Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

De la colegi până la pensionari, toţi au încercat să o ajute

Cazul Andreei, eleva cu cancer, a mişcat mii de ieşeni. «Dau 500 lei din pensia mea mică»

GALERIE
Rodiana Andreea Fumu
  • Rodiana Andreea Fumu
- +

S-au strâns până acum în jur de 35.000 de euro. Andreea Rodiana Fumu a ajuns la Viena, unde o lună de tratament costă 70.000 de euro.

Cazul Andreei Rodiana Fumu, diagnosticată cu o formă agresivă de cancer, elevă a Colegiului Naţional „Dimitrie Cantemir“, a mobilizat un număr impresionant de oameni, iar în mai puţin de o săptămână de la publicarea poveştii sale pe reţelele de socializare şi în presa locală şi naţională, familia a reuşit să adune în cont aproximativ 35.000 de euro, jumătate din suma necesară pentru prima lună de tratament. Clinica privată din Viena, unde eleva a ajuns deja de duminică, a propus o schemă de tratament care îi costă pe părinţi aproximativ 70.000 de euro doar pentru o lună de internare, însă diagnostul ei, de sarcom pelvin cu tumoră malignă, cu multiple metastaze pulmonare şi osoase, este posibil să necesite un tratament mult mai îndelungat.

O pensionară de 81 de ani a donat pentru Andreea

Impresionată de cazul elevei din clasa a X-a de la Colegiul „Cantemir“, Adriana Săvescu, o pensionară de 81 de ani, a oferit, din puţinul ei, suma de 500 de lei. Bătrâna a apelat la redacţia „Ziarului de Iaşi“ pentru a dona ajutorul, aceasta deplasându-se cu foarte mare greutate. Chiar dacă nu a mai ieşit din casă de mai bine de trei ani, bătrâna nu şi-a pierdul simţul umorului şi glumeşte că s-ar afla acum la cel de-al doilea majorat, însă îşi stăpâneşte cu greu lacrimile când vorbeşte de cazul Andreei sau de alte persoane pe care a încercat să le ajute. A trecut prin multe greutăţi, soţul acesteia luptându-se, de asemenea, cu o formă de cancer mai bine de zece ani, diagnostic complicat şi de apariţia altor boli. Din pensia ei modestă, Adriana Săvescu încearcă să-i ajute acum pe cei aflaţi în nevoi. Nu are copii, însă este cea de-a treia bunică a nepoţilor fostelor sale colege de muncă. Acestea sunt sprijinul ei, ele sunt cele care îi fac cumpărăturile şi o sună zilnic. Acum încearcă, prin sprijinul oferit, să-i fie bunică şi Andreei şi, chiar dacă nu a întâlnit-o pe copilă niciodată, îi este cu sufletul aproape şi-i doreşte să se facă sănătoasă cât mai repede.

Absolvenţii colegiului întind o mână de ajutor Andreei

Alături de Andreea sunt şi elevii a zece licee din Iaşi, care au organizat diverse campanii de strângere de fonduri, au încercat să mediatizeze cât mai mult cazul colegei lor sau au creat evenimente prin intermediul cărora să strângă donaţii. Astfel de evenimente şi strângeri de fonduri au organizat şi foştii absolvenţi au Colegiului, acum studenţi la universităţile ieşene.

Cititi si: Această tânără frumoasă şi talentată are nevoie de bani pentru o intervenţie medicală de urgenţă

O astfel de campanie umanitară au organizat şi membrii Ligii Studenţilor Electrotehnişti, iar în cadrul strângerii de fonduri denumite „Împreună pentru Andreea Rodiana“, studenţii Universităţii Tehnice au amenajat o urnă pe holul Facultăţii de Inginerie Electrică, Energetică şi Informatică Aplicată, unde se poate dona de marţi până joi, între orele 09.00-19.00. De asemenea, studenţii au organizat şi un eveniment caritabil de Dragobete, care se va desfăşura joi, de la ora 23.00, în Club Tribo, iar banii strânşi vor ajunge în contul Andreei.

Mobilizare la nivel naţional

Directoarea colegiului la care învaţă Andreea este impresionată de ajutorul oferit de ieşeni, dar şi de oamenii din întreaga ţară care au aflat povestea elevei. Ştie că eleva merită tot sprijinul şi speră ca mâna de ajutor să rămână în continuare întinsă.„Mulţumim tuturor celor care s-au mobilizat, mulţumim tuturor absolvenţilor liceului Cantemir, aflaţi acum în universităţi, care fac aceeaşi campanie, şi la Universitatea Cuza, şi la Medicină, şi la Universitatea Agronomică, şi la Politehnică.

Cititi si: Întindeţi-i Andreei o mână de ajutor! Această elevă a aflat că are un cancer foarte agresiv

Sunt cetăţeni ai cartierului Cantemir, din Podu Roş, care au fost sensibilizaţi de acest caz şi au anunţat că au depus sau vor depune în cont sau chiar au venit la şcoală să se intereseze de acest caz. Ne dorim să avem însă acelaşi sprijin şi pe viitor, pentru că această sumă de 70.000 de euro este necesară doar pentru prima baterie de tratament şi prima lună de spitalizare. Nu ştim de cât timp va avea nevoie pentru ca Andreea să-şi revină, însă sunt speranţe pentru fetiţă, iar toată lumea luptă pentru ea“, a specificat prof. Anca Dimitriu, directorul Colegiului Naţional „Dimitrie Cantemir“ din Iaşi. Directoarea instituţiei de învăţământ mulţumeşte, de asemenea, pentru sprijinul primit din partea Consiliului elevilor din Iaşi, dar şi elevilor de la câteva licee din Galaţi, Brăila şi Alba Iulia care şi-au anunţat intenţia de a se alătura campaniei de strângere de fonduri.

Cum puteţi ajuta

Puteţi fi alături de frumoasa şi talentata elevă donând orice sumă în cele două conturi deschise pe numele mamei sale, Fumu Carmen Maria: RO66BTRLRONCRT0359194901 - cont în lei; RO16BTRLEURCRT0359194901 - cont în euro. 

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri