anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 14.08.2022

Cazul Şercan - Şapte organizaţii europene şi internaţionale îngrijorate de întârzierea investigaţiilor privind publicarea fotografiilor furate ale jurnalistei

GALERIE
sercan_0
 • sercan_0
- +

Şapte organizatii europene şi internaţionale, care apară libertatea presei, transmit o nouă scrisoare către autorităţile române pentru a-şi împărtăşi îngrijorarea profundă cu privire la întârzierea investigaţiilor privind publicarea fotografiilor furate ale jurnalistei Emilia Şercan şi presupusa scurgere a unor elemente cheie ale anchetei în această infracţiune.

Scrisoarea este semnată de Reporteri fără Frontiere (RSF), ActiveWatch, Article 19 Europe, Federaţia Europeană a Jurnaliştilor (EFJ), OBC Transeuropa (OBCT), European Centre for Press and Media, Freedom (ECPMF), Committee to Protect Journalists (CPJ) şi a fost transmisă autorităţilor române în aprilie. 

„Deşi se aplică principiul confidenţialităţii anchetei, autorităţile par să fi eşuat - conform informaţiilor disponibile - să facă progrese semnificative la patru luni după ce Emilia Şercan a devenit ţinta hărţuirii şi a unei campanii de defăimare prin publicarea fotografiilor sale private şi a presupusa scurgere de elemente-cheie ale urmăririi penale în materie amplificând expunerea pozelor sale private”, arată Reporteri fără Frontiere într-un comunicat.

Mai mult, nici răspunsul Ministerului de Interne la scrisoarea deschisă sus-menţionată, nici răspunsul statului la alerta publicată pe platforma Consiliului Europei pentru promovarea protejării jurnalismului şi siguranţei jurnaliştilor nu au abordat preocupările legitime ale organizaţiilor noastre cu privire la progresul anchetei.

Prin urmare, organizaţiile constată că autorităţile nu au ca prioritate această investigaţie şi nici nu îi alocă resurse suficiente.

Conform Reporteri fără Frontieră, informaţiile nou adăugate la dosar indică o posibilă implicare a poliţiei în presupusa scurgere de informaţii, întrucât în ​​mass-media a apărut o captură de ecran pe care Emilia Şercan o furnizase poliţiştilor alături de pozele sale personale. Se pare că înainte de scurgere, doar poliţia - în afară de jurnalistă - avea acces la captură de ecran.

Această ultimă ipoteză este susţinută de un recent raport de expertiză independent care concluzionează că orice supraveghere a dispozitivelor reclamantului este puţin probabilă.

„Este cu atât mai importantă urmărirea penală a acestor infracţiuni cu cât vizează în mod specific o jurnalistă care a fost ameninţată pentru investigaţiile sale privind practicarea plagiatului de către şefii celor mai înalte instituţii ale statului, inclusiv ai instituţiilor militare de învăţământ”.

Organizaţiile semnatare spun că „este de maximă importanţă ca ancheta atât cu privire la ameninţările care au vizat-o pe Emilia Şercan, cât şi la presupusa scurgere a pozelor ei furate din cadrul urmăririi penale să se desfăşoare în deplină independenţă şi să se încheie cu succes cât mai curând posibil”.

După cum a afirmat vicepreşedintele Comisiei Europene Vera Jourova în răspunsul ei la scrisoarea deschisă a deputaţilor în Parlamentul European cu privire la cazul Emilia Şercan, „Comisia solicită statelor membre să investigheze şi să urmărească penal toate faptele penale comise împotriva jurnaliştilor, fie online, fie offline, într-o manieră imparţială, independentă, eficientă, transparentă şi în timp util (...) şi (să) să utilizeze pe deplin legislaţia naţională şi europeană existentă, pentru a se asigura că drepturile fundamentale sunt protejate şi că justiţia este pronunţată rapid în cazuri particulare şi pentru a preveni apariţia unei „culturi” a impunităţii în ceea ce priveşte atacurile împotriva jurnaliştilor”.

În cele din urmă, autorităţile au dat dovadă de transparenţă în cazul dosarului Emiliei Şercan, care este în interesul libertăţii presei din România care recent a înregistrat un număr în creştere de ameninţări la adresa jurnaliştilor ceea ce a clasat România pe locul 56 în Indexul mondial al libertăţii presei realizat de RSF.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pohtiţi la fotbal!

Nicolae GRECU

Pohtiţi la fotbal!

N-a fost nevoie de îndemnuri bombastice precum cele din titluri; românii reîncep să vină la fotbal pentru că au pentru cine.

opinii

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Știința economică modernă s-a desprins din ceea ce era cunoscut în mediul academic timpuriu drept filosofie morală. Acțiunile și comportamentele din sfera economică (de exemplu, comerțul, formarea prețurilor, rolul dobânzii în tranzacțiile comerciale, etc.) erau reglementate de Biserică vreme de secole întregi. 

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.