anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Cazul Dide la Iaşi: cum a fost încadrată la trafic de droguri o acţiune de protest

GALERIE
Cristian Dide arestare
 • Cristian Dide arestare
- +

Activistul Cristian Dide a fost arestat la Iaşi după o lege extrem de dură care nu lasă loc de interpretări. Chiar dacă, în ţările din vestul Europei, legislaţia e mai permisivă, în România, THC, substanţa extrasă din cânepă, este considerată drog de mare risc. Nu e nevoie să fie vândută sau sau consumată, ci numai transportul sau deţinerea se pedepsesc cu cel puţin doi ani de închisoare. Chiar dacă Dide şi-a anunţat protestul, trimiţând colete cu cannabis la DIICOT, judecătorii au aplicat litera legii şi l-au arestat la propunerea procurorilor. „Coletele conţineau produse cumpărate absolut legal, conţinând THC (tetrahidrocannabiol) în limitele stabilite de normele europene. Legislaţia românească este rămasă mult în urmă în această privinţă, şi tocmai acesta era şi mesajul: ai voie să cumperi, dar nu ai voie să deţii”, a explicat o reprezentantă a asociaţiei „Evoluţie în instituţie”, al cărei preşedinte este Cristian Dide

 

Activistul Cristian Dide a căzut la Iaşi în menghina unei legislaţii rigide şi a unor instanţe care nu glumesc când este vorba de droguri. Apropiaţii lui Dide susţin că expedierea pe adresa DIICOT Iaşi a unor colete conţinând cannabis s-a vrut a fi doar o formă de protest. Procurorii nu au gustat însă gluma şi au cerut aplicarea legii care pedepseşte „livrarea cu orice titlu a drogurilor de risc”. Acelaşi Tribunal care a decis arestarea pe o durată de 30 de zile a lui Dide l-a condamnat şi pe un basarabean pentru trafic internaţional de droguri, cu executare, după ce acesta fusese prins cu nici 2 grame de cannabis la Sculeni. Moldoveanul îşi cumpărase „iarba” din Franţa şi voia să o fumeze în satul natal.

Cititi si: O reţinere suspectă şi o tăcere asurzitoare

Cristian Dide este preşedintele organizaţiei neguvernamentale „Evoluţie în instituţie”, asociaţie cu scopul declarat de monitorizare a instituţiilor publice în privinţa transparenţei decizionale, a modului de cheltuire a banului public şi a calităţii serviciilor furnizate cetăţenilor. El a fost reţinut pe 22 noiembrie de porcurorii DIICOT Iaşi în urma unor percheziţii domiciliare făcute în Bucureşti, Ilfov şi Călăraşi. Dide a fost acuzat că a procurat cannabis din România şi din străinătate, pe care le-a distribuit prin intermediul unor societăţi de curierat. Două colete cu cannabis au fost trimise şi pe adresa DIICOT. „Nu a fost vorba de nimic altceva decât de o acţiune de protest, dar procurorii au concluzionat că este trafic de droguri. Coletele conţineau produse cumpărate absolut legal, conţinând THC (tetrahidrocannabiol, substanţa cu efect psihogen din cânepă, n.r.) în limitele stabilite de normele europene. Legislaţia românească este rămasă mult în urmă în această privinţă şi tocmai acesta era şi mesajul: ai voie să cumperi, dar nu ai voie să deţii”, a explicat o reprezentantă a asociaţiei conduse de Dide.

Prevenirea şi combaterea traficului ilicit de droguri sunt reglementate în România de Legea 143/2000. Conform acesteia, cannabisul este considerat un drog de risc, iar substanţa extrasă din cânepă, THC, este considerată drog de mare risc. Orice operaţiune făcută cu droguri de risc, nu doar vânzarea sau oferirea spre consum, ci şi transportul sau simpla deţinere se pedepsesc cu închisoarea între 2 şi 7 ani. Introducerea în ţară, inclusiv prin intermediul unor trimiteri poştale, a drogurilor de risc se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 10 ani. Legea nu tratează diferit produsele conţinând diverse substanţe cu efect psihogen în funcţie de concentraţie sau utilizare. „La nivel Uniunii Europene sunt permise produsele conţinând THC în proporţie de 0,2% şi există o recomandare de creştere a acestui prag până la 0,3%. Sunt niveluri la care nu se poate vorbi de obţinerea unor efecte psihotrope. Elveţia permite chiar concentraţii de până la 1% în cazul cannabisului medicinal. Şi când e vorba de consumul de alcool la volan, sunt stabilite anumite trepte în privinţa tratamentului juridic. Judecătorii au mers pe calea strict legală. Nu a contat că Dide s-a autodenunţat, nu a contat că a trimis coletele la DIICOT, deci nu putea fi vorba în niciun fel de trafic sau altceva de genul ăsta”, au spus reprezentanţii „Evoluţie în instituţie”.

Fapta comisă de Dide, respectiv expedierea unor colete conţinând cannabis a corespuns practic definiţiei traficului de droguri prevăzută de articolul 2 din Legea 143/2000. Cum traficul de droguri este una dintre infracţiunile pentru care Codul de Procedură Penală prevede arestul preventiv, magistraţii Tribunalului au aprobat fără să clipească propunerea de arestare preventivă a lui Dide, formulată de procurorii DIICOT. Contestaţia înaintată de activist a fost respinsă ca nefondată de Curtea de Apel, Dide urmând să rămână în arest până pe 22 decembrie.

De altfel, instanţele ieşene tratează cu severitate acuzaţiile de trafic de droguri. În februarie, un ieşean a fost condamnat la 1 an şi 10 zile de închisoare pentru deţinere ilegală de droguri pentru consum propriu după ce la percheziţia domiciliară fusese descoperit un fragment de 0,2 grame dintr-un comprimat de ecstasy, dar procurorii au menţionat în rechizitoriu şi deţinerea a 7 comprimate de clonazepam, un calmant obişnuit. Un alt ieşean, angajat al Salubris, a fost condamnat de Tribunal la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare după ce a fost prins încercând să vândă la talcioc 18 cutii cu morfină injectabilă pe care, conform declaraţiei sale, o găsise la tomberonul de gunoi. Sentinţa i-a fost îndulcită de Curtea de Apel, care l-a condamnat doar cu suspendare. Lipsa unei reţete care să justifice deţinerea medicamentelor a fost suficientă pentru ca încadrarea faptei în categoria traficului de droguri să fie aprobată de judecători.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ascensiunea Dreptei. Liberali, iliberali, populişti (I)

Alexandru LĂZESCU

Ascensiunea Dreptei. Liberali, iliberali, populişti (I)

Chiar şi în această perioadă de criză economică severă valorile culturale vor ocupa un rol tot mai proeminent în disputele politice şi electorale din spaţiul occidental.

opinii

Aisbergul cunoaşterii umane şi mecanismele istoriei

Nichita DANILOV

Aisbergul cunoaşterii umane şi mecanismele istoriei

Da, istoria o scriu învingătorii, dar o scriu şi istoricii. Uneori chiar şi poeţii. Şi când spun aceasta, gândul îmi zboară la Homer. Poate că nici aheii, nici troienii nu a fost atât de viteji pe câmpul de luptă cum apar în scrierile sale. Homer a prezentat faptele prin prisma sa poetică. De aici şi toată grandoarea şi măreţia ce sfidează veacurile.

Despre competitivitatea digitală a României

Ciprian IFTIMOAEI

Despre competitivitatea digitală a României

Ţara noastră rămâne în urmă pentru mai mulţi indicatori din categoria „capitalul uman”, având un nivel foarte scăzut de competenţe digitale de bază în comparaţie cu media UE. În ceea ce priveşte aspectele pozitive menţionate în Raportul DESI faţă de România se remarcă poziţiile înalte privind proporţia de femei specialişti în TIC la angajare (locul 2) şi absolvenţi TIC (locul 4) în UE-27.

Porumbeii şi planeta

Michael ASTNER

Porumbeii şi planeta

Mă duc la cumpărături. Ajuns la intersecţia Lidl - Policlinica Galata, văd o femeie mai în vârstă care tocmai se pregătea să hrănească... porumbeii. Care porumbei, zeci, poate chiar sute (s-a format un stol uriaş în zonă, stol ce acum câţiva ani nu exista), evident că au început să coboare şi să se adune pe terenul viran dintre trotuar şi gardul Policlinicii. 

pulspulspuls

Încă o poză care face cât o mie de cuvinte, de astă dată de la USR Iaşi

Încă o poză care face cât o mie de cuvinte, de astă dată de la USR Iaşi

Iată o poză care face cât o mie de cuvinte, stimaţi telespecatori şi veţi vedea imediat de ce. Avem aici o desfăşurare de forţe a echipei USR cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale, prilej după cum ştim de defilare pentru public cu armată, avioane şi tromboane, dar, în acelaşi timp, este şi un prilej pentru partide ca să-şi arate muşchii. 

Caricatura zilei

Motorul Iubi

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.