anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 25.06.2022

Cazul istoricului Sorin Iftimi: Putem face vaccinul când suntem infectaţi? Dar răciţi? Ce riscăm?

GALERIE
sorin iftimi
 • sorin iftimi
- +

Pornind de la cazul de mai sus, când cel în cauză s-a vaccinat după ce s-a infectat şi se simţea rău, „Ziarul de Iaşi” a stat de vorbă cu specialişti pentru a afla detalii despre astfel de situaţii în care, în mod sigur, au fost şi probabil vor mai fi mulţi alţii

Moartea regretatului istoric Sorin Iftimi scoate în evidenţă , în continuare, drama pandemiei pe care o parcurgem. O dramă dublată de indecizia unui intelectual de marcă în privinţa vaccinării COVID-19, sau mai bine zis a întârzierii hotărârii de a se imuniza prin vaccin. Medicii infecţionişti spun, la unison, că vaccinul te salvează cel puţin de calvarul măştii de oxigen de la ATI, în proporţie de 99%. Regretatul istoric Sorin Iftimi a făcut vaccinul doar atunci când a simţit „o răceală ciudată”. Nu ştim de ce atât de târziu a luat această decizie. Medicii spun însă că l-a făcut prea târziu pentru a-l mai proteja. Totodată, tot medicii specialişti nu recomandă ca vaccinul să fie făcut când există simptome de COVID-19.

Când să amânăm vaccinarea anti-Covid?

“Aşa cum ştim, indiferent dacă avem o problemă acută, indiferent dacă este vorba despre o răceală sau dacă este vorba despre o infecţie urinară sau dacă este vorba despre un terasament digestiv, indiferent despre ce vorbim, în aceste cazuri, categoric nu trebuie să ne vaccinăm. Asta este clar, indiferent de vaccin. În momentul în care avem un moment de disconfort al stării de sănătate, nu ne vaccinăm!”, a spus prof.dr. Carmen Dorobăţ, medic primar infecţionist la Spitalul de Boli Infecţioase “Sfânta Parascheva“ din Iaşi, adăugând că în aceste cazuri trebuie să amânăm vaccinarea. Medicul a adăugat că nu este recomandat neapărat să facem un test antigen înainte de vaccinare, dar, dacă există un disconfort din punct de vedere al sănătăţii, trebuie să mergem mai întâi la medicul de famlie, care, în urma consultului, ia o decizie şi face o recomandare pacientului. “Ceea ce se poate întâmpla este să fim în perioada de incubaţie a unei infecţiei cu SARS COV 2 şi noi să ne vaccinăm, în condiţiile în care, subliniez, noi nu avem niciun simptom. Dacă avem vreun simptom, nu ne vaccinăm atunci! Dacă ne vaccinăm în acel moment, organismul va fi nevoit să răspundă cu anticorpi, spre apărare, atât din partea virusului, în organism, dar şi din punctul de vedere al vaccinului, evident. Am putea să avem, în acest caz, nişte reacţii zgomotoase din punct de vedere al cortegiului imflamator, iar aici mă refer la reacţii precum dureri musculare, febră, frison“, a adăugat Carmen Dorobăţ.

Recomandările oficiale

Potrivit Ministerului Sănătăţii, este recomandată vaccinarea şi pentru persoanele care au fost deja infectate cu SARS-CoV-2, deoarece nu a fost stabilită durata imunităţii dobândite în urma bolii, aceasta putând varia de la o persoană la alta. Pentru persoanele care s-au infectat înainte de prima doză a vaccinului, specialiştii precizează că aceasta poate fi administrată la cel puţin 14 zile de la finalizarea izolării pentru pacienţii asimptomatici sau 14 zile de la dispariţia simptomelor, pentru cei simptomatici.

Pentru persoanele care s-au infectat după prima doză de vaccin, specialiştii recomandă continuarea schemei cu cea de-a doua doză, fără reluarea primei doze, la cel puţin 14 zile de la finalizarea izolării pentru pacienţii asimptomatici, sau 14 zile de la dispariţia simptomelor, pentru cei simptomatici. Persoanelor care au primit tratament pentru COVID-19 cu anticorpi monoclonali (ex: Anakinra, Tocilizumab) sau plasmă convalescentă le este recomandat să aştepte 90 de zile până la administrarea vaccinului, din cauză că tratamentele menţionate pot reduce eficacitatea acestuia. Atenţie, însă: Ministerul Sănătăţii recomandă ca persoanele confirmate pozitiv cu SARS-CoV-2, cu sau fără simptome, să nu se vaccineze până nu trece perioada de timp precizată mai sus, în funcţie de situaţie.

Revenind la cazul istoricului Sorin Iftimi, acesta fie nu a ştiut de acestă ultimă recomandare a MS, ceea ce arată încă o dată slaba comunicare a oficialităţilor către populaţie, fie nu a crezut în efectele medicale ale vaccinului, ci eventual doar în cele legale. Căci, un lucru este cert în cazul său: a făcut prea târziu vaccinul. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton.

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.