maria_Florescu
- +

Un caz care a inflamat opinia publică în urmă cu doi ani şi-a primit un prim verdict, care a fost pronunţat de magistraţii militari ieşeni. Aceştia au pronunţat sentinţa în cazul bărbatului care a murit după ce a fost imobilizat de jandarmi la Vatra Dornei pentru că ar fi agresat o fată de 12 ani. Judecătorii au constatat că intervenţia jandarmilor a fost abuzivă, iar modul în care aceştia au acţionat a încălcat chiar reglementările proprii. În instanţă a ajuns doar jandarmeriţa care a provocat în mod direct moartea bărbatului, acuzată de vătămări cauzatoare de moarte, port fără drept de obiecte periculoase şi purtare abuzivă. Concret, a folosit un spray care nu era în dotarea Jardarmeriei. Condamnarea primită de jandarmeriţa de 24 de ani, angajată în instituţie de doar 5 luni, va rămâne definitivă la Curtea Militară de Apel București, care va judeca cauza în septembrie.

Incidentul a avut loc pe 19 iulie 2019 la un festival de muzică populară pentru copii desfăşurat la Vatra Dornei. Tatăl unei fetiţe de 12 ani reclamase jandarmilor că bărbatul îi atinsese indecent copilul. Când jandarmii au vrut să-l legitimeze, Ioan Csapai a fugit. Ajuns din urmă, a fost culcat la pământ de jandarmi, care au încercat să-l încătuşeze, fără a reuşi. La îndemnul unui coleg, sergentul major Ana Maria Florescu s-a folosit de un spray iritant-lagrimogen, pulverizând jetul de la mică distanţă în faţa bărbatului.

Acesta s-a mai zbătut circa 30 de secunde, după care a rămas nemişcat. A fost transportat la spital în stare de comă profundă, murind a doua zi. Medicii legişti au constatat că bărbatul murise în urma asfixiei provocate de inhalarea spray-ului ce-i fusese pulverizat în faţă, urmată de stopul cardio-respirator. Presarea lui la sol de către jandarmi a agravat situaţia, I.C. nemaiputând respira. Ioan Csapai lucra cu jumătate de normă ca spălător de vase în bucătăria unui hotel din oraş, şi s-a învoit la şefa sa pentru a merge să asculte muzică populară la festivalul de folclor.

Fetiţa şi-a alertat părinţii

În vârstă la data incidentului de nici 24 de ani şi angajată de doar 5 luni în Jandarmerie, Florescu a fost trimisă în judecată în septembrie anul trecut. Un prim cap de acuzare a fost purtarea abuzivă, jandarmeriţa folosind spray-ul, deşi nu era necesar, bărbatul fiind deja imobilizat. În plus, spray-ul a fost pulverizat de la o distanţă de doar 20 cm, deşi normele de intervenţie impun o distanţă de minim 1,5 metri şi interzic ferm pulverizarea spre faţă, tocmai din cauza riscului de vătămare a sănătăţii. Procurorii militari au constatat de asemenea că tânăra folosise un alt spray decât cel aflat în dotarea standard a Jandarmeriei la momentul respectiv, acuzând-o şi de port fără drept de obiecte periculoase.

„Folosirea, chiar şi a acestui dispozitiv neautorizat, nu s-a efectuat în mod gradual şi proporţional, depăşindu-se astfel nevoile reale pentru imobilizarea lui I.C., conducând iniţial la provocarea de suferinţe victimei şi apoi la decesul acesteia”, au menţionat procurorii, care au încadrat acţiunea jandarmeriţei la loviri sau vătămări cauzatoare de moarte. Această încadrare avea să fie schimbată de judecători în ucidere din culpă, pentru care se prevede o pedeapsă mai uşoară.

