Cazul dărâmării Casei „Costache Negruzzi“ din centrul Iaşului a ajuns la Guvern

joi, 04 aprilie 2019, 01:50
3 MIN
 Cazul dărâmării Casei „Costache Negruzzi“ din centrul Iaşului a ajuns la Guvern

Senatorul Dan Lungu a cerut lămuriri Ministerului Culturii, după ce casa, aflată în proprietatea omului de afaceri Vasile Puşcaşu, s-a dărâmat. Acesta este acuzat că ar fi contribuit la dărâmare, dorind să ridice acolo un hotel. Cel acuzat spune însă că acea casă s-a prăbuşit singură.

Senatorul USR de Iaşi Dan Lungu cere lămuriri cu privire la demolarea Casei „Costache Negruzzi“ din Iaşi, declarată, conform acestuia, monument istoric. Dan Lungu afirmă că au fost depuse mai multe plângeri la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Iaşi şi solicită acestora să prezite modul în care aceste plângeri au fost soluţionate. De asemenea, senatorul ieşean a solicitat şi ministrului Culturii şi Identităţii Naţionale, Valer-Daniel Breaz, şi Ministrului Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan, explicaţii cu privire la casa lui Costache Negruzzişi cere să fie luate măsuri pentru restaurarea monumentului şi sancţionarea vinovaţilor.

„Faptul că din casa lui Costache Negruzzi, în care acesta a locuit pe parcursul anilor petrecuţi la Iaşi, ne-am ales cu un morman de moloz, în ciuda avertismentelor instituţiilor abilitate, este revoltător. Dispreţul valorilor, al legilor, al instituţiilor a atins în România o cotă dezolantă. Demolarea patrimoniului este echivalentă cu arderea bibliotecilor, ştergerea memoriei şi mancurtizarea. Ne autosabotăm propria identitate cu veselă inconştienţăşi din interese minore“, a menţionat Senatorul USR Dan Lungu.

Casa lui Costache Negruzzi de la Iaşi se află în acest moment în proprietatea omului de afaceri Vasile Puşcaşu, care a intrat în posesia clădirii şi a terenului în urmă cu mai bine de trei ani şi ar fi intenţionat să ridice în acest loc un hotel.

Imobilul aflat în zona centrală a Iaşului, pe strada Horia, la numărul 13 (în acest moment strada purtând numele scriitorului Costache Negruzzi) se află pe lista Monumentelor Istorice din judeţul Iaşi, casa fiind ridicată în secolul al XIX-lea. Clădirea a fost lăsată în paragină, senatorul Dan Lungu afirmând că din fotografiile din ultimele şase luni „se poate observa limpede felul în care clădirea a fost treptat distrusă“.

Ce spune cel acuzat?

Contactat telefonic de „Ziarul de Iaşi“, omul de afaceri Vasile Puşcaşu afirmă că nu se face vinovat de faptul că această clădire s-a dărmâmat, ci chiar a încercat să o stabilizeze cu ajutorul unor piloni şi a unor schele. „Toate acestea sunt afirmaţii nefondate. Nu este demolare ci autodemolare. Este un document emis de Poliţia Locală care a constatat asta. Cine a văzut pe cineva demolând acolo vreodată? Eu am pus popi, am pus schelă, şi cine merge acolo le poate vedea sub dărâmături. Bine că nu a prins pe cineva atunci când s-a dărâmat. Este zonă centrală. Cine să se ducă să demoleze, că ar fi văzut toată lumea asta?“, menţionează Vasile Puşcaşu.

Omul de afaceri afirmă şi că a solicitat chiar el să i se confirme dacă este casă de patrimoniu sau nu clădirea aflată în proprietatea sa, acesta afirmând că exista dubiul ca imobilul de lângă să fi fost de fapt casa lui Costache Negruzzi. „Nu mi s-a comunicat nimic, şi am lăsat clădirea aşa. Nu mi-a dat nimeni nicio adresă, niciodată, că această clădire este de patrimoniu sau ce trebuie să fac. Ba, dimpotrivă, de fiecare dată când am cerut explicaţii m-au plimbat de la Ana la Caiafa“, spune el. 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii