anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Cazul APA Prut: Doi primari tremură cu DNA la uşa. Încă două detaşari suspecte

GALERIE
DNA la ABA Prut Barlad1
 • DNA la ABA Prut Barlad1
- +

Anchetatorii DNA au descins ieri în birourile a doi primari liberali, care au girat angajarea formală a celor patru, şi la Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad, unde au ajuns cele patru persoane detaşate .  

 

După dezvăluirile de presă din ultimele două săptămâni, procurorii au descins şi la Iaşi la sediul Administraţiei Bazinale de Apă Prut-Bârlad. Anterior, trecuseră pe la sediul Administraţiei Naţionale Apele Române, de unde au ridicat mai multe documente legate de angajările făcute în ultimul timp. La Iaşi, sosirea echipei de anchetatori la sediul de pe strada Theodor Văscăuţeanu s-a suprapus cu verificările în curs ale inspectorilor Corpului de control al premierului.

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Iaşi efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni asimilate celor de corupţie, săvârşite în perioada martie 2020-2021. În cursul zilei de 11 februarie 2021, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, sunt efectuate percheziţii domiciliare la 3 instituţii publice situate pe raza judeţelor Iaşi şi Suceava”, informa, ieri-dimineaţă, Direcţia Naţională Anticorupţie, fără alte detalii.

Datele oferite coincid cu intrarea în starea de urgenţă şi suspendarea concursurilor pentru ocuparea de joburi în sectorul de stat, dar şi cu numărul instituţiilor implicate în scandalul detaşărilor incorecte – ABA Prut-Bârlad şi Primăriile Vatra Moldoviţei şi Victoria, pe unde au venit în ultimele luni câte două persoane detaşate.

Dacă directorul Administraţiei Bazinale, Petru Avram, a susţinut că nu a făcut nimic ilegal şi că a acoperit prin aceste detaşări necesarul de personal pentru posturi vacante, primarii din comunele menţionate au evitat dialogul sau au negat că prin instituţie ar fi trecut formal vreo persoană doar ca să fie detaşată. Ieri, nu ne-a răspuns la telefon niciunul dintre cei trei şefi de instituţii.

Ar fi zeci de joburi vacante. Pagina de internet e goală

În răspunsul la câteva întrebări adresate prin e-mail de ziarul nostru, cei de la ABA au precizat că posturile vacante sunt afişate pe pagina de internet a administraţiei, la adresa http://arhiva.rowater.ro/daprut/Lists/Anunturi/AllItems.aspx. Pagina respectivă este însă goală.

Totuşi, mesajul mai dă o şansă potenţialilor candidaţi, invitându-i să consulte avizierul Administraţiei. Ieri, însă, porţile erau ferecate, spre surprinderea curierilor şi altor persoane care trec zilnic pe strada Theodor Văscăuţeanu nr. 10, dar şi a vecinilor obişnuiţi cu poarta respectivă deschisă larg.

„Persoanele interesate pot contacta Serviciul de Resurse Umane, Relaţii cu Publicul şi Administrativ pentru a obţine informaţii”, menţionează documentul citat a treia cale de intrare în Administraţie, unde sunt vacante în acest moment 90,5 posturi (este vorba, aşadar, şi de joburi cu jumătate de normă).

De unde a început seria detaşărilor pe pile

De la instituirea stării de alertă, au fost detaşaţi de la alte instituţii publice 7 angajaţi, dintre care mai sunt acum la ABA doar 3. Aşa cum am relatat, absolventa de Chimie fără vechime în domeniu, dar nepoată a primarului liberal din Vatra Moldoviţei, şi tatăl directorului general adjunct al ANAR, veniţi la Iaşi prin primăria suceveană, au părăsit ABA Prut-Bârlad în primele zile ale scandalului. Din surse din cadrul Administraţiei Bazinale, am aflat că cel puţin una dintre cele două persoane care au venit prin Primăria Victoria a plecat după ce a reuşit să se califice într-un proiect pe fonduri europene care se derulează la Apele Române Bucureşti.

„Fenomenul” detaşărilor a luat amploare după ce o lege impusă în mai anul trecut, 55/2020, a oprit toate concursurile de angajări la stat. Excepţie fac instituţiile administraţiei locale şi centrale (la care s-au adăugat ulterior educaţia şi apărarea), unde se pot face angajări şi fără concurs, în anumite condiţii.

Legea menţionată permite detaşările în perioada cât e în vigoare starea de alertă. Însă prevederile ei au fost folosite în mai multe rânduri pentru favorizarea unor persoane pe criterii politice sau de rudenie în faţa altor posibili candidaţi mai bine pregătiţi profesional. Amintim de cele două detaşări la Palatul Culturii făcute tot la sfârşitul anului trecut: soţia unui vicepreşedinte al Consiliului Judeţean (fină a preşedintelui CJ), a trecut câteva zile prin biroul parlamentar al unui deputat liberal, iar preşedintele Organizaţiei de Tineret PNL municipiul Iaşi a zăbovit şi el câteva zile prin CJ înainte să fie detaşat la Complexul Muzeal Moldova. Spre deosebire de directorul ABA Prut-Bârlad, conducerea CJ Iaşi a evitat cu obstinaţie să facă lumină în acest scandal. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ultimele decizii și declarații ale Moscovei anunță o escaladare majoră a conflictului din Ucraina (II)

Alexandru LĂZESCU

Ultimele decizii și declarații ale Moscovei anunță o escaladare majoră a conflictului din Ucraina (II)

Mobilizarea generală decisă la Kremlin și mai ales așa-zisele „referendumuri”, un preambul la anexarea unei mari părți din Ucraina, la pachet cu amenințarea cu lovituri nucleare, cu efecte potențial incontrolabile, sunt privite cu îngrijorare nu doar în Occident, ci și la Beijing.

opinii

Experimentul Închisorii de la Stanford

Briscan ZARA

Experimentul Închisorii de la Stanford

Transformarea noastră odată cu evenimentele este inevitabilă. Vorbim despre destin? Nici vorbă, aşa îşi explică doar unii naivi neputinţa în faţa Marelui Val, atâta tot. E doar natura din care facem parte, nimic mai mult, trebuie să ne intre bine în cap asta.

Fascinanta şi invincibila prostie

Cristina DANILOV

Fascinanta şi invincibila prostie

Mulţi cred că naivitatea este un sinonim pentru prostie. Există o părere că prostia înseamnă a nu şti şi a nu înţelege ceva. De asemenea, atunci când vorbim despre prostie, vorbim despre un grad scăzut de inteligenţă, lipsă de inteligenţă, ilogicitatea acţiunilor unei persoane sau a cuvintelor sale. Dar credem că prostia este, în primul rând, lipsa de dorinţă a unei persoane de a gândi. Deci, un fel de lenea minţii.

Moş Ghiţă şi economia de piaţă

Mihai DORIN

Moş Ghiţă şi economia de piaţă

pulspulspuls

Boala lui Calache face ravagii în partidoiul local. Iată ultimul exemplu

Boala lui Calache face ravagii în partidoiul local. Iată ultimul exemplu

Să tot fie vreo câteva luni, stimaţi telespectatori, de când unii observatori mai atenţi ai politichiei locale au început a semnala comportamentul ciudat al unui veteran al partidoiului, lăsat la vatră între timp, fost purtător de cuvânt al primarilor din comune, gură mare şi spartă la vremea sa, cu relaţii la Bucale şi alte celea. 

Caricatura zilei

Trafic

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.