anunturi
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Ce a fost… a fost!

GALERIE
Dobre - aug. 2018
 • Dobre - aug. 2018
- +

Tare îmi e că în perioada ce urmează vor fi niște schimbări de proporții la nivel planetar. Par vorbe mari, dar nu sunt... De fapt, sunt lucruri care se observă cu ochiul liber, dar ca de obicei vedem doar efectele. Cauza producerii evenimentelor ne cam scapă...  Așadar, la nivel planetar avem trei evenimente în desfășurare: pandemia, schimbările climatice şi transformările sociale. Iar în centrul acestor evenimente se mai află încă omul, cu tot ceea ce reprezintă el, cu bune şi cu rele. În privința pandemiei nu sunt multe lucruri de spus față de cele deja ştiute. Despre schimbările climatice s-a tot vorbit în ultimii 30 de ani. Sunt evidente și nu putem face prea multe pentru că Protocolul de la Kyoto privind emisiile globale de dioxid de carbon nu a fost ratificat şi de cel mai mare poluator al globului, cu 40% din totalul emisiilor de gaze de seră. Aşa că, ce putem, facem! Dacă acum 50 de ani nu puteam vorbi de schimbări climatice evidente, de 20 de ani încoace și în special în ultimul deceniu „drama“ climatică se desfășoară aproape zilnic sub ochii noștri. Mai urmează ca după o zi de vară autentică să vină una de iarnă la fel de autentică, că-n rest le avem pe toate.

În plan social, ultimele evenimente la nivel mondial, indiferent de mesaj, spun unul și același lucru: așa nu se mai poate. Vechiul model economic, social, politic nu prea mai funcționează. Economic vorbind, cei 99% dintre locuitorii planetei muncesc pentru procentul de 1% de super-bogați care acumulează averi de basm. În plan social inegalitățile de tot felul fac ca jumătate dintre oamenii planetei să supraviețuiască de la o zi sau de la o oră la alta. Iar din prisma politicii cred că modelul bazat pe minciună, ipocrizie şi demagogie nu ar mai trebui să țină şi vreau să cred că oamenii vor deschide ochii până nu este prea târziu.

Ca un corolar, să admitem că au murit răpuși de Covid-19 şi comorbidități circa 1 milion de oameni pe tot globul, dacă ne luăm după statistici. Dar ce ați spune dacă ați afla că zilnic mor răpuși de foame aproximativ 30.000 de oameni? Probabil că această cifră definește precis actuala civilizație cu relele și cu bunele ei. Știu, sună dur mai ales că civilizația a făcut atâtea lucruri “minunate” cu ajutorul tehnologiei, nu-i așa?

Tocmai gândirea științifică şi tehnologia sunt cele care ne-au întunecat mințile. Nu mai gândim fiindcă avem pe net motoarele de căutare care ne dau soluții, nu mai acționăm pentru că suntem distanțați, cred că şi social şi fizic şi… aşteptăm să cadă “para mălăiață”. Lent dar sigur devenim nişte roboței limitați.

Iarăși ceea ce nu prea se înțelege este că natura se echilibrează singură. Iar ce nu este „natural“ este ejectat din sistem, mai devreme sau mai târziu. Sigur, oamenii pot face tot ce vor, pot să ignore legile nescrise ale naturii, dar în cele din urmă tot ea – natura (ecosistemele) – este cea care va avea ultimul cuvânt. Că vrem noi sau nu...

Cert este un lucru: nimic nu va mai fi cum a fost. Schimbările au început demult, iar acum doar le vedem şi simțim efectele! Ne mai rămâne să ne rugăm şi să cerem Bunului Dumnezeu să ne dea “mintea românului cea de pe urmă”.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spaima Constituţiei

Cătălin ONOFREI

Spaima Constituţiei

Asta-i pohta ce-au pohtit?

opinii

Omnia Vincit Amor

Florin CÎNTIC

Omnia Vincit Amor

Ca cercetător care a lucrat pe arhiva Mircea Eliade existentă la Colecţiile Speciale ale bibliotecii Regenstein a Universităţii din Chicago, mă întreb în fiecare an, pe 22 aprilie, ce mai rămâne din amintirea marelui istoric al religiilor azi, când discursul demolator este atât de hotărât cu predecesorii „incorecţi politic”. Însă, oricât de înverşunaţi ar fi detractorii lui, un singur lucru nu i-l pot lua: iubirea pe care i-a purtat-o Christinel.

Dorul şi amintirea de-a pururi

Grigore ILISEI

Dorul şi amintirea de-a pururi

În acest Floral 2022, în ziua de 18, cu 80 de ani în urmă, a venit pe lume în Bălăbăneşti, judeţul Covurlui, Ecaterina Şerbu, din 22 noiembrie 1965 Ecaterina Ilisei. S-a petrecut acea naştere de prunc în locul cu pricina, pentru că aici, în aşezarea dintre dealuri şi văi ameţitoare, îi duseseră soarta şi misia pe Constantin Şerbu, subofiţer de jandarmi şi şef de post, şi pe soţia lui Aneta, născută Moldoveanu, din părţile Constanţei, părinţii Ecaterinei. 

Enescu în presa română (I)

Alex VASILIU

Enescu în presa română (I)

Selecţii din interviurile acordate în România de George Enescu au fost publicate sporadic de-a lungul timpului, însă muzicologul şi compozitorul Laura Manolache a avut iniţiativa ordonării cronologice în două volume a unui număr impresionant de răspunsuri la întrebările jurnaliştilor. 

pulspulspuls

Iacătă-l la interval pe conţilierul premarelui Mihai Chirica, cu o postare de zile mari

Iacătă-l la interval pe conţilierul premarelui Mihai Chirica, cu o postare de zile mari

La sfârşitul săptămânii trecute, mai precis vineri, spre seară, consilierul de taină al primarului Chirica, inegalabilul Radu Botez, a produs o cugetare care a zguduit gândirea geoeconomică actuală în contextul războiului din Ucraina. 

Caricatura zilei

Grătar la bloc, în balcon

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X