În faţa instanţei, fata de 12 ani care acuzase comportamentul indecent al lui I.C. a relatat că, în timp ce se afla lângă scenă, acesta s-a uitat în zona bustului său. A încercat să-l ignore, dar acesta s-a apropiat de ea şi a atins-o pe braţ de două ori, motiv pentru care şi-a alertat părinţii. Declaraţiile martorilor au creionat o imagine contradictorie. Pe de o parte, unii au relatat că fata se afla într-o vădită stare de panică, având lacrimi în ochi, fapt ce putea explica reacţia brutală a jandarmilor. Avocata jandarmeriţei a precizat în faţa judecătorilor că bărbatul era cunoscut cu antecedente penale, fiind cercetată tocmai pentru astfel de manifestări. Totuşi, portalul instanţelor de judecată administrat de Ministerul Justiţiei nu menţionează niciun proces în care I.C. să fi fost implicat, cu atât mai puţin vreunul vizând acuzaţii de pedofilie. Pe de altă parte, niciunul dintre vecinii lui I.C. nu a putut menţiona vreo situaţie în care acesta să fi manifestat un comportament anormal faţă de copii, fie ai lui, fie ai altora. Pensionat pe caz de boală, I.C. era cunoscut ca un om aşezat, muncitor şi care nu consuma alcool.

Jandarmeriţa are un copil de crescut

Analizând dosarul, magistraţii militari au găsit-o pe inculpată vinovată de ucidere din culpă, port fără drept de obiecte periculoase şi purtare abuzivă. În aprecierea sentinţei, judecătorii au luat în calcul faptul că Ana Maria Florescu nu este cunoscută cu antecedente penale, a colaborat cu anchetatorii, şi-a regretat fapta şi are un copil minor în întreţinere. Ei au decis condamnarea acesteia la 2 ani şi 7 luni de închisoare, cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani, ca şi la plata a 125.000 lei cu titlu de daune morale şi materiale către rudele lui I.C. Împotriva sentinţei au declarat apel atât jandarmeriţa, cât şi rudele bărbatului ucis de aceasta. Curtea Militară de Apel urmează să reanalizeze cazul la sfârşitul lui septembrie. 

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Nimic de salvat

Pavel LUCESCU

Nimic de salvat

Încăput pe mâna lui Barna, Ghinea, Drulă, Năsui şi prietenii, USR a devenit un soi de anexă libertariană a PNL, unde ar fi logic să şi sfârşească, alături de gaşca Câţu-Gorghiu.

opinii

Love story la “om la lună”

George PLEȘU

Love story la “om la lună”

Se face curând un an de zile de când nu am mai scos din player-ul maşinii cd-ul cu albumul În caz de om la lună, strigaţi „om la lună, stânga/ dreapta” după caz.

Tencuiala antiseismică

Neculai SEGHEDIN

Tencuiala antiseismică

Desigur, o legendă urbană, unul din miturile care însoţesc toate amintirile, povestirile, convingerile legate de cutremur, care au dus la dezvoltarea unei adevărate culturi a seismului în România.

Metamorfozele lui Eugenides

Codrin Liviu CUȚITARU

Metamorfozele lui Eugenides

Deşi unii comentatori vorbesc despre o „moarte” a postmodernismului american - prin revenirea romanului recent la epic, la poveste -, în realitate nu asistăm acum decît la remodelarea vechilor structuri moştenite de la Barth sau Hassan şi la reconsiderarea funcţiilor esenţiale ale ficţiunii. Reabilitarea instrumentarului epic reprezintă contribuţia estetică a „generaţiei următoare”, în interiorul căreia strălucesc deja Jeffrey Eugenides (laureat al Premiului Pulitzer în 2003) şi Jonathan Franzen (distins cu National Book Award în 2001). 

pulspulspuls

Unde a dispărut de-o vreme şi de ce madam Şoşo, cea mai cu greutate sinatoare de Iaşi

PULS

Unde a dispărut de-o vreme şi de ce madam Şoşo, cea mai cu greutate sinatoare de Iaşi

Multă lumea ne-a tot întrebat în ultima vreme unde o fi dispărut din peisaj sinatoarea de Iaşi cu cea mai mare greutate (la quintale ne referim, nu la influenţă, evident), dar şi cu gura cea mai mare. Ei bine, stimaţi telespectatori, am apelat pentru un răspuns la această spinoasă problemă a politichiei locale, naţionale şi, de ce nu, chiar evropeneşti am putea spune, la aceeaşi sursă a noastră care ne-a spus câte una sau alta la momentul candidaturii ei la Iaşi pe listele auriste, când mai nimeni nu ştia de un’ s-o ia pe madam: adicătelea amicul Archibald Tănase, stimaţi telespectatori, că sigur vă era olecuţă dor de el, nu-i aşa?

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.