Un personaj controversat, specializat în Psihologie, uns de PNL manager public al județului
Cazacu ne-a declarat ca va anunta oficial ce atributii va avea. Potrivit legii, în baza unui c (...)
citeste totjoi, 21.01.2021
Ceea ce ţine în viaţă Jocurile Olimpice nu este nici pe departe spiritul olimpic, ci, aşa după cum notează Foreign Policy, instinctul fundamental global pentru tribalism devint tot mai prevalent şi în spaţiul politic.
Zilele acestea s-a desfăşurat la Rio de Janeiro, în Brazilia, una din cele mai controversate ediţii postbelice ale Jocurilor Olimpice. Iar controversele acoperă mai multe planuri. Primul este chiar maniera în care sunt alese oraşele care urmează să găzduiască cea mai importantă competiţie sportivă mondială. De altfel, tot din acest punct a pornit şi imensul scandal care a zguduit Federaţia Internaţională de Fotbal. E greu să nu ai suspiciuni majore atunci când, dând peste cap tot calendarul competiţional şi programând meciuri de fotbal într-un mediu absolut impropriu, în zona Golfului, alegi să dai Qatarului dreptul de a organiza CM de Fotbal din 2022. În cazul brazilienilor toată lumea se întreba la un moment dat cu emoţie dacă arenele şi toate celelalte facilităţi olimpice vor fi gata înaintea începerii competiţiei. Iar criza politică majoră din ţară, între timp preşedinta Dilma Rouseff a fost suspendată din funcţie, nu a făcut decât să amplifice incertitudinile. Până la urmă, cu chiu cu vai, lucrările s-au terminat la timp cu preţul unor improvizaţii şi a unor execuţii precare din punctul de vedere al calităţii. Plus multe întrebări privind poluarea severă în zone în care se desfăşoară competiţii sportive pe apă. Într-un oraş în care violenţa de stradă atinge cote uriaşe, brazilienii au fost nevoiţi să mobilizeze o întreagă armată, 85 de mii de oameni, pentru a asigura securitatea Jocurilor Olimpice. Cu toate acestea ministrul sportului din Portugalia a fost totuşi ameninţat cu cuţitul şi răpit pentru scurtă vreme.
Dar dacă astfel de lucruri nu sunt chiar singulare, au fost probleme şi în cazul Olimpiadei de la Atena din 2004, scandalul de doping din acest an este fără precedent. Aşa s-a ajuns ca întregii echipe de atletism a Federaţiei Ruse să i se interzică participarea la Olimpiadă. Şi lucrurile puteau arată şi mai rău pentru Moscova, dacă şi alte federaţii sportive ar fi fost la fel de intransigente. Sigur, ruşii s-au grăbit să spună că la mijloc sunt jocuri politice, însă există destule dovezi solide care justifică decizia de suspendare. Ceea ce diferenţiază acest caz de alte cazuri de dopaj, care au dus la destule suspendări şi retrageri de medalii (unele, la haltere, chiar foarte recente) este faptul că de data aceasta nu e vorba de o iniţiativă individuală, ci de un întreg sistem de fraudă pus la punct de instituţii ale statului, inclusiv serviciile secrete. Ceea ce ne readuce în minte reţeta est-germană, practicată înainte de 1989, care a dus nu doar la o fraudă sportivă de proporţii uriaşe, dar care a schimonosit fizic generaţii întregi de sportivi din partea comunistă a Germaniei.
Ajungem astfel la o întrebare de fond: ce a mai rămas din spiritul olimpic, atât de des invocat în discursurile oficiale şi ilustrat atât de frumos de "Chariots of Fire", un fim minunat, un film de Oscar, cu muzica lui Vangelis pe fundal. Răspunsul descurajant, dar corect este: mai nimic. Şi nu e vorba doar de scandalul de dopaj rusesc, ci de maniera în care este abordată competiţia de o serie întreagă de ţări, pentru care Olimpiada a devenit doar un prilej de propaganda. Ceea ce a făcut Rusia e doar una dintre formule. Iată, în China s-a pus pe picioare o întreagă maşinărie de stat de produs sportivi de performanţă pe bandă rulantă. Pentru Beijing olimpiadele nu sunt nimic altceva decât încă un teren de joc pentru confruntarea geopolitică cu Vestul, în special cu Statele Unite. Pe de altă parte, au luat amploare tot felul de alte formule de "fraudare legalizată" a competiţiei, precum importul de sportivi de performanţă, prin "naturalizare artificială". Vedem, de pildă, cum alergători de fond şi semifond kenieni şi etiopieni aterizează în curtea unor federaţii naţionale, concurând pentru noile ţări de adopţie. Şi nu e vorba doar de cazuri izolate, ci de o întragă pleiadă de sportivi. În unele cazuri s-a ajuns la situaţii aberante: Qatarul şi-a "cumpărat" practic o întreagă naţională de handbal în care alături de sârbi, croaţi, spanioli, cubanezi abia dacă există doi-trei localnici. Aşa a ajuns o ţară în care nu cu mult timp în urmă nu prea ştia nimeni cum se joacă handbalul să devină o adevărată forţă mondială în domeniu. Vedem astfel cum calculele politice, disputele ideologice şi pasiunile naţionale se amestecă într-un creuzet care tinde să afecteze tot mai serios imaginea Olimpiadei de competiţie sportivă mondială de referinţă.
