Ce a pus Costel Alexe pe masă după un an de mandat la Consiliul Județean
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 08.12.2021

Ce a pus Costel Alexe pe masă după un an de mandat la Consiliul Județean

GALERIE
costel alexe
  • costel alexe
- +

De la drumuri şi spitale de modernizat, reparat sau construit, la un aeroport de extins. Achiziţia spitalului mobil va fi decontată din fonduri europene

După primul an de mandat, şefii Consiliului Judeţean au prezentat un bilanţ consistent, incluzând aici atât proiectele începute în anii trecuţi, cât şi pe cele care abia prind contur. Preşedintele Costel Alexe a deschis lista cu fondurile guvernamentale care au relansat Parcul Industrial de la Leţcani, administrat de CJ, şi pentru cel de la Miroslava, al primăriei locale. Pe lângă cele şase centre de vaccinare deschise de CJ, efectul pandemiei se regăseşte şi în finanţarea de 40 de milioane de lei acordată din fonduri europene pentru cinci din cele şase spitale din subordinea CJ.

„Recuperăm până la ultimul cent din banii investiţi de către ieşeni”

Vestea bună este că spitalul modular de la Leţcani a fost înscris pentru decontarea investiţiei din fonduri europene. „Consiliul Judeţean, prin Direcţia de Proiecte, a transmis o cerere pentru decontarea spitalului de la Leţcani către Ministerul Dezvoltării, din acele fonduri PSUE. În acest moment însă nu avem deschisă aplicaţia Comisiei Europene pentru România în aşa fel încât toate cererile depuse din ţară să poată fi încărcate şi decontate. Suntem în discuţie cu cei de la minister, pe documente. Le-am transmis tot ce ne-au solicitat şi nu ne rămâne decât să aşteptăm ca acest apel să fie deschis de către Comisie, iar România să încarce şi aplicaţia pentru Iaşi”, a răspuns preşedintele Alexe întrebării noastre. El a dat asigurări că nu e vorba de un eşec faptul că nu s-a făcut decontarea până acum – aşa cum promisese fosta conducere a CJ atunci când a fost votată alocarea banilor din bugetul local pentru achiziţia spitalului mobil. „Este de datoria noastră să recuperăm până la ultimul cent din banii investiţi de către ieşeni”, a adăugat şeful CJ.

La capitolul „Spitale”, Costel Alexe a amintit includerea viitorului Institut Regional de Medicină Cardiovasculară în Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, pentru necesarul de 350 de milioane de euro. În plan este şi construirea unui nou spital de boli respiratorii. Pe de altă parte, cel mai mare tronson al Spitalului de Copii a fost refăcut şi urmează construirea unei clădiri moderne pentru unitatea de primire a urgenţelor.

Drum rămas neasfaltat, deşi contractul a fost adjudecat de un an

La infrastructura rutieră, şeful CJ a menţionat Axa Iaşi-Suceava, aproape gata pe jumătate din traseul de pe teritoriul judeţului (a rămas de atribuit contractul pentru al treilea şi ultimul lot), proiectarea Centurii uşoare a municipiului (73 km prin opt comune) şi a celei ocolitoare pentru trafic uşor de la Capăt Dacia la Uricani. În materie de transport, a fost iniţiat un plan ce vizează Zona Metropolitană Iaşi, inclusiv în privinţa trenului metropolitan – pentru care chiar ieri a fost semnat un protocol cu SNCFR.

Există însă şi în domeniul drumurilor o datorie, care nu ţine de CJ Iaşi: unul dintre proiectele transfrontaliere derulate cu administraţi raionale de dincolo de Prut s-a împotmolit într-o chichiţă neaşteptată. Astfel, un segment de 6,4 km care leagă localităţile Bosia şi Ungheni de Iaşi – DJ 249A, aşa-numitul drum al lui Kim Ir Sen, botezat aşa pentru că a fost asfaltat în grabă înaintea trecerii prin zonă a trenului fostului dictator nord-coreean – aşteaptă şi azi să intre în lucru. Cu contractul atribuit de mai bine de un an, proiectul nu poate începe pentru că drumul-pereche care trebuia făcut în Republica Moldova nu era integral în proprietatea raionului partener (Sângerei), ci a celui vecin (Ungheni). Astfel, contractul de finanţare nu poate fi încă semnat (CITEȘTE AICI).

Mari proiecte şi mari speranţe

Modernizarea Aeroportului şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare în judeţ derulată de ApaVital sunt cele două mari proiecte menţionate de Costel Alexe în dreptul celor două entităţi economice din subordinea CJ. Nu a fost omisă finalizarea realizării Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor.

Pe partea culturală, au fost menţionate inaugurarea Casei Muzeelor, începerea restaurării Bojdeucii lui Creangă printr-un proiect transfrontalier şi intenţia de restaurare a sediului Filarmonicii prin PNRR, precum şi continuarea tradiţiei organizării celor două festivaluri – de literatură (FILIT) şi de teatru (FITPI).

Dezamăgiri de depăşit

„Pe plan local, pe proiectele mari, nu reuşim să avem maturitatea tuturor actorilor politici să fim o echipă – pentru Iaşi, nu pentru fiecare partid în parte”, s-a arătat dezamăgit vicepreşedintele Marius Dangă. La rândul lui, preşedintele Costel Alexe nu şi-a ascuns nemulţumirea că anul acesta au fost trei prim-miniştri „în condiţiile în care ne-am luat angajamentul în faţa românilor că vom avea patru ani de stabilitate în care vom reuşi să ne dezvoltăm judeţele şi comunităţile în care trăim”.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Întâlnire online între democraţii

Lucian DÎRDALA

Întâlnire online între democraţii

Deocamdată, administraţia Biden nu doreşte decât să reafirme leadership-ul american în spaţiul pe care mass media încă îl numeşte „lumea liberă”. Este greu de crezut că, în acest moment, Statele Unite au capacitatea ori dispoziţia să exercite presiuni semnificative asupra participanţilor mai puţin merituoşi, şi cu atât mai puţin asupra statelor neinvitate la summit, cum ar fi Turcia.

Filmuletul zilei

opinii

Identităţi în oglindă (II)

Florin CÎNTIC

Identităţi în oglindă (II)

Nimic mai firesc cu ocazia Zilei Naţionale decât o discuţie despre ce înseamnă „să fii român”. Evreu român.

Istoria (sau isteria) unui boxer

Radu PĂRPĂUȚĂ

Istoria (sau isteria) unui boxer

Era pe vremea lui Ceaşcă un boxer sas pe care-l chema Stumpf, ne spunea Ghiţă Mutu din plutonul nostru Ghiţă intrase la facultatea de textile de la Cisnădie, de unde ştia povestea cu Stumpf, care era de fel de pe acolo. 

Ministere „croite” şi răscroite

Nicolae CREŢU

Ministere „croite” şi răscroite

Mai mult decât oriunde altundeva, cel puţin pe aici, prin Europa, la noice declară „liderii” politichiei trebuie dat „la întors”, pe reversul de biată, mai dosnică, retorică a asigurărilor „liniştitoare” puse în circulaţie publică, mediatică. 

pulspulspuls

Iaca ce aranjamente mai pun la cale nea Măricel şi mister Ciorăpel!

Iaca ce aranjamente mai pun la cale nea Măricel şi mister Ciorăpel!

Pentru că tot am deschis ieri pârtia din acest sezon de iarnă cu ce se mai vorbeşte în lumea halatelor albe ca zăpada din târg, povestindu-vă cum s-a bătut palma ca mister Bazil Usturoi să rămână şef acolo unde est, şi pentru că vine vorba aşa de rar despre treburile astea extra-Covid din domeniu, am zis că numai bine să vă mai spunem una scurtă dar vioaie pe azi, că tot e miercuri, zi de post fără nicio dezlegare, nici la peşte, nici la vin sau undelemn. 

Caricatura zilei

Lapoviță

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.