Cazul plagiatului de la Cuza: Ai impresia că toți universitarii sunt niște impostori
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 27.02.2021

Cazul plagiatului de la Cuza: Ai impresia că toți universitarii sunt niște impostori

GALERIE
plagiat, cuza, iasi
  • plagiat, cuza, iasi
- +
Cazul “profei” acuzată că ar fi plagiat teza de doctorat are implicații profunde și mă nemulțumește modul în care au reacționat factorii de decizie implicați în această chestiune.Sunt cadru universitar cu multă experiență și mi-am susținut doctoratul la Universitatea Cuza, Facultatea de Litere, sub îndrumarea distinsului și regretatului profesor Dumitru Ieremia, iar tot acest scandal mă afectează direct, fiind vorba de renumele acestei universități.
       O lucrare de doctorat presupune mai multe etape în care îndrumătorul are un rol decisiv: de la stabilirea temei, partea teoretică, cercetarea propriuzisă și până la redactare. În toate aceste etape există discuții îndelungate cu îndrumătorul, uneori în contradictoriu pentru  găsirea unui numitor comun sau a unei soluții de compromis, iar apoi urmează redactarea propriuzisă a tezei, unde și acolo mai pot exista controverse privitoare la formulare. Cu alte cuvinte, îndrumătorul știe exact ce și cum ai făcut. Dacă însă profesorul îndrumător acceptă o teză “de sertar”, adică prezentată în formă finală, fără să parcurgă pașii amintiți mai sus, există o mare responsabilitate, care la un moment dat trebuie asumată.
 
 
           În al doilea rând, răspunsul dat de decanul Facultății de Litere, față de care am o stimă deosebită, este imatur. Cred că ar trebui elucidat cât mai repede cu putință acest caz. Nu este nevoie de nici un ban, că doar nu trimitem o delegație în America cu poștalionul, ca în evul mediu, din teza cu pricina, ci este suficientă o solicitare scrisă, adresată sitului respectiv de a trimite dovezile, dacă ele există cu adevărat și comparate de colegii de la catedră. Nu cred că trebuie făcute nu știu ce comisii, eventual pe la minister, că am văzut în cazul Ponta cum s-a rezolvat.
 
Dacă vrei să îngopi un caz, creează o comisie!
 
La urma urmei este în primul rând interesul nostru să aflăm dacă este plagiat sau nu, pentru că titlul de doctor a fost dat de noi, nu al americanilor sau al profesorului “furat” și să apărăm renumele universității, greu încercat în acest moment. Dacă citești comentariile pe internet ai impresia că toți universitarii sunt niște impostori și toate titlurile de doctor s-au luat prin plagiate, iar noi știm foarte bine câtă muncă și sacrificiu implică o teză de doctorat, iar în caz contrar să se suporte consecințele. Când era în vogă plagiatul lui Ponat am auzit o afirmație șocantă pentru mine. Întrebat cineva ce este acela un plagiat, acesta răspunde: păi, adică a furat o carte, la care celălat uimit răspunde: cum? Atâta scandal c-a furat o carte și alții care au furat fabrici, trenuri, sute de hectare, n-au pățit nimic! (dar în cazul nostru cariera se construiește pe “o carte”)
 
Conf. Dr. Magdalena Leca

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Volei, handbal, rugby

Nicolae GRECU

Volei, handbal, rugby

Dacă ar fi de ales trei jocuri sportive pentru a le sprijini, tradiţia  ar obliga guvernanţii să se opreasă la cele trei.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (III)

Eugen MUNTEANU

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (III)

În episodul de faţă sunt menţionate numele tuturor cercetătorilor care au contribuit la finalizarea proiectului.

Însemnări pentru predica de mâine

pr. Constantin STURZU

Însemnări pentru predica de mâine

Pilda întoarcerii fiului risipitor este considerată de scriitorul Charles Dickens cel "mai măreţ pasaj din literatura universală". Nu cred că este inimă care să nu vibreze la citirea ei. 

Forma oraşului

arh. Ionel OANCEA

Forma oraşului

O ştire surprinzătoare, învelită în trecut, revelatoare pentru ieşeni, vine tocmai de la începutul secolului nouăsprezece. Oraşul avea pe atunci aproximativ zece mii de suflete în structură cosmopolită, cum stă bine unei capitale de ţară, moldoveni, evrei, greci, armeni, albanezi, ruşi şi mulţi alţii în procente mai mici. 

pulspulspuls

Aventurile lui Peni Hill la un ziar din capitală

Aventurile lui Peni Hill la un ziar din capitală

S-a dus Peni Hill deunăzi şi a dat interviu la un ziar din capitală, ca să mai scoată capul în lume după problemele cu justiţia. 

Caricatura zilei

Bloc lângă vilă

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.