Cazul profesoarei din Vaslui care a obținut toate gradele didactice și a predat 14 ani în baza unei diplome false

miercuri, 05 iunie 2024, 10:42
2 MIN
 Cazul profesoarei din Vaslui care a obținut toate gradele didactice și a predat 14 ani în baza unei diplome false

O absolventă de liceu a predat timp de 18 ani ca suplinitor necalificat, iar apoi alți 14 ani a predat ca titular la limba română, deși nu avea studii superioare, arată o anchetă a Parchetului Judecătoriei Vaslui. Până și media aritmetică de pe diplomă era greșită! Universitatea din Suceava le-a spus procurorilor că femeia nu a absolvit niciodată acolo.

Diploma în baza căreia a obținut titularizarea în învățământ în anul 2009 era falsă, a stabilit un expert criminalist. Datele din document aparțin altor două profesoare.

Acte false

La percheziții, polițiștii au găsit mai multe acte care indicau că profesoara a absolvit și Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu, dar și o Facultate de Drept la un institut privat din Botoșani. Anchetatorii spun că și acestea erau false.

Profesoara inculpată este viceprimar în comuna unde a predat timp de peste 30 de ani și soția unui director din cadrul Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare.

Citiți și: Ce se întâmplă cu școlile din „Valul Renovării”? Primăria: decizia de relocare a cursurilor o vor lua directorii și ISJ

La jumătatea lunii ianuarie 2024, polițiștii din Vaslui au anunțat reținerea unei profesoare de limba română de la un liceu dintr-un sat din nordul județului. Acuzația, care a stupefiat comunitatea, a fost aceea că a predat ani la rând elevilor și a reușit să obțină toate gradele didactice în baza unei diplome de licență false. Dar nu a fost clar câți ani.

Lucra în educație de 30 de ani

Profesoara acuzată, Lenuța Damian, lucra în învățământ de peste 30 de ani și era cunoscută ca fiind un cadru didactic dedicat profesiei, iar elevii ei aveau rezultate școlare bune la examene și concursuri, potrivit informațiilor culese de HotNews.ro din mediul profesoral al județului.

Căsătorită cu directorul Agenției Naționale de Îmbunătăți Funciare Vaslui, Sandu Damian, Lenuța Damian era percepută drept un avertizor de integritate. Adesea semnala situații de abuz sau încălcări ale legii ce se petreceau în comunitatea sa.

În 2020, Lenuța Damian a candidat pe listele PNL pentru un post de consilier local în comuna Codăești. Astfel, a ajuns aleasă viceprimar al comunei.

Vezi mai multe detalii pe hotnews.ro

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii