anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Ce a presupus proiectul de consolidare a Palatului Culturii, cel de 26 milioane euro

GALERIE
palat
 • palat
- +

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a declarat, luni, în cadrul unei conferințe de presă, că lucrările de reparare și reconsolidare a Palatului Culturii din Iași au costat peste 26 de milioane de euro fără TVA.

Ministrul Vlad Alexandrescu le-a spus jurnaliștilor că investiția s-a desfășurat în două etape, cu o durată totală de patru ani și patru luni, în intervalul septembrie 2008 — ianuarie 2016. După o perioadă de trei ani, monumentul a intrat în conservare. Lucrările s-au reluat în octombrie 2014, întrucât a apărut necesitatea de a suplimenta fondurile disponibile inițial pentru continuarea și finalizarea tuturor lucrărilor care să permită aducerea întregului edificiu la starea optimă de siguranță și funcționalitate, dar și la cea de monumentalitate excepțională.

'Costul lucrărilor a fost de 26.120.622 euro, fără TVA, pentru o arie de 34.000 de metri pătrați, aceasta fiind cea mai vastă lucrare de acest gen din România. La restaurare au lucrat 350 de muncitori și specialiști. Palatul Culturii este al treilea obiectiv reabilitat în județul Iași, după Palatul Cuza de la Ruginoasa și Teatrul Național Vasile Alecsandri', a explicat ministrul Vlad Alexandrescu.

Proiectul de consolidare și restaurare a prevăzut consolidări la planșee cu centuri de beton armat, consolidarea structurii metalice centrale cu beton armat, ancorarea grinzilor metalice în centuri, consolidarea în pod cu sistem de grinzi. Pentru partea arhitecturală au fost prevăzute intervenții de tipul demontării tencuielilor degradate, demontarea pardoselilor uzate și protejarea pardoselii artistice, montarea de pardoseli noi de tip parchet, executarea unei hidroizolații orizontale, reparații totale ale tâmplăriilor din lemn și metal și înlocuirea cercevelelor exterioare cu altele de stejar sau lamelate cu geam termopan, reparații ale pardoselilor din marmură și a scărilor din mozaic, restaurarea integrală a fațadelor. De asemenea, în curțile interioare este prevăzută montarea a două ascensoare cu aspect transparent decorativ. Concomitent cu lucrările de structură și arhitectură, s-a realizat integral și sistemul de instalații.

Construit în stil neogotic, după planurile arhitectului I.D. Berindei, lucrările la Palat s-au desfășurat pe parcursul a două decenii, între anii 1906-1925. Deși nu este construit peste temelii antice, după cum se presupunea la începutul secolului al XX-lea, Palatul Culturii se înalță peste ruinele curților domnești medievale, atestate documentar în 1434. De asemenea, au fost folosite, parțial, și temeliile vechiului palat (neoclasic) din vremea voievodului Alexandru Moruzi (1806-1812), refăcut de Mihail Sturza (1841-1843) și demantelat în 1904.

Edificiul este considerat un adevărat 'cântec de lebădă' al arhitecturii romantice din secolul al XIX-lea. Fiind o realizare arhitectonică remarcabilă, edificiul s-a impus ca o adevărată efigie a vechii capitale a Moldovei. Clădirea este considerată de însemnătate națională, fiind inclusă pe Lista Monumentelor Istorice.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Palatul a slujit drept cazarmă a trupelor germane și, ulterior, sovietice. Clădirea a servit ca Palat de Justiție până în 1955, an în care a fost destinat găzduirii uneia uneia dintre cele mai importante instituții culturale din țară, reunite sub denumirea de Complexul Național Muzeal Moldova din Iași.

Construcția, concepută fără rosturi și cu două sisteme constructive, a avut nevoie, după numai 16 ani de la darea să în folosință, de unele lucrări de consolidare, în 1938, care au fost continuate după cutremurul din 1940. Degradările s-au accentuat după cutremurul din 1986, când au apărut fisuri și crăpături, dar și deteriorări pe importante suprafețe din pereți, tavane și la nivelul elementelor ornamentale.

agerpres.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ochiul care nu mai vede (IV)

Cătălin ONOFREI

Ochiul care nu mai vede (IV)

Cum de-au căzut ţărăniştii atât de jos?

opinii

Educaţia colaterală

Briscan ZARA

Educaţia colaterală

Lăsaţi copiii să încerce singuri, lăsaţi-i să se dea cu capul de perete, să simtă durerea, învăţaţi-i să se aştepte la greşeli şi la lucruri imprevizibile şi să se adapteze, altfel nu vor ajunge adulţi deplini şi independenţi, iar lumea rea şi crudă prin natura ei îi va face nefericiţi.

Se mărită Adriana!

Cristina DANILOV

Se mărită Adriana!

După o perioadă în care evenimentele au fost restricţionate din cauza pandemiei de Covid-19, viaţa, iată, şi-a reluat cursul, cel puţin în cazul nunţilor. Primim deja invitaţii, ne preocupăm de ţinuta pe care o vom purta la petrecere, ne gândim la cadoul de casă nouă şi nu doar la acestea: ne gândim la miri, la drumul pe care îl vor urma împreună, mulţi retrăind chiar emoţia din ziua nunţii noastre. O nostalgie plăcută pe care am simţit-o şi eu atunci când colega mea de birou, Adriana, mi-a înmânat, radiind de fericire, invitaţia la nunta ei. Prilej bun de a spune, azi, câteva cuvinte despre căsătorie şi petrecerea prin care o facem cunoscută tuturor celor dragi din viaţa noastră.

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Nichita DANILOV

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Lumea lui Nicolae Stan se configurează rotindu-se melancolic în jurul pipei din lemn de cireş pe care o fumează agale stând în cerdacul casei parohiale tânărul preot al satului Crăsani, Radu Plămadă, pătruns până dincolo de adâncul sufletului său de ceea ce crede că ar fi menirea sa.

pulspulspuls

Iacătă-l şi pe sforarul politic în izmene!

Iacătă-l şi pe sforarul politic în izmene!

Vă mai amintiţi, stimaţi telespectatori şi fini observatori ai vieţii politice de Bahlui, ce mai conflict şi ce mai sudălmi răzbăteau până-n drum între conţilierul fost UNPR Manolache, om de-al gheneralului Oprea Izmană (apropo, iată ce pantaloni tip izmană are şi conţilierul de care vă spunem!) şi fostul şef de Cejău Popa? Ba chiar zice lumea că odată erau cât pe ce să-şi înfingă şi mâinile-n gât, nu alta.

Caricatura zilei

BAC

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.