VIDEO Cazuri similare, dreptate diferită: un șofer imobilizat de poliție în parcarea Lidl Iași, în timp ce un agent a fost lăsat să plece după ce a fost găsit în stare de ebrietate la volan

joi, 15 mai 2025, 02:30
4 MIN
 VIDEO Cazuri similare, dreptate diferită: un șofer imobilizat de poliție în parcarea Lidl Iași, în timp ce un agent a fost lăsat să plece după ce a fost găsit în stare de ebrietate la volan

Două cazuri, aparent similare, petrecute în Iași, ridică semne de întrebare privind aplicarea unitară a legii în situațiile în care conducătorii auto sunt surprinși băuți la volan, dar nu în mișcare. În timp ce un cetățean obișnuit a fost imobilizat prin forță și cercetat penal după ce a fost găsit cu motorul pornit într-o parcare, un ofițer de poliție, aflat într-o situație similară, a fost lăsat să plece fără consecințe penale imediate.

Detaliile celor două incidente reflectă diferențe semnificative în reacția autorităților și ridică întrebări cu privire la standardul de imparțialitate.

VIDEO: Imobilizarea șoferului băut de către politiști a fost filmată.

Intervenție în forță într-o parcare din Nicolina

Pe 12 mai 2025, în jurul orei 17.20, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Iași au fost sesizați prin numărul unic de urgență 112 cu privire la prezența unui bărbat aflat într-un autoturism cu motorul pornit, în parcarea unui hipermarket din cartierul Nicolina. Potrivit apelului, bărbatul părea fie în stare de ebrietate, fie ar fi putut avea o urgență medicală.

Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici

Echipajul de poliție ajuns la fața locului a constatat că în autoturism se afla un bărbat de 47 de ani, domiciliat în Iași.

„Acesta emana halenă alcoolică, însă a refuzat testarea cu aparatul alcooltest și prelevarea de mostre biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei”, a transmis Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Iași, într-un răspuns oficial pentru presă.

Bărbatul s-a baricadat în interiorul autovehiculului și a refuzat să deschidă portierele. Din acest motiv, agenții de poliție au spart unul dintre geamuri și l-au extras cu forța, ulterior imobilizându-l. La fața locului a fost solicitată și o ambulanță, însă șoferul a refuzat transportul la spital.

„În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice, iar cercetările sunt continuate”, au mai precizat reprezentanții IPJ Iași.

Surse din cadrul anchetei au precizat pentru „Ziarul de Iași” că bărbatul nu era parcat pe un loc marcat, ci pe una dintre căile de acces din parcare, fapt care i-ar fi conferit o poziție similară celei din trafic. De asemenea, imaginile video de pe camerele de supraveghere ale magazinului sunt analizate pentru a se stabili dacă bărbatul a condus prin traficul public înainte de a ajunge în parcare.

Caz similar: un polițist găsit într-o stare suspectă, lăsat fără sancțiuni vizibile

Un alt caz, cu o desfășurare aparent similară, a avut loc în noaptea de 2 octombrie 2017. Atunci, locatarii din zona Aleea Păcurari au sunat la 112 după ce au descoperit un autoturism staționat în mijlocul unei căi de acces, cu motorul pornit și luminile aprinse. La volan, dormea Cătălin Ilie Nistor, șeful Postului de Poliție Movileni, aflat într-o mașină aparținând Primăriei Movileni. Lângă ușa șoferului, martorii au observat o baltă de vomă.

La fața locului au ajuns polițiștii de la Secția 2 Gară, însă potrivit jurnaliștilor „Ziarului de Iași” prezenți la fața locului, ofițerul nu a fost testat vizibil cu etilotestul, iar în cele din urmă a fost lăsat să plece.

Ulterior, reprezentanții IPJ Iași au afirmat că polițistul ar fi fost testat, iar rezultatul a fost negativ. Cu toate acestea, potrivit relatărilor martorilor, șeful de post recunoscuse verbal că a consumat băuturi alcoolice: „Mă numesc Nistor Ilie Cătălin, eu sunt șeful de post de la Movileni. Mașina nu este a mea, este a Primăriei Movileni. Eu stau la blocul din apropiere, la G5. Am băut, recunosc. Faceți ce vreți cu mine. Te cunosc pe tine, și pe tine”, a declarat acesta polițiștilor, potrivit înregistrării realizate la acel moment de către jurnaliști.

Versiunea ulterioară prezentată de martori a fost că polițistului i s-ar fi făcut rău, iar șoferul instituției și primarul comunei Movileni l-ar fi transportat cu autoturismul instituției până în zona Păcurari. Acolo, susțin aceștia, bărbatul ar fi fost lăsat cu mașina pornită pentru a nu-i fi frig. „El a spus că îi este rău și că se descurcă singur. Așa că l-am lăsat cu motorul pornit și farurile aprinse, în mașina primăriei”, ne-au declarat atunci reprezentanții primăriei.

Primarul Mihai Plumbu a susținut o versiune asemănătoare, menționând că l-au luat pe polițist „la ocazie” pe drum spre Iași și că acesta s-a simțit rău pe parcursul călătoriei. A fost lăsat, conform spuselor acestuia, „undeva aproape de locuința sa”.

Concluzii și semne de întrebare

Diferențele de tratament dintre cele două cazuri sunt evidente și au stârnit numeroase reacții în rândul opiniei publice. În primul caz, polițiștii au intervenit în forță, au spart geamul autovehiculului, iar șoferul a fost pus sub acuzație penală pentru refuzul prelevării probelor biologice. În al doilea caz, în care era implicat un ofițer de poliție, deși existau indicii clare de consum de alcool și comportament incompatibil cu statutul unui agent al legii, reacția a fost una mult mai blândă, cu acoperiri ulterioare oferite prin mărturii contradictorii.

Aplicarea legii ar trebui să fie uniformă, indiferent de funcția sau statutul persoanei în cauză. Altfel, suspiciunile de dublă măsură și de mușamalizare vor continua să submineze încrederea cetățenilor în instituțiile statului.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii