anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 05.10.2022

CE a distribuit 24 mil. euro pentru sprijinirea şomerilor din mai multe ţări, inclusiv România

GALERIE
someri
 • someri
- +

 

Comisia Europeană (CE) a plătit 24,2 milioane euro de la Fondul european de ajustare la globalizare către mai multe ţări, printre care şi România, în sprijinul a peste 5.000 de persoane rămase fără loc de muncă în ruma concedierilor, printre care se numără şi foştii angajaţi Nokia de la Cluj.

Cele 24,2 milioane euro au fost distribuite către Austria, Danemarca, Finlanda, Italia, România, Spania şi Suedia, pentru a ajuta 5.271 de persoane să se reîncadreze în câmpul muncii, în urma concedierilor care au apărut în mai multe sectoare ale economiei, printre care cel auto, al telefoanelor mobile, al produselor metalice, echipamentelor electronice şi activităţilor sociale, potrivit unui comunicat transmis vineri de CE.

Astfel, 8,2 milioane euro sunt destinaţi sprijinirii a 2.416 de foşti angajaţi Nokia, dintre care 1.416 în România şi 1.000 în Finlanda. Aceştia şi-au pierdut locurile de muncă în urma transferului liniilor de asamblare de telefoane mobile în ţări asiatice.

Suma care revine României este de 2,9 milioane euro, potrivit propunerilor înaintate de Comisie în luna octombrie a anului trecut. Ajutorul financiar alocat Finlandei este în valoare de 5,3 milioane euro.

Costul total al programului de sprijinire a foştilor angajaţi Nokia din România este de 4,5 milioane euro, din care 2,9 milioane euro de la Fondul european de ajustare la globalizare, potrivit informaţiilor prezentate în octombrie de CE.

Programul presupune sprijinirea foştilor angajaţi Nokia prin informare, consiliere şi orientare profesională, formare în vederea certificării, promovarea spiritului antreprenorial şi asistenţă financiară pentru înfiinţarea unei întreprinderi, îndrumare şi sprijin după angajare, precum şiprin mai multe tipuri de alocaţii, precum alocaţii pentru căutarea unui loc de muncă, alocaţii pentru transport şi pentru stagiu.

Suedia a primit 5,4 milioane euro pentru sprijinirea a 1.350 de foşti angajaţi ai producătorului auto Saab.

În Austria, Comisia a alocat 5,2 milioane euro pentru măsuri în sprijinul a 350 de foşti lucrători în sectorul serviciilor sociale mobile pentru persoane cu handicap.

Italiei îi revin 2,6 milioane euro în ajutorul a 502 de muncitori concediaţi de zece companii implicate în producţia de motociclete şi mopede, piese de schimb şi componente.

Un număr de 616 muncitori din Danemarca vor beneficia în urma unei alocaţii de 1,3 milioane euro de la UE, după ce au fost concediaţi de producătorul de circuite imprimate Flextronics.

În Spania, Comisia va distribui 1,2 milioane euro în sprijinul a 500 de lucrători concediaţi de mai mulţi producători de prefabricate din metal.

Mediafax

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O reformă care nu se va face (II)

Cătălin ONOFREI

O reformă care nu se va face (II)

Poveste cu doi înecaţi.

opinii

Mahalaua digitală

Florin CÎNTIC

Mahalaua digitală

Deşi nu prea îmi pierd timpul cu comentariile sterile de pe social media, nu încetez să mă minunez de ticăloşia, prostia delirantă şi reaua credinţă care parazitează până la sufocare opiniile articulate, chiar dacă uneori provocatoare din bula mea, ale lui Dan Alexe, Sorin Ioniţă sau Mădălin Hodor. Când scriam acest text, în urmă cu foarte mulţi ani, credeam că se va atenua în timp cotcodăceala otrăvită a smintiţilor care intervin obraznic şi contondent pe internet. După cum vedem azi, maladia s-a agravat.

A plecat ministrul. Ce ne facem?

Ioan Alexandru TOFAN

A plecat ministrul. Ce ne facem?

Aşadar, o lege scurtă şi clară (150 de pagini sau chiar 120 este deja prea mult), generală şi fără elanuri civilizatoare, împreună cu o responsabilitate mare acordată celor care predau şi învaţă. Nu ştiu dacă este soluţia potrivită. Dar măcar ne putem gândi la ea, ca alternativă la începuturile care nu se mai termină ale reformelor din educaţie şi la legile care vor să fie săpate în piatră cu mina de la pix.

Despre copilărie (I)

Radu PĂRPĂUȚĂ

Despre copilărie (I)

Copilăria mea a coincis cu primii ani ai deschiderii „domniei” lui Ceauşescu, când se instaurase o efervescenţă în societatea românească. M-am gândit să povestesc despre perioada aceea, fiindcă este bine să nu uităm învăţămintele de atunci. 

pulspulspuls

Amantele dezvoltatorilor imobiliari din târg. Scurt ghid erotic pentru developeri

Amantele dezvoltatorilor imobiliari din târg. Scurt ghid erotic pentru developeri

Astăzi vom trece în revistă câte ceva din comportamentul hormonal de vârsta aproape septuagenară a unor dezvoltatori imobiliari din târgul nostru, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Scăpări de gaze #NordStream5

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.