Cazul tânărului din Prigoreni ucis de caniculă: i s-ar putea întâmpla oricui? Ce spun medicii?

joi, 18 iulie 2024, 03:00
4 MIN
 Cazul tânărului din Prigoreni ucis de caniculă: i s-ar putea întâmpla oricui? Ce spun medicii?

Cazul tânărului de 32 de ani din Prigoreni, care a murit ieri seară din cauza hipertermiei, a zguduit nu doar comunitatea locală, ci și mii de ieșeni care sunt nevoiți să muncească în canicula de afară. Toți se întreabă ce șansă de supraviețuire ar fi avut într-o situație similară, și dacă orice persoană sănătoasă ar putea ajunge în aceeași situație. Medicii răspund afirmativ.

Un tânăr de 32 de ani, aparent sănătos fizic, având doar un ușor handicap psihic, a petrecut mai multe ore afară, în caniculă, pentru a munci. Deși este în vigoare codul roșu și fusese anunțat un val de căldură intensă și disconfort termic deosebit de accentuat, tânărul a ales să se expună la soare. A continuat să-și facă treburile fără grijă, fiind văzut chiar și seara la crâșma din sat. Abia alaltăseară i s-a făcut rău. Medicii susțin că au făcut tot posibilul, dar tânărul avea o temperatură corporală de 43,3 grade Celsius, ceea ce a făcut imposibilă salvarea sa.

Ultimele clipe ale băiatului, povestite de mamă

Mama tânărului decedat ne-a povestit ultimile clipe ale băiatului: „Dumitru nu bea, că lua niște pastile. Pe la ora 6 l-am scos afară, la răcoare. Am zis că așa doarme el, plus că eu ieri am dormit dusă, ca niciodată. După ce m-am trezit, m-am dus în grădină să aduc păpușoi; când vin înapoi el nu se simțea bine. Mamă, ce e cu aista! Dănuț, ia vino la mama. El mai mult cu mine a stat, de mic. I-am spus „Mamă, trebuie să vină vacile, mamă! Eu vorbeam cu el de parcă avea cinci ani, l-am corcolit deoarece era bolnav. Nu putea vorbi. „Mamă, eu mă culc”, a zis el. Dar să simțesc ceva, că e fierbinte, nu. Mai târziu, vin eu pe un fotoliu… eu dormeam pe un pat și el pe un pat. Dănuț, da’ ți-i rău, ia uită-te la mama! Îi dau o cană de chișleag, îi dau un pahar cu suc, îi dau un măr tăiet așa, a mâncat. Apoi am simțit pe picioare că e fierbinte și i-am zis să mergem la doctor. El a zis: nu merg, nu merg. Se temea de doctor. Am anunțat ambulanța, dar o vinit greu.. Pe la ce oră? Vinise vacile.. pe la un șapte.. toată tevatura asta a durat vreo jumătate de oră. I-am dat un Nurofen pentru temperatură.. I-am pus oțăt. Cei de la salvare au spus că l-au luat din parc.. Dar nu avem parc aici, unde este parc? L-au luat de pe canapea la mine. Mai am patru copii, el era al doilea”, a spus femeia.

Mama tânărului decdat din cauza căldurii

Angelica Hristea, manager al Serviciului de Ambulanță Iași, a declarat că apelul a venit la 20.05, iar la 20:13 echipajul de salvare a ajuns la caz și l-a găsit pe băiat inconștient. Acesta a fost intubat și ventilat mecanic și s-au aplicat metodele de răcire extrenă. Metode care, așa cum știm, nu au dat rezultate.

”S-a făcut tot ce se putea, dar starea lui era gravă”

„Hipertermia este gravă, poate duce la deces. Este afectarea cerebrală cu edem cerebral, afectare cardiacă cu tulburări de risc cardiace, afectare renală cu insuficiență renală. Urmează coma și tulburări de coagulare. Sângele se coagulează și în același timp are și sângerări. Orice temperatură peste 40 de grade poate duce la deces”, ne-a declarat  Diana Cimpoeșu, medic-șef UPU-SMURD Iași.

Medicii explică faptul că expunerea la factori de mediu, fie că ne referim la hipotermie sau hipertermie, deci temperaturi mici sau mari, afectează organismul. În special munca în condiții extreme poate suprasolicita organismul. De asemenea, deshidratarea poate crește coagulabilitatea sângelui, crescând riscul formării cheagurilor sau accidentelor vasculare hemoragice. Expunerea la temperaturi foarte mari nu ține cont de vârstă, dar este mai periculoasă pentru persoanele cu comorbidități. Totuși, medicii subliniază că și o persoană sănătoasă poate deceda din cauza temperaturilor extreme la care corpul uman nu se poate adapta.

„Avea temperatura de 43,3 a când a ajuns la noi și a stat în ambulanță cu aer condiționat, probabil acolo avea și mai mult, 44 sau 45. Nu s-a produs în câteva minute, ci s-a propus în câteva ore de expunere la soare. 43,3 grade este o temperatură cu puține șanse de supraviețuire, n-am mai văzut o astfel de temperatură. A făcut complicații, în primul rând coagulare intravasculară diseminată, dar și afectare cerebrală, cardiacă și renală. Toate organele erau foarte afectate. Noi am reușit să-l răcim sub 40 de grade, dar complicațiile erau foarte grave. Alcoolemia a arătat doar urme fine. Deci, nu a ieșit alcool în sânge. Vor fi repetate testele de către medicina legală, dar, pentru că noi l-am perfuzat, l-am tratat, probabil că nu va ieși nimic. Putea și consumul de alcool să fie un factor, pentru că și-a pierdut starea de conștiență”, a mai declarat Diana Cimpoeșu.

Citiți și:

Etichete: caldura, tanar, ucis

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii