anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Ce acțiuni poate face proprietarul ca răspuns la derapajele asociaţiei ( I )

GALERIE
Tabel asociatie
 • Tabel asociatie
- +

De multe ori, proprietarii acuză derapaje la nivelul asociaţiei, fără însă ca acei proprietari să se şi folosească de procedura ce le este pusă la dispoziţie.

Care sunt procedurile puse la îndemâna proprietarului?

1. Dreptul de a contesta lista de întreţinere

Este primul şi cel mai important pas pe care un proprietar poate să-l întreprindă, în momentul în care constată în cadrul listei de întreţinere o eroare de repartizare, un număr mai mare de persoane introduse la plată, un consum de apă nejustificat etc.

Proprietarul are astfel posibilitatea de a formula o cerere scrisă, denumită contestaţie, astfel cum aceasta este menţionată la art.28 alin.3 din Legea 196/2018. „Proprietarii din condominii au dreptul să primească explicaţii cu privire la calculul cotei de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari şi, după caz, să o conteste în scris în termen de 10 zile de la afişarea listei de plată. Preşedintele asociaţiei de proprietari este obligat să răspundă, în scris, la contestaţie în termen de 10 zile de la primirea acesteia“.

Este de observat faptul că textul de lege face trimitere la „proprietar“ şi nu la „membru“, de unde rezultă că, o astfel de procedură de contestare poate fi realizată de către proprietar, fie că este sau nu membru al asociaţiei. Contestaţia trebuie formulată în scris şi este adresată preşedintelui asociaţiei de proprietari. Legea NU face trimitere la administrator, ca destinatar al unei astfel de proceduri. Depuneţi contestaţia şi nu uitaţi să luaţi un număr de înregistrare, aceasta fiind dovada existenţei actului.

Asociaţia de proprietari este obligată a avea registru unic de evidenţă, conform art. 16 alin. 1 din lege. Prin urmare texte de genul, „nu vă pot da număr de înregistrare“, „mergeţi la administrator“ etc, nu pot fi acceptate. Preşedintele asociaţiei are obligaţia, conform art.28 alin.3 din lege, să răspundă punctual, în scris, într-un termen de maximum 10 zile, scrie www.adevarul.ro

În situaţia în care răspunsul este unul nesatisfăcător, proprietarul are două opţiuni:

a) se poate adresa cu cerere comitetului şi cenzorului;

b) se poate adresa compartimentelor prevăzute la art.10 din lege;

c) poate sesiza instanţa de judecată.

Ce ne spune acest articol 10 la care tot face trimitere noua reglementare?

(1) Autorităţile administraţiei publice locale organizează în cadrul aparatului de specialitate al primarului un compartiment specializat în sprijinirea, îndrumarea şi controlul asociaţiilor de proprietari.

(4) Compartimentele prevăzute de alin 1 exercită controlul asupra activităţii financiar-contabile din cadrul asociaţiilor de proprietari, din oficiu ori la solicitarea unuia sau mai multor membri ai asociaţiei de proprietari.

De remarcat faptul că alin.4 menţionează că, sesizarea compartimentelor administraţiei publice locale poate fi realizată, în vederea efectuării unui control, doar de către un membru al asociaţiei. Prin urmare, legiuitorul a restrâns aria posibilităţii de sesizare a organelor abilitate doar de către proprietarii ce deţin şi calitatea de membru al asociaţiei.

Dacă preşedintele mă tratează cu indiferenţă – nu primesc răspuns?

Fiecare proprietar trebuie să înţeleagă faptul că, adresa pe care o face trebuie să aibă început, cuprins şi încheiere, trebuie să vizeze chestiuni punctuale şi concrete. Nu vei putea obţine un rezultat dacă vei face o poveste din care nu se înţelege nimic, în care aşterni istoria blocului. Pornim de la ipoteza că tu, proprietar, ai realizat o contestaţie corecta din punct de vedere legal şi nu ai primit răspuns de la preşedinte, în termenul de 10 zile.

Ai deschise două mari posibilităţi:

a) te poţi adresa compartimentelor prevăzute la art.10 din lege;

b) poţi sesiza instanţa de judecată cu o cerere având ca obiect obligaţia de a face. Sigur că, sesizarea instanţei presupune timp şi bani: redactarea acţiunii, taxa de timbru, dacă apelez la un profesionist – onorariu, pentru procedura prealabilă – notificare – cost cu executorul sau cu transmiterea corespondenţei cu confirmare de primire şi valoare declarată, însă este mijlocul prin care îmi pot pune în valoare, cel mai bine, dreptul de care beneficiez.

 

Cei care doresc să ni se adreseze cu teme referitoare la specificul rubricii o pot face

Adresa poștală: b-dul. N. Iorga nr. 35, bl. N1, parter, Iași

E-mail: redactie@ziaruldeiasi.ro; claudiu.raus@ziaruldeiasi.ro

Rubrică sponsorizată de Conex Distribution SA

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.