CDR 2000 s-a mai largit putin

marți, 19 septembrie 2000, 23:00
3 MIN
 CDR 2000 s-a mai largit putin

Cele cinci partide din CDR 2000 au semnat, marti, protocolul de asociere cu sase formatiuni civice, din care doar Solidaritatea Universitara a fost membru fondator al CDR, reprezentantii AFDPR, UMRL, Asociatiei 21 decembrie 1989 si Miscarii Romania Viitoare, membre fondatoare ale CDR, precum si ai FORS fiind absenti.
Formatiunile civice care au semnat protocolul de asociere sint: Asociatia Conventiei Democrate a Inginerilor (ACDI), Asociatia Nationala a Femeilor cu Diploma Unviersitara din Romania (ANFDUR), Asociatia Nationala a Proprietarilor de Pamint si Actionarilor din Agricultura – Propact, Conventia Medicilor Democrati din Romania, Federatia Romana a Fostilor Detinuti Politici si Luptatori Anticomunisti (FRFDPLA) si Solidaritatea Universitara.
Liderii PNTCD si UFD, Ion Diaconescu si Varujan Vosganian, au explicat absenta celorlalte formatiuni civice prin faptul ca este necesara o decizie a forurilor lor de conducere privind aderarea la alianta. "Exista conditionari procedurale care le-au impiedicat sa fie alaturi de noi, dar le consideram partenere in lupta electorala", a spus liderul UFD.
Surse din CDR 2000 au aratat, insa, ca UMRL, Asociatia Romania Viitoare si Asociatia 21 Decembrie au fost nemultumite ca nu au fost anuntate luni de aminarea semnarii protocolului de asociere pentru a doua zi, aminare cauzata de unele divergente asupra unor texte.
Varujan Vosganian a precizat ca forul de conducere al AFDPR se va intruni in curind si va decide daca asociatia se va alatura CDR 2000 si a aratat ca senatorul Ticu Dumitrescu "este binevenit" si are un loc eligibil asigurat pe listele electorale. Liderul UFD a spus ca presedintele AFDPR reprezinta "un caz punctual", datorita experientei sale parlamentare si faptului ca este autorul unei legi importante, intrucit nici unul din candidatii formatiunilor civice nu au primit un loc eligibil pe listele parlamentare.
De altfel, Varujan Vosganian a subliniat ca asocierea partidelor politice cu formatiunile civice "nu a fost conditionata" de negocierea pozitiei pe listele electorale si a salutat "probitatea" asociatiilor civice, aratind ca singura conditionare a fost legata de principiile de asociere.
Presedintele PNTCD a apreciat ca semnatarii protocolului au in comun "comunicarea de idei", care este un liant mult mai puternic ca listele electorale.
Presedintele ANCD, Victor Ciorbea, si-a manifestat speranta ca celelalte organizatii civice fondatoare ale CDR se vor alatura CDR 2000.
In ceea ce priveste Alianta Civica (AC), Varujan Vosganian a declarat ca "este posibil" ca aceasta sa se implice mai mult in campania prezidentiala si a apreciat ca este de dorit acest tip de alaturare a AC la CDR 2000. Ion Diaconescu a precizat ca AC a declarat ca, pentru o perioada de timp, nu vrea sa devina activa politic, dar considera ca AC este "foarte apropiata" de CDR 2000, aceasta alianta avind sprijinul moral al Aliantei.
Ion Diaconescu a precizat ca asocierea cu grupurile civice are "un caracter elastic" si ca asociatiile care nu au semnat inca protocolul o pot face ulterior.
Semnarea protocolului a fost aminata cu aproape o ora, fiind invocate aspecte procedurale, dar surse din PNTCD au precizat ca motivul real a fost ca liderii CDR 2000 au urmarit la televizor evolutiei echipei nationale de gimnastica care a cistigat medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Sidney.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii