Ce a fost… a fost!
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 03.03.2021

Ce a fost… a fost!

GALERIE
Dobre - aug. 2018
  • Dobre - aug. 2018
- +

Tare îmi e că în perioada ce urmează vor fi niște schimbări de proporții la nivel planetar. Par vorbe mari, dar nu sunt... De fapt, sunt lucruri care se observă cu ochiul liber, dar ca de obicei vedem doar efectele. Cauza producerii evenimentelor ne cam scapă...  Așadar, la nivel planetar avem trei evenimente în desfășurare: pandemia, schimbările climatice şi transformările sociale. Iar în centrul acestor evenimente se mai află încă omul, cu tot ceea ce reprezintă el, cu bune şi cu rele. În privința pandemiei nu sunt multe lucruri de spus față de cele deja ştiute. Despre schimbările climatice s-a tot vorbit în ultimii 30 de ani. Sunt evidente și nu putem face prea multe pentru că Protocolul de la Kyoto privind emisiile globale de dioxid de carbon nu a fost ratificat şi de cel mai mare poluator al globului, cu 40% din totalul emisiilor de gaze de seră. Aşa că, ce putem, facem! Dacă acum 50 de ani nu puteam vorbi de schimbări climatice evidente, de 20 de ani încoace și în special în ultimul deceniu „drama“ climatică se desfășoară aproape zilnic sub ochii noștri. Mai urmează ca după o zi de vară autentică să vină una de iarnă la fel de autentică, că-n rest le avem pe toate.

În plan social, ultimele evenimente la nivel mondial, indiferent de mesaj, spun unul și același lucru: așa nu se mai poate. Vechiul model economic, social, politic nu prea mai funcționează. Economic vorbind, cei 99% dintre locuitorii planetei muncesc pentru procentul de 1% de super-bogați care acumulează averi de basm. În plan social inegalitățile de tot felul fac ca jumătate dintre oamenii planetei să supraviețuiască de la o zi sau de la o oră la alta. Iar din prisma politicii cred că modelul bazat pe minciună, ipocrizie şi demagogie nu ar mai trebui să țină şi vreau să cred că oamenii vor deschide ochii până nu este prea târziu.

Ca un corolar, să admitem că au murit răpuși de Covid-19 şi comorbidități circa 1 milion de oameni pe tot globul, dacă ne luăm după statistici. Dar ce ați spune dacă ați afla că zilnic mor răpuși de foame aproximativ 30.000 de oameni? Probabil că această cifră definește precis actuala civilizație cu relele și cu bunele ei. Știu, sună dur mai ales că civilizația a făcut atâtea lucruri “minunate” cu ajutorul tehnologiei, nu-i așa?

Tocmai gândirea științifică şi tehnologia sunt cele care ne-au întunecat mințile. Nu mai gândim fiindcă avem pe net motoarele de căutare care ne dau soluții, nu mai acționăm pentru că suntem distanțați, cred că şi social şi fizic şi… aşteptăm să cadă “para mălăiață”. Lent dar sigur devenim nişte roboței limitați.

Iarăși ceea ce nu prea se înțelege este că natura se echilibrează singură. Iar ce nu este „natural“ este ejectat din sistem, mai devreme sau mai târziu. Sigur, oamenii pot face tot ce vor, pot să ignore legile nescrise ale naturii, dar în cele din urmă tot ea – natura (ecosistemele) – este cea care va avea ultimul cuvânt. Că vrem noi sau nu...

Cert este un lucru: nimic nu va mai fi cum a fost. Schimbările au început demult, iar acum doar le vedem şi simțim efectele! Ne mai rămâne să ne rugăm şi să cerem Bunului Dumnezeu să ne dea “mintea românului cea de pe urmă”.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Euro contra dezinformării

Lucian DÎRDALA

Euro contra dezinformării

Indiferent dacă se va adopta sau nu o soluţie instituţională în chestiunea dezinformării chineze, o alocare corespunzătoare de resurse în această direcţie ar fi un pas explicabil, dacă se doreşte restabilirea credibilităţii EEAS ca promotor ferm al valorilor Uniunii Europene.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Saboţii lui Claude (III)

Florin CÎNTIC

Saboţii lui Claude (III)

Editura Sedcom Libris din Iaşi a publicat recent un volum de memorii1 semnat de Claude Karnoouh, cu ocazia unei frumoase aniversări a acestuia. Şi cartea, şi autorul merită din plin atenţia noastră.

Un norocos

Radu PĂRPĂUȚĂ

Un norocos

Prin '90 sau '91 am nimerit la o consfătuire a oamenilor de afaceri din România şi Basarabia. Căzusem şi eu popâc acolo în calitatea-mi ambiguă de jumătate ziarist, jumătate - drace călugăre - de pârât om de afaceri! 

Experienţa Ciceu - Cicero

Alex VASILIU

Experienţa Ciceu - Cicero

Couperin, Scarlatti, Carl Philipp Emanuel Bach, Johann Sebastian Bach, Mozart, Beethoven, Chopin, Ceaikovski sunt nume fundamentale pentru istoria culturii. Creaţia lor este ascultată în săli de concerte, de recital, în catedrale, în teatre lirice, în festivaluri. Profesioniştii, publicul european s-au obişnuit de secole cu ideea corect-confortabilă că partiturile compozitorilor menţionaţi fac parte din categoria muzicii academice (pentru că se învaţă în academii, universităţi şi conservatoare), din categoria muzicii clasice, serioase.

pulspulspuls

Iată nivelul lui Peni Hill de Bahlui: zero barat, în materie!

Iată nivelul lui Peni Hill de Bahlui: zero barat, în materie!

Iacătă, stimaţi telespectatori, că abia la cinci zile de la marele eşec politic al micului edil Peni Hill ies la iveală sforile care s-au rupt în conţilul local vinerea trecută, de la atâta tras în disperare de ele. 

Caricatura zilei

Dezmembrări rovere Marte

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.