anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Cazul bătrânului mort pe stradă după ce i s-a refuzat internarea: Nu e culpă medicală

GALERIE
spital barlad
 • spital barlad
- +

Colegiul Medicilor Vaslui a constatat, în urma analizei raportului pus la dispoziţie de Spitalul de Urgenţă Bârlad, că nu ar fi culpă medicală în cazul bătrânului mort pe stradă după ce i s-a refuzat internarea în unitatea medicală bârlădeană, deşi DSP Vaslui a găsit vinovaţi mai mulţi medici.

Ancheta în cazul bătrânului de 83 de ani care a murit pe o stradă din municipiul Bârlad la jumătate de oră după ce a părăsit spitalul din localitate pe motiv că "nu reprezenta o urgenţă medicală" nu a scos în evidenţă vreo culpă medicală din punctul de vedere al Colegiului Medicilor Vaslui.

Potrivit reprezentanţilor forului profesional al medicilor din judeţul Vaslui, cadrele medicale ale Spitalului de Urgenţă Bârlad i-ar fi oferit bătrânului posibilitatea să rămână internat până a doua zi, atunci când ar fi urmat să fie preluat de rude.

"Ancheta internă desfăşurată la Spitalul de Urgenţă Bârlad evidenţiază faptul că pacientului de 83 de ani i s-a oferit să stea în staţionarul Compartimentului de Primiri Urgenţe până a doua zi, atunci când familia ar fi urmat să-l ia acasă. Bătrânul ar fi fost de acord, însă în momentul în care cadrele medicale l-au căutat, acesta deja plecase. De aceea, din ceea ce reiese din ancheta internă a spitalului, deocamdată nu se întrunesc elementele de culpă medicală. Acum aşteptăm şi analizele anatomopatologice în acest caz, care, însă, sunt de durată", a declarat preşedintele Colegiului Medicilor Vaslui, Miroara Daşcău.

Ancheta în acest caz a fost declanşată de Colegiul Medicilor pe 19 martie, la zece zile de la incident, la sesizarea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vaslui, după ce această instituţie a constatat abateri comise de către medicii de la Urgenţe în ceea ce priveşte respectarea unor protocoale.

Cu toate acestea, conducerea Colegiului Medicilor Vaslui a afirmat că nu a luat în considerare raportul de control al autorităţilor sanitare vasluiene în cazul bătrânului de 83 de ani.

Medicul şef al Compartimentului de Primiri Urgenţe şi alţi doi medici ai aceleiaşi structuri din cadrul Spitalului Bârlad au fost găsiţi vinovaţi de către DSP Vaslui în cazul morţii bătrânului de 83 de ani, fiecare fiind amendat cu câte 1.000 de lei. Sancţiunile au fost aplicate celor trei medici după ce autorităţile sanitare au constatat, în urma controlului desfăşurat la unitatea medicală bârlădeană, că nu s-a respectat procedura de evaluare a pacientului în CPU. Practic, bătrânul a plecat din Urgenţa spitalului fără a fi consultat de către personalul medical din respectivul compartiment, potrivit reprezentanţilor DSP, fiind lăsat nesupravegheat.

"Pacientul a fost adus la CPU cu ambulanţa, unde a fost evaluat medical şi diagnosticat cu pneumonie interstiţială acută. Ulterior, medicii l-au direcţionat către Secţia de Pneumologie, unde i s-a dat o recomandare de tratament şi apoi a fost retrimis către CPU, unde a fost lăsat într-un salon de supraveghere pentru o nouă evaluare medicală. Aici, nu l-a mai văzut niciun medic, deşi exista această obligativitate, motiv pentru care bătrânul, nefiind supravegheat, a plecat din spital. Astfel, nu s-au respectat circuitul pacientului în unitatea medicală şi procedura de evaluare", susţine directorul DSP Vaslui, Mihaela Vlada.

Corpul de control al DSP Vaslui nu a găsit nici dovada că medicii de la CPU ar fi eliberat o reţetă pe numele bătrânului, aşa cum afirmase după incident conducerea Spitalului de Urgenţă Bârlad.

Pe lângă amendarea celor trei medici, DSP Vaslui a sancţionat, tot cu 1.000 de lei, şi Spitalul de Urgenţă Bârlad.

Bătrânul de 83 de ani a murit pe 9 martie, pe o stradă din Bârlad, la jumătate de oră de la plecarea sa din spitalul din localitate, unde ajunsese în aceeaşi zi cu ambulanţa şi, în urma investigaţiilor, medicii au refuzat să-l interneze fiindcă nu ar reprezenta o urgenţă.

Potrivit conducerii Spitalului de Urgenţă Bârlad, bătrânul a ajuns la unitatea medicală la ora 11.40, după ce fusese transportat cu o ambulanţă, solicitată prin numărul de urgenţă 112 de către medicul de familie din sat, care l-a suspicionat de pneumonie. Investigat de către medicii de la Compartimentul de Primiri Urgenţe (CPU), Gheorghe Covalic a fost diagnosticat cu pneumonie acută interstiţială, motiv pentru care este trimis la Secţia de Pneumologie a aceleiaşi unităţi medicale. Aici, bătrânul a fost consultat de către specialist, care a confirmat diagnosticul şi a trecut medicaţia necesară pe foaia de observaţie. Fără a fi internat pe motiv că nu reprezintă o urgenţă medicală, Gheorghe Covalic a fost retrimis la CPU, unde, la ora 17.05, i s-ar fi prescris o reţetă medială şi apoi a fost trimis pe jos acasă.

"Din ceea ce mi-au comunicat medicii, nu erau criterii de internare a pacientului. Avea saturaţie bună (n.r.-cantitatea de oxigen din sânge), electrocardiograma a ieşit bună şi, în consecinţă, nu constituia o urgenţă clinică şi investigativă. De altfel, bătrânul s-a îmbrăcat singur şi a părăsit staţionarul spitalului, plecând pe jos ca să se întâlnească cu fiul său, care făcea dializă la o clinică privată din altă zonă a oraşului, acolo unde, de altfel, a şi fost găsit decedat. Noi am demarat o anchetă pentru a vedea dacă un astfel de incident putea fi prevenit", afirma, la două zile după incident, directorul medical al Spitalului de Urgenţă Bârlad, Gabriela Daniş.

După ce a ieşit pe poarta spitalului în jurul orei 17.10, bătrânul a plecat pe jos spre celălalt capăt al municipiului Bârlad, cu intenţia de a se întâlni cu fiul său pentru a merge acasă. Numai că, atunci când a ajuns în faţa clinicii unde fiul îşi făcea dializa, Gheorghe Covaliuc s-a prăbuşit la pământ, un trecător solicitând ambulanţa la numărul de urgenţă 112.

"Apelul a fost înregistrat la ora 17.40, iar echipajul medical a ajuns la caz în patru minute. Din păcate, nu s-a mai putut face nimic, fiind constatat decesul, fără a se mai impune efectuarea manevrelor de resuscitare", susţine managerul Serviciului de Ambulanţă Judeţean Vaslui, Aurora Popa.

Echipajul medical a sesizat Poliţia Municipală Bârlad, care a demarat o anchetă, fiind vorba de o moarte suspectă.

Medicii legişti au făcut autopsia în acest caz, concluziile preliminare arătând că bătrânul a murit în urma unei insuficienţe respiratorii acute.

Mediafax

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi

Alexandru LĂZESCU

Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi

Războiul din Ucraina nu a făcut decât să amplifice crize globale deja existente; în condiţiile unui nou Război Rece, iluziile că mai este posibil modul de viaţă din trecut şi mai pot fi menţinute politicile sociale generoase, deja nesustenabile, trebuie abandonate.

opinii

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Nichita DANILOV

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Lumea lui Nicolae Stan se configurează rotindu-se melancolic în jurul pipei din lemn de cireş pe care o fumează agale stând în cerdacul casei parohiale tânărul preot al satului Crăsani, Radu Plămadă, pătruns până dincolo de adâncul sufletului său de ceea ce crede că ar fi menirea sa.

Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale

Ciprian IFTIMOAEI

Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale

Orice demers ştiinţific, implicit sociologic, începe cu definirea conceptelor, cu o definiţie, pentru ca toată lumea să ştie despre ce vorbim. În cazul ne faţă, trebuie să lămurim ce este o „problemă” şi ce anume o face să fie „socială”. De pildă, consumul de alcool sau droguri poate să fie o problemă individuală sau poate să devină socială la un moment dat. În genere, problema socială este un dezechilibru, o disfuncţie la nivelul societăţii, sau un eveniment care afectează oamenii negativ, despre care există percepţia că poate fi rezolvată prin anumite măsuri din partea statului (strategii, politici, metode, tehnici şi proceduri de intervenţie) şi/sau din partea mediului neguvernamental.

Sportul alb şi Războiul negru

Michael ASTNER

Sportul alb şi Războiul negru

A iscat ceva vâlvă decizia organizatorilor turneului de mare şlem de la Wimbledon, atunci când au decis să nu permită participarea jucătorilor şi jucătoarelor din Rusia şi din Belarus. 

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.