Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Cazul Tesloianu: cum au intrat defibrilatoarele refolosite în spital şi de unde provin? Ipoteze luate în calcul la „Sf. Spiridon”

GALERIE
stimulator_and_Tesloianu
  • stimulator_and_Tesloianu
- +

Una dintre întrebările rămase fără răspuns în urma anchetei procurorilor în cazul stimulatoarelor cardiace reutilizate ţine de provenienţa dispozitivelor medicale. În ambele comunicate transmise presei, cât şi în unele informaţii care au apărut pe surse, din anchetă, în presa centrală, se vorbeşte despre faptul că acestea ar fi fost prelevate „de la cadavre” sau au fost obţinute din surse „cu provenienţă necunoscută”, conform procurorilor.

În dezvăluirile făcute de „Ziarul de Iaşi” cu privire la plângerea făcută de conducerea Spitalului „Sf. Spiridon” către Ministerul Sănătăţii, am consultat documente în care se vorbeşte despre identificarea unor dispozitive medicale „recuperate de la pacienţii decedaţi sau din donaţii”. Însă nici conducerea spitalului şi nici procurorii nu au intrat în detalii suplimentare cu privire la felul în care dispozitivele au intrat în posesia dr. Dan Tesloianu.

Cititi si: Cardiolog din laboratorul dr. Tesloianu: „Nu există niciun test ca să îți dai seama dacă un stimulator cardiac e nou sau folosit

Discutând cu mai multe surse, inclusiv cu medici de la unitatea ieşeană şi persoane din structura de conducere medicală, am reuşit să identificăm câteva posibile surse ale acestor dispozitive şi să excludem o parte dintre ipoteze. În primul rând, aproape sigur aceste stimulatoare sau defibrilatoare nu au provenit de la Institutul de Medicină Legală din Iaşi sau de la IML-urile din judeţele învecinate, aşa cum s-a speculat în presă. Medicii legişti cu care am discutat au explicat pentru „Ziarul de Iaşi” că la ei ajung doar cazurile unde moartea a fost suspectă sau violentă.

Dispozitivele de pe cadavre nu pot proveni din IML

Au fost doar câteva cazuri de persoane decedate cu astfel de dispozitive în ultimii zece ani la IML Iaşi, conform surselor noastre, iar stimulatoarele sau defibrilatoarele ar fi fost foarte greu să fie scoase din instituţie. La fel şi în cazul persoanelor care mor la domiciliu şi au implantate stimulatoare sau defibrilatoare: fiind cunoscute cu astfel de probleme, nu e necesară realizarea autopsiei în cazul lor şi nu mai sunt transportaţi la spital. Ei ajung doar la firmele de pompe funebre, dar procurorii nu au efectuat descinderi sau percheziţii la companii sau firme, pentru a bănui implicarea acestora pe o astfel de filieră.

Rămân cazurile persoanelor care se sting din viaţă la Spitalul „Sf. Spiridon”, chiar în Clinica de Cardiologie. „Acolo ar fi cel mai uşor”, au explicat sursele noastre din spital. „Pacientul rămâne nesupravegheat după pronunţarea decesului pentru o perioadă de timp şi ar putea fi prelevate acolo, pentru că nu există un sistem de verificare. Problema este, pur şi simplu, nu ar fi fost suficiente pentru ce numere se vehiculează”, a explicat sursa citată.

Donaţiile pot proveni pe o filieră internaţională sau pot fi unele dispozitive deja desigilate

O altă filieră naţională sau internaţională ar fi posibilă, explică sursele citate, pentru a putea obţine astfel de dispozitive. Sunt ţări care permit exportul unor astfel de dispozitive, cu menţiunea explicită că ele au fost utilizate deja, fiindcă sunt înlăturate de pe cadavre înainte de arderea lor, iar practica crematoriului nu este una răspândită în România.

Cititi si: Cabana cardiologilor din “dosarul Tesloianu”: un colţ de rai în Delta Moldovei construit fără autorizaţie

Însă companiile de dispozitive medicale au campanii periodice în care prezintă astfel de aparate în cadrul unor evenimente de profil sau chiar direct în cabinetele medicilor. Zecile de dispozitive care ajung să fie astfel studiate în vederea unor achiziţii ulterioare sunt desigilate şi nu pot fi implantate pacienţilor nici după o sterilizare. Astfel de donaţii ar fi responsabile pentru măcar o parte dintre implantările realizate în afara programului naţional de către dr. Dan Tesloianu.

„Este o practică de tip magazin de electronice, ca la bazar. Dispozitivele trec din mână în mână, sunt analizate, poate veni oricine să se uite la ele, dar cu timpul ele devin inutile. Ajung să fie donate către medici cardiologi: unii le ţin în birou să le prezinte pacienţilor, să înţeleagă cum arată, cum funcţionează”, au mai explicat sursele citate.

Colegiul Medicilor, legat la mâini de legislaţie: „aşteptăm plângeri din partea pacienţilor”

Colegiul Medicilor Iaşi nu poate să se autosesizeze în cazul medicului Dan Tesloianu pentru a deschide împotriva sa o acţiune disciplinară. Reprezentanţii instituţiei susţin că în acest moment nu există detalii concrete asupra cazurilor, însă situaţia s-ar putea schimba dacă pacienţii sau aparţinătorii ar depune reclamaţie. În cursul zilei de astăzi, 22 februarie, urmează să aibă loc o întâlnire a Biroului Executiv unde se va discuta despre acest subiect.

„Colegiul funcţionează în baza Legii 95 (n.red. privind exercitarea profesiei de medic) şi în baza statutului pe care îl avem. Este nevoie de îndeplinirea unor criterii, de exemplu dacă se face o sesizare, trebuie să pornească de la un pacient sau de la un împuternicit al pacientului. Dacă se face de la o persoană terţă, acea persoană ar trebui să aibă acordul persoanei în cauză. Dacă se face autosesizare ar trebui să cunoaştem detaliile cazurilor, adică să avem o minimă informare, că există un număr de pacienţi, cu nume şi prenume, cărora li s-a întâmplat ceva, noi nu facem investigaţii fără să cunoaştem toate evenimentele, este diferit. Noi şi procuratura funcţionăm după legislaţii diferite”, a explicat conf. dr. Liviu Oprea, preşedintele Colegiului Medicilor Iaşi.

Cititi si: Sociologul Ștefan Cojocaru, profesor doctor la UAIC: Cazul cardiologului ieșean Dan Tesloianu afectează încrederea în medici

Există, totuşi, o intenţie la nivel naţional pentru a se realiza o anchetă a Colegiului Medicilor din România. Prof. dr. Daniel Coriu, preşedintele forului, a precizat că dezvăluirile din presă cu privire la scandalul stimulatoarelor cardiace reutilizate de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iaşi sunt de neacceptat şi că vor exista simultan trei anchete: a procurorilor, a spitalului, precum şi o autosesizare a Colegiilor din Iaşi, Braşov şi Neamţ. „Deci Colegiul Medicilor din aceste judeţe se va sesiza, va declanşa o anchetă disciplinară şi după, la finalizarea acestei anchete, vom discuta, vom vedea ce sancţiuni, bineînţeles toate lucrurile se vor discuta pe probe”, declara zilele trecute prof. dr. Daniel Coriu.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri