Cazul celor 16 elevi de la Strunga ajunși la spital: DSP a stabilit că e vorba despre un focar de gastroenterocolită

miercuri, 19 iunie 2024, 17:00
2 MIN
 Cazul celor 16 elevi de la Strunga ajunși la spital: DSP a stabilit că e vorba despre un focar de gastroenterocolită

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi au anunţat că a fost finalizată ancheta epidemiologică la şcoala din Strunga, unde 16 elevi au ajuns la spital după ce au consumat produse alimentare.

Autoritățile au stabilit că a fost vorba despre un focar de gastroenterocolită şi nu toxiinfecţie alimentară.

Trei probe sunt corespunzătoare și una nu

”În data de 07.06.2024, inspectorii din cadrul SCSP DSP laşi s-au deplasat în două locaţii, la Şcoala Gimnazială Strunga şi la firma de catering. În cadrul acţiunii de control la unitatea de alimentaţie publică s-au recoltat şapte probe alimentare reprezentând mâncare gătită şi servită în data de 06.06.2024, o probă de apă de reţea din blocul alimentar, trei probe de exudat nazal de la personalul prezent şi zece teste de sanitaţie de pe suprafeţele de lucru, mâini şi echipament de lucru”, au transmis reprezentanţii DSP Iaşi.

Ei au adăugat că au mai fost recoltate şi o probă de apă din reţeaua şcolii, un exudat nazal de la personalul desemnat cu servirea mesei şi a fost analizat şi un sandwich.

Specialiştii DSP Iaşi au menţionat că cele două probe de apă recoltate şi analizate sunt corespunzătoare din punct de vedere chimic şi microbiologic, din cele patru probe de exudat nazal, trei sunt corespunzătoare şi una necorespunzătoare, iar trei probe coprocultură sunt corespunzătoare.

Două sancţiuni contravenţionale

De asemenea, analizele au mai arătat că din cele opt probe microbiologie aliment, trei sunt corespunzătoare şi cinci necorespunzătoare, iar din zece probe efectuate pentru controlul normelor de igienă (teste de sanitaţie), şapte sunt corespunzătoare, trei necorespunzătoare.

”Au fost aplicate două sancţiuni contravenţionale conform HG 857/2011. Având în vedere că din probele recoltate de la pacienţi nu a fost izolat niciun germene patogen, se infirmă diagnosticul de toxiinfecţie alimentară şi evenimentul se clasifică Focar de gastroenterocolită acută si se declară închis”, au mai precizat reprezentanţii DSP Iaşi.

Ei au menţionat că starea de sănătate a elevilor este foarte bună, aceştia fiind externaţi din data de 9 iunie 2024.16 elevi de la Şcoala Strunga judeţul Iaşi au fost aduşi joi cu ambulanţele la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi, după ce au consumat alimente în cadrul unităţii de învăţământ. Copiii au acuzat stări de greaţă şi vărsături.

Citiți și: În ce stare sunt elevii de la școala Strunga care au ajuns la spital după ce au consumat alimente oferite în unitatea de educație

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii