Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Ce a făcut Arhiepiscopia cu peste 40 milioane lei în 2020? Şedinţă cu IPS Teofan în capul mesei

GALERIE
IPS Teogan
  • IPS Teogan
- +

Pe lângă bilanţul activităţilor de anul trecut, Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Iaşilor, care a avut loc în weekend, a stabilit şi un plan în cinci direcţii pentru anul în curs

În acest weekend a avut loc şedinţa anuală de lucru a Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Iaşilor, în cadrul căreia au fost discutate atât proiectele pentru anul 2021, dar şi rezultatele activităţilor din anul 2020. Şedinţa s-a desfăşurat pe 13 februarie, în Sala „Dr. Iustin Moisescuˮ a Centrului Eparhial Iaşi, cu binecuvântarea şi sub preşedinţia mitropolitului Teofan. Potrivit biroului de presă al Arhiepiscopiei Iaşilor, în cadrul şedinţei au fost examinate, evaluate şi apoi aprobate rapoartele de activitate pe anul trecut ale tuturor sectoarelor Centrului Eparhial.

Activităţile programate în 2021

În ceea ce priveşte activitatea pe noul an, conform reprezentanţilor biroului de presă a Arhiepiscopiei Iaşilor, se doreşte o intensificare a vieţii parohiale sau de mănăstire, cu continuarea activităţilor misionare, educative, filantropice sau culturale. Totodată, se doreşte şi acordarea unei importanţe „cuvenite” activităţilor economice menite să asigure suportul material pentru activităţile menţionate anterior. În această direcţie, au fost creionate şi cinci puncte importante în cadrul şedinţei. Astfel, se doreşte organizarea a 150 de întâlniri (Sfinte Liturghii misionare, pelerinaje, tabere, seminarii de formare, drumeţii, conferinţe, concursuri) care să cuprindă aproximativ 5.000 de tineri din Arhiepiscopia Iaşilor. Tot în acest an se doreşte demararea lucrărilor la Centrul Maternal „Sfânta Emilia”, dar şi demararea lucrărilor de consolidare, restaurare şi refuncţionalizare la Palatul „Mihail Sturdza”, clădire în care îşi desfăşoară activitatea Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi.

Pentru partea culturală şi educativă, se doreşte organizarea Simpozionului „Dumitru Stăniloae”, cu tema Ortodoxie şi Modernitate, şi a Colocviului Internaţional Studia Theologica Doctoralia, în perioada 10-14 mai 2021. De asemenea, în cadrul şedinţei s-a stabilit şi nevoia realizării de materiale video despre valoarea liturgică şi culturală a cimitirelor şi gropniţelor mănăstireşti.

Activităţile filantropice, educative şi culturale ale anului trecut

Anul trecut, conform biroului de presă al Arhiepiscopiei, în contextul pandemiei generate de virusul Sars-Cov-2, activitatea sectoarelor din Arhiepiscopia Iaşilor s-a axat în special pe proiecte prin intermediul cărora s-a oferit sprijin moral şi financiar celor în nevoie. Astfel, s-a lansat site-ul fiideajutor.ro, prin intermediul căruia s-au strâns donaţii în valoare de 279.762 de lei, din care o contribuţie semnificativă a fost cea a Mitropoliei Germaniei, Europei Centrale şi de Nord. La acestă sumă s-a adăugat şi contribuţia Centrului Eparhial, rezultând un total de 554.693 de lei, bani folosiţi în achiziţionarea de materiale sanitare şi de protecţie pentru personalul medical din spitalele judeţene eparhiale, achiziţie de aparatură medicală pentru aceste spitale, pachete cu alimente pentru persoanele care au solicitat sprijinul, precum şi mese calde pentru personalul medical de la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Iaşi.

La aceste activităţi se adaugă şi o serie de campanii de susţinere morală, precum campania „Fii de ajutor!”, prin intermediul parohiilor s-au oferit alimente în valoare de 590.405 de lei, hrană caldă în valoare de 346.334 de lei, servicii medicale de 198.256 de lei, aparatură medicală de 414.473 de lei şi cumpărături de primă necesitate de 15.000 de lei, numărul total de beneficiari fiind de peste 26.000 de persoane.

La acestea se adaugă şi activităţile organizate în fiecare an de parohii, mănăstiri sau schituri, fiind oferite servicii de cantină socală de aproximativ 10,9 milioane lei, fundaţiile şi ONG-urile Bisericii au oferit sprijin social de peste 29,9 milioane lei şi servicii medicale gratuite de 384.000 de lei. De asemenea, a fost oferit material lemnos pentru 243 de beneficiari, în valoare totală de 1.753.601 lei.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri