
Un bărbat care a urmat o dietă bazată pe carne timp de opt luni s-a trezit cu umflături mari și galbene pe mâini, picioare și coate, scrie Live Science, preluat de antena3.ro.
Așa numita „dietă carnivoră” presupune consumul exclusiv de alimente bogate în proteine și grăsimi animale, precum carne, ouă și pește. În cazul acestui pacient, dieta sa includea un aport extrem de ridicat de grăsimi: între 3 și 4 kilograme de brânză, unt și alte grăsimi adăugate în burgerii săi zilnici, potrivit medicilor care i-au investigat cazul.
Un nivel de patru ori mai mare de colesterol decât cel normal
Această dietă a determinat o creștere dramatică a nivelului de colesterol din sângele bărbatului, ajungând la peste 1.000 mg/dL – de aproape patru ori mai mult decât nivelurile normale, care variau anterior între 210 și 300 mg/dL. În urma acestei creșteri, bărbatul, aflat în jurul vârstei de 40 de ani, a dezvoltat o afecțiune a pielii numită xantomatoză. Aceasta implică acumularea de depozite de colesterol sub piele.
Aceste depuneri, cunoscute sub numele de xantelasme, pot fi moi, cretoase sau semisolide și pot apărea oriunde pe corp. Cu toate acestea, ele sunt întâlnite cel mai frecvent în zona coatelor, articulațiilor, tendoanelor, genunchilor și mâinilor. Dacă aceste umflături se formează în jurul ochilor sau pe pleoape, afecțiunea este denumită xantelasmă palpebrală.
Cazul bărbatului a fost descris într-un raport publicat pe 22 ianuarie în jurnalul Cardiovascular Images. Imaginea inclusă în raport arată cum umflături galbene mari par să iasă din pliurile pielii palmelor. Medicii au notat că pacientul avea umflături similare pe tălpile picioarelor și pe coate, toate fiind nedureroase și începând să crească cu aproximativ trei săptămâni înainte ca el să solicite asistență medicală.
Publicitate și alte recomandări video