Sigur, multe dintre disputele sportive în sine la care am asistat în aceste zile la Rio sunt interesante, chiar pasionante. Mai ales în atletism şi nataţie, două dintre categoriile sportive vedetă ale tuturor olimpiadelor. Însă dincolo de asta, ideea de fair play, în sens larg, pe arenele sportive şi în afara acestora, e cvasiinexistentă. O dovadă e interesul în scădere accelerată pentru organizarea olimpiadelor, văzute nu cu mult timp în urmă drept evenimente de mare prestigiu pentru ţările gazdă. De pildă, mai multe oraşe au renunţat la intenţia iniţială de a intra în competiţia pentru organizarea olimpiadei de iarnă din 2022. A rămas până la urmă să o facă Beijingul, o formulă la care puţini s-ar fi gândit având în vedere faptul că oraşul nu are nici un fel de tradiţii din perspectiva sporturilor de iarnă. Anul acesta, lucru fără precedent, brazilienii au azvârlit cu pietre asupra simbolicei ştafete a torţei olimpice. Un mesaj greu de eludat. Pierre de Coubertin, fondatorul Jocurilor Olimpice moderne, a dorit ca acestea să devină un prilej periodic de celebrare a spiritului de armonie universală. Istoria l-a contrazis imediat, cel mai flagrant exemplu fiind olimpiada de la Berlin, din perioada interbelică. Însă chiar astăzi, în mod paradoxal, ceea ce ţine în viaţă Jocurile Olimpice nu este nici pe departe spiritul olimpic, ci, aşa după cum notează Foreign Policy, instinctul fundamental global pentru tribalism devint tot mai prevalent şi în spaţiul politic.
Cuvinte cheie:
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Toni Grecu de la Divertis, internat la Terapie Intensivă cu coronavirus
Noile categorii din etapa a doua de vaccinare. Cine va avea prioritate în etapa a treia
Mănușile senatorului Bernie Sanders au devenit virale după ceremonia de învestire
VIDEO Arnold Schwarzenegger s-a vaccinat anti-COVID. Nu a făcut circ cu celebrii săi mușchi
Un personaj controversat, specializat în Psihologie, uns de PNL manager public al județului
VIDEO A nins în Sahara. Dunele de nisip, acoperite cu zăpadă
Un bărbat din Germania a murit după ce s-a reinfectat cu Covid-19
Campania naţională de evaluare a ajutoarelor sociale va demara în curând în toată ţara
Tiffany Trump s-a logodit în ultimele minute la Casa Albă. A primit un inel cu diamante
SpaceX a lansat peste 1.000 de sateliti Starlink pentru internet de mare viteza
Cresc contribuţiile lunare pentru pensii. Cât costă cumpărarea vechimii
Persoane prinse că primeau ilegal indemnizaţia pentru angajaţii care luptă anti-COVID
Israelul: "Prima doză a vaccinului este mai puţin eficientă decât a afirmat Pfizer"
Schimbare radicală a vremii zilele acestea. De la ger, la 12 grade
Prima convorbire a lui Biden cu un lider străin, programată pentru vineri
Umiliţi: în linia I fără spor Covid, iar funcţionarii de la Prefectura Iaşi primesc toţi 30% în plus
USAMV a primit ca donaţie mai multe utilaje, printre care şi un echipament pentru recoltat porumb
Ce să te faci cu aceşti bambilici politici împiedicaţi, nene Relu?
Act for Good,un program de promoții și experiențe pentru clienții Carrefour (P)
Permis anulat unui tânăr ce abia îl luase. S-a întâmplat la 1 noaptea
Actori, corişti şi militari merg azi împreună să doneze sânge
Centura uşoară a Iaşului: câştigătoare, o firmă ce nu poate executa lucrarea
2.900 de nopţi după gratii pentru o noapte de dezmăţ bahic şi sexual
Au spart o maşină şi au furat scule electrice de 10.000 de lei
Trei ani de închisoare pentru câteva sticle de ulei furate de la Billa
Un caz revoltător, în care Poliţia a fost făcută efectiv de râs de doi angajaţi de post rural
Pro şi contra vaccinării femeilor însărcinate. Ce recomandă specialiştii ieşeni?
VIDEO - Prima concluzie a pompierilor în incendiul de la Castel: un fir neizolat
Bilanţ de pandemie la Teatrul Luceafărul: 8.000 de spectatori
Jaf la carmangerie: pensionară jefuită de cei de care i se făcuse milă
Transplant de rinichi la Iaşi: două premiere la o singură operaţie
Foloseste calculatorul RCA online pentru a gasi cea mai avantajoasa oferta (P)
Cuba intenţionează să producă 100 de milioane de doze din vaccinul său Covid în 2021
Transferul codurilor nucleare către Joe Biden s-a făcut, în premieră, în două etape
Mancheste City devine lider provizoriu în Premier League după victoria cu Aston Villa
Marius Bacria: Există cineva care doreşte ca Dinamo să dispară
Papa Francisc i-a transmis preşedintelui Joe Biden că se roagă ca Dumnezeu să îi ghideze eforturile
Preşedintele Joe Biden, ceremonie de semnare a documentelor în Capitoliu
Marius Şumudică, despre victoria lui Rize cu Gaziantep: I-am bătut din sufragerie
Cum se poate reduce poluarea din municipiul Iaşi? Câteva propuneri concrete!
Conturile de Twitter ale Casei Albe au fost transferate administraţiei Biden
Klaus Iohannis: Felicitări preşedintelui Joe Biden şi vicepreşedintei Kamala Harris
Codrin Liviu CUȚITARUTutoriat |
George ŢURCĂNAŞUDespre oraşele creative ale României (IV) |
Alin ANDRIEȘIntermedierea financiară şi băncile străine |